Ένα ακόμη δακτυλιωμένο Φοινικόπτερο παρατηρήθηκε στο Δέλτα του Έβρου τον φετινό χειμώνα. Γεννήθηκε και δακτυλιώθηκε το 1997 στον υγρότοπο Fuente de Piedra κοντά στη Μάλαγα της Ισπανίας, όπου απαντάται η μεγαλύτερη αποικία Φοινικόπτερων στην Ιβηρική χερσόνησο. Το Φοινικόπτερο παρατηρήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2017 από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα του Έβρου για πρώτη φορά στην περιοχή του Δέλτα και είναι ένα από τα γηραιότερα (20 χρόνων) που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή.

Στο Δέλτα, τα Φοινικόπτερα παρατηρούνται κυρίως κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση και το χειμώνα με πληθυσμούς που συνήθως κυμαίνονται από 3.000 – 4.000 άτομα, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση. Στο πλαίσιο της επιστημονικής παρακολούθησης από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης έχουν παρατηρηθεί αρκετά δακτυλιωμένα Φοινικόπτερα. Συγκεκριμένα, τα τελευταία έξι χρόνια (2011-2016) είχαν συνολικά 114 επανευρέσεις, από 63 διαφορετικά δακτυλιωμένα Φοινικόπτερα. Περισσότερα από τα μισά (37) προέρχονται από την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα η δακτυλίωσή τους έχει γίνει στο Δέλτα του Gediz, που βρίσκεται δίπλα στην Σμύρνη.

Τα υπόλοιπα έχουν δακτυλιωθεί σε διάφορες μεσογειακές χώρες και συγκεκριμένα 10 στην Ιταλία (στο Δέλτα του Πάδου), εννέα στη Γαλλία (στο Εθνικό Πάρκο της Camargue), έξι στην Ισπανία (σε τρεις διαφορετικές περιοχές, ένα στο Δέλτα του Ebro, ένα στη λίμνη Laguna de Fuente de Piedra στη Μάλαγα και τέσσερα στον υγρότοπο Marismas del Odiel στη Σεβίλλη) και ένα στην Αλγερία (στη λίμνη Garaa Ezzemoul).

Από τις επανευρέσεις αυτές προκύπτει ότι πολλά από τα πουλιά προτιμούν το Δέλτα Έβρου ως τόπο διαχείμασης για σειρά ετών, αφού τα ίδια δακτυλιωμένα Φοινικόπτερα έχουν παρατηρηθεί σε διαφορετικές χρονιές. Το ποσοστό των δακτυλιωμένων πουλιών που έχουν παρατηρηθεί στο Δέλτα πάνω από μία φορά, σε διαφορετικές χειμερινές περιόδους, ανέρχεται σε ποσοστό 21%.

www.ypaithros.gr

Προηγούμενο άρθροΠαύλος Μιχαηλίδης: “Κάποιοι Δήμοι επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών… Σε εμάς αυξήθηκαν τα Δημοτικά Τέλη κατά 18,5%”
Επόμενο άρθρο31,84 εκατ. € απορρόφησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από την κοινοτική συνδρομή ευρωπαϊκών κονδυλίων