Υπουργείο Παιδείας: Απλοποίηση διαδικασιών χορήγησης άδειας δόμησης για μουσουλμανικά τεμένη… στη Θράκη

Δημοσιεύτηκε στις: at 10 Απριλίου 2017
307 0

Απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης άδειας δόμησης στα μουσουλμανικά τεμένη της Θράκης, με βάση νέα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που κωδικοποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και «γλιτώνει» από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τη μοναδική αναγνωρισμένη, με διεθνή συνθήκη, θρησκευτική μειονότητα της χώρας.

Εξάλλου, στη Θράκη οι χώροι προσευχής και λατρείας της μειονότητας είναι κατά πλειοψηφία πολιτιστικά μνημεία άνω των 100 ετών, γεγονός που απαιτούσε την συνδιαλλαγή της μειονότητας με τέσσερα διαφορετικά υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή, ή η επισκευή τεμένους. Η εγκύκλιος έρχεται να «θεραπεύσει» το πρόβλημα.

«Αυτό δε σημαίνει ότι εξαιρείται η μειονότητα από τα γενικώς ισχύοντα, αλλά ρυθμίζονται σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες της περιοχής», όπως υπογραμμίζουν  στην «Α» αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας. «Προτεραιότητα της ρύθμισης είναι η ασφάλεια των χώρων», συνεχίζουν.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ρυθμίζει περιπτώσεις ανέγερσης και κατεδάφισης τεμένους, τεκέ, μεστζίτ, τζεμ/ τζεμεβί, καθώς και εγκρίσεις εργασιών ή επέκτασής τους.

Μέχρι σήμερα η γραφειοκρατία σχετικά με την αδειοδότηση των λατρευτικών χώρων έχει συμβάλλει στο να μην διεκδικούν νόμιμες άδειες λειτουργίας τους πολλές θρησκευτικές κοινότητες. Χαρακτηριστικά, μόνο στην Αθήνα λειτουργούν παράνομα πάνω από 120 χώροι λατρείας.

Πάντως, οι πρώτες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας χώρων λατρείας έχουν εγκριθεί ήδη από το 2014.

πηγη εδημεριδα ΑΥΓΗ

Σχετικά άρθρα

Πάσχα 2020: Επιστροφή στον Έβρο

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Απριλίου 2020 0
Το «Καθημερινή» ταξιδεύει στα παραμεθόρια χωριά του βόρειου Έβρου, που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα τον περασμένο Φεβρουάριο και τώρα…

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Διδυμοτείχου: Η Υπουργός Εργασίας μάλλον αδιαφόρησε για τα προβλήματα μας – Κοινοβουλευτική Αναφορά κατέθεσε ο Δημοσχάκης

Δημοσιεύτηκε από: - 10 Φεβρουαρίου 2017 0
To Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Διδυμοτείχου καταδικάζει το γεγονός ότι η Υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε τα Εργατικά Κέντρα Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, αλλά όχι του…