Ως ιδιαίτερα φιλικό και εγκάρδιο περιέγραψαν το κλίμα της πρώτης συνάντησής τους, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος και ο νέος μουφτής Διδυμοτείχου, Οσμάν Χαμζά.

Μετά το πέρας της εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Χαμζά, δήλωσε πως αποτελεί κοινή πεποίθηση των δύο ιερωμένων «ότι οι θρησκείες πρέπει να είναι σχολεία για τη διδασκαλία της ειρήνης, της αγάπης, της συμφιλίωσης και του διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων» ενώ χαρακτήρισε μοναδικό προνόμιο ότι «εδώ ζουν οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί συμφιλιωμένοι και ειρηνικά μαζί, κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σημείο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ευχαρίστησε το νέο μουφτή «γιατί συνεργαστήκαμε με την πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψη, συζητώντας διάφορα κοινά θεολογικά θέματα που μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε».

Περιέγραψε την πραγματικότητα της ζωής στη Θράκη ως «αυτής της καλής συνεργασίας, της επικοινωνίας, της φροντίδας για τον άνθρωπο, της ειρήνης, της διάθεσης να ζήσουμε όλοι μαζί ειρηνικά, όπως ζούμε εδώ στη Θράκη, ένα πράγμα το οποίο χρειάζεται η Ευρώπη σήμερα. Εμείς το έχουμε κατακτήσει σχεδόν στη Θράκη, εδώ και 100 και περισσότερα χρόνια. Αυτό νομίζω ότι είναι μια πραγματικότητα, συμφωνεί και ο σοφολογιότατος, που πρέπει απλώς να την αναδείξουμε, ώστε να συνεχίσουμε χωρίς να επηρεαζόμαστε απ’ όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο. Να συνεχίσουμε αυτή την αρμονική ζωή μας, επιδιώκοντας την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και κάθε καλή άλλη φροντίδα και πνευματική, πολιτιστική συνεργασία μπορούμε να επιτύχουμε».

Τέλος, ο κ. Άνθιμος ευχήθηκε στον κ. Χαμζά ν’ αναδείξει τη μουφτεία Διδυμοτείχου όσο γίνεται περισσότερο, διαβεβαιώνοντας πως «θα είμαστε όλοι δίπλα του σ’ οτιδήποτε χρειαστεί, ώστε με τέτοια καλή συνεργασία σε πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο, να μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας».

Λ.Π.

www.praktoreio-macedonia.gr

sinantisi mitropoliti alexandroupoleos moufti didimotixou (2)

Προηγούμενο άρθροΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!! Με 5 χρυσά μετάλλια, 4 αργυρά και 2 χάλκινα γύρισαν οι αθλητές των special olympics στις αποσκευές του
Επόμενο άρθροΕβδομάδας Δράσεων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας