Βολές κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi parti) Μεράλ Ακσενέρ, με αφορμή την στάση της Τουρκίας σε μία ακόμα διεθνή σκηνή ως αυτή του “επιτήδειου ουδέτερου” που εφάρμoσε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ακσενέρ αποκάλεσε τον Ερντογάν “κούκλα ματριόσκα” εννοοώντας ότι είναι μαριονέτα του Ρώσου προέδρου.

“Η Τουρκία έχει τόση εξάρτηση από τη Ρωσία που δεν μπορεί να κάνει αυτά τα βήματα. Από τους S-400 στη Συρία, από τον πυρηνικό σταθμό Ακουγιού μέχρι και τον τουρισμό εδώ, βλέπουμε την ασσυμετρία και το αποτέλεσμα της εύθραυστης κατάστασης. Φώναζε κι έλεγε ‘Ε, Δύση! Ε, ΝΑΤΟ!’. Στον δρόμο που μπήκε χθες ήταν ισότιμος ο πρόεδρος. Σήμερα έχει την επιθυμία να μετατραπεί σε κούκλα ματριόσκα”, δήλωσε η Ακσενέρ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια θεωρία που κυκλοφορεί στην Τουρκία ότι ο Ρώσος πρόεδρος μετά την Ουκρανία ίσως διεκδικήσει και τουρκικά εδάφη, δεδομένου ότι παλαιότερα είχε υπό τον έλεγχό του τις πόλεις Καρς και Αρνταχάν: “Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι στο μυαλό του Πούτιν για τα εδάφη του, δεν περιλαμβάνει τις πόλεις Καρς και Αρνταχάν;”, επισήμανε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP), Μουσταφά Ντεστιτζί, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τις τουρκικές αρχές να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας.

Αναλογιζόμενος την τρέχουσα ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, ο πρόεδρος της BBP δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηρίξει περισσότερο την Ουκρανία: “Εάν η Ρωσία δεν σταματήσει σήμερα και αν πετύχει στην Ουκρανία, τότε ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι οι τουρκικές επαρχίες του Καρς και του Αρνταχάν. Αν δείτε τη Ρωσία στα σύνορά μας αργότερα, μην εκπλαγείτε”, είπε ο Ντεστιτζί.

Πέτρος Κράνιας – www.capital.gr

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Γερακόπουλος: “Πρέπει να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για τις 17 βρεφονηπιοκόμους και να υπογραφεί η τροποποιημένη σύμβαση από 31 Αυγούστου”
Επόμενο άρθροΤούρκοι δημοσιογράφοι: «Να πάρουμε τα νησιά που μας έκλεψε η Ελλάδα»