Φωτιά και Ατσάλι στο Ύψωμα “Αετός” – Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από την τελική φάση της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018»

Δημοσιεύτηκε στις: at 12 Οκτωβρίου 2018
1743 0

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας και η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συνοδευόμενοι από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, καθώς και τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, παρακολούθησαν, σήμερα Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, την τελική φάση της Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018». Επίσης παρέστησαν βουλευτές της περιοχής, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας πολλών χωρών.

Μετά την ολοκλήρωση της Άσκησης ο ΑΝΥΕΘΑ, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, συνεχάρη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, οπλίτες και εθνοφύλακες, τονίζοντας:

«Όλοι σας δείξατε το υψηλό επίπεδο της μαχητικής σας ικανότητας, τον επαγγελματισμό σας και την αυταπάρνηση που σας διακρίνει στην εκτέλεση των καθηκόντων σας. Επιβεβαιώσατε όλοι, για άλλη μια φορά, ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, μέσω της οποίας η χώρα μας διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα από κάθε εξωτερική επιβουλή».

Επίσης ανέφερε:

«Σήμερα, χάρη στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών  στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα πως διαθέτουμε ισχύ και έχουμε δύναμη αποτρεπτική. Απευθύνουμε αυτό το μήνυμα προς όλες τις γειτονικές χώρες και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι μήνυμα φιλίας και ταυτόχρονα μήνυμα με περιεχόμενο πως η εθνική κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πως διαθέτουμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, έτοιμες να την υπερασπίσουν.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι εγγυητές της ασφάλειάς μας. Το προσωπικό τους, είναι παιδιά του ελληνικού λαού και τους αξίζει η αναγνώριση και ο σεβασμός, γιατί παρόλες τις αντιξοότητες που επέβαλε η οικονομική συγκυρία, παρέμειναν πιστοί στις αξίες και στην αποστολή τους.

Το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί τον πολλαπλασιαστή της ισχύος τους. Σε αυτό το σημείο, ανθρώπινα και μόνο, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων που συνδράμουν, στα πάσης φύσεως προβλήματα, θα ήθελα να καλέσω όλα τα κόμματα της Βουλής και όλους τους πολιτικούς να αφήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στην ακριτική Ελλάδα ξεδιπλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων. Η παρουσία των τοπικών Βουλευτών, των δημάρχων του Νομού Έβρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, δείχνει αναγνώριση αφενός του κοινωνικού έργου και αφετέρου του κύριου έργου των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διασφάλιση δηλαδή της εδαφικής μας ακεραιότητας, για να ζούνε εδώ οι άνθρωποι ειρηνικά, να μεγαλώνουν με τις οικογένειες τους, να δημιουργούν επαγγελματικά και πνευματικά.

Στην περιοχή του Δ Σώματος Στρατού έχει επιτελεστεί ένα τεράστιο κοινωνικό έργο. Εδώ ζουν άνθρωποι με ειρήνη και μεγαλώνουν τις οικογένειές τους. Στέλνουν και αυτοί με τη σειρά τους το δικό τους μήνυμα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων που συνδράμουν όποτε τους ζητηθεί, μας καλούν να τις σεβαστούμε, να τις αφήσουμε έξω από κομματικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις ώστε να εξακολουθήσουν απερίσκεπτες να εκπληρώνουν με επιτυχία την αποστολή τους.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να καταθέσω, πως ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αισθάνομαι υπερήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο διαπιστώνοντας την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, το υψηλό επαγγελματικό σας επίπεδο, το υψηλό ηθικό σας και το υψηλό σας φρόνημα, αλλά και για έναν παραπάνω λόγο: Στα δύσκολα δημοσιονομικά χρόνια που προηγήθηκαν κατάφεραν όχι μόνο να μην χάσουν σε αποτρεπτική ισχύ, αλλά να ενισχύσουν την γεωπολιτική μας θέση της χώρας μας.

Η Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας αποτελεί παρελθόν και τη θέση της παίρνει η Ελλάδα της υπερηφάνειας, της αυτοπεποίθησης και της ισχύος σε όλους τους τομείς.

Αντέξατε στα δύσκολα και είναι δικό σας και μόνο επίτευγμα. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν το έργο σας, και πλέον να δείξουν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη τους για το φιλότιμο και την προσπάθεια που επιδεικνύετε καθημερινώς. Το δικαιούσαστε άλλωστε άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Από τη Θράκη και από τον Έβρο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι οφείλουμε στις  Ένοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα που έχει η χώρα μας να είναι ασφαλής σε μια δύσκολη περιοχή. Μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση οι Ένοπλες Δυνάμεις με λιγότερα χρήματα κατάφεραν – και με τις προσπάθειες της ηγεσίας τους – να κρατήσουν υψηλά το φρόνημα και την αποτρεπτική τους δύναμη, ώστε κανείς να μην μπορέσει να διανοηθεί να επιβουλευθεί την ακεραιότητα της χώρας μας.

Σήμερα σε όλα τα Βαλκάνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια με τη συμμετοχή της χώρας μας, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν οι λαοί με ειρήνη, με οικονομική προκοπή και ανάπτυξη. Οφείλει και η ηγεσία της γείτονος χώρας να είναι λογική. Να σκεφτούν λογικά. Να σκεφτούν τα συμφέροντα των κοινωνιών τους που εντάσσονται στη δυνατότητα συνύπαρξης και αλληλεγγύης. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αυτές που στηρίζουν και θα στηρίζουν κάθε προσπάθεια. Είμαστε λαός που δεν επιβουλεύεται άλλους, δεν θέλει τίποτα άλλο παρά μόνο τα εθνικά κυριαρχικά του δικαιώματα να τα υπερασπίζεται. Η χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν δώσει αυτό το μήνυμα».

Η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθυνε ομιλία και παρακολούθησε την ολοκλήρωση της εθνικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2018».

Η Υφυπουργός στην ομιλία της τόνισε:

«Το υψηλό ηθικό, η γεμάτη θάρρος, αλλά και ωριμότητα συμμετοχή και η άψογη συνεργασία των Στρατιωτικών δυνάμεων, με τις Υπηρεσίες Πολιτικής Άμυνας και Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και των μονάδων Εθνοφυλακής, αναδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής και της στρατιωτικής γνώσης του Ελληνικού Στρατεύματος, καθώς και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, να αντιμετωπιστεί κάθε απειλή από όπου και αν προέρχεται.

Με τη ευλογία του Θεού και κρατώντας ψηλά τα ιδανικά και τα ιερά σύμβολα της Πίστης και της Πατρίδας μας , οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι, τα σύμβολα της Ισχύος, του Θάρρους και του Ελεύθερου και Αγωνιστικού Πνεύματος, για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πολίτη.

Συγχαρητήρια σε όλους!»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού:

«Στρατηγοί και επικεφαλής του στρατεύματος, αξιωματικοί, στελέχη και οπλίτες,

Με συγκίνηση και θαυμασμό παρακολούθησα την ολοκλήρωση της εθνικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2018».

Το υψηλό ηθικό σας, η γεμάτη θάρρος, αλλά και ωριμότητα συμμετοχή σας και η άψογη συνεργασία των Στρατιωτικών δυνάμεων, με τις Υπηρεσίες Πολιτικής Άμυνας και Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και των μονάδων Εθνοφυλακής, αναδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής και της στρατιωτικής γνώσης του Ελληνικού Στρατεύματος, καθώς και την επιχειρησιακή σας ετοιμότητα, να αντιμετωπίσετε κάθε απειλή από όπου και αν προέρχεται.

Για ακόμη μια φορά αποδείξατε ότι αποτελείτε τη δύναμη που στέκεται στο υψηλότερο επίπεδο ικανότητας και σχεδιασμού.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον καθένα από εσάς, που τη δύναμη και την ικανότητά σας προσφέρετε, σε κάθε Έλληνα, τη σιγουριά ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα κάθε απειλή για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία μας.

Με την παρουσία και την ετοιμότητά σας, είστε οι εγγυητές της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Εκ μέρους του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, ευχαριστώ τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αρχηγούς των Επιτελείων και τους συνεργάτες τους, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους Στρατεύσιμους, και τους Εθνοφύλακες, για την εντυπωσιακή και επιτυχημένη ολοκλήρωση της Άσκησης και για το υψηλό φρόνημα που εμφυσούν σε όλους μας.

Θέλω να σας εγγυηθώ ότι και εμείς από την πλευρά μας, ως εκπρόσωποι των πολιτών και του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα εργαζόμαστε πάντοτε δίπλα σας για την ενίσχυση του Στρατεύματος, αλλά και για να αποτελεί ο Ελληνικός Στρατός ένα πανίσχυρο, αποτελεσματικό και πάνω από όλα ασφαλές για όλα τα στελέχη του, εργαλείο της Δημοκρατίας μας.

Ο Έλληνας Αξιωματικός και ο Έλληνας Έφεδρος, με τη ευλογία του Θεού και κρατώντας ψηλά τα ιδανικά και τα ιερά σύμβολα της Πίστης και της Πατρίδας μας ,είστε τα σύμβολα της Ισχύος, του Θάρρους και του Ελεύθερου και Αγωνιστικού Πνεύματος, για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πολίτη.

Όσοι επιβουλεύονται τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας και του Έθνους μας, πρέπει να γνωρίζουν, ότι θα έχουν εσάς απέναντί τους, τους πιο άξιους απόγονους ενός έθνους, που ποτέ δεν δείλιασε και ποτέ δεν έκανε πίσω, στις πιο δύσκολες στιγμές της Ιστορίας.

Συγχαρητήρια ξανά σε όλους και να είστε πάντα οι καλύτεροι!»

Σχετικά άρθρα

Παράδοση δωρεάς υλικού για την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Απριλίου 2020 0
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, κατόπιν της σχετικής απόφασης του Προέδρου κου Κωνσταντίνου Μίχαλου και του Διοικητικού Συμβουλίου της, προέβη…

Φαναριοσκέπαστη Θρακική Γη ~ Ανατολική Θράκη –Ανατολική Ρωμυλία ~ Αλησμόνητες Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Σεπτεμβρίου 2018 0
Φαναριοσκέπαστη Θρακική Γή Ανατολική Θράκη –Ανατολική Ρωμυλία Αλησμόνητες Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι…

Συνεχίζουν το έργο τους , στην Ελληνική Αστυνομία , ο Νικόλαος Μενεξίδης και ο Παναγιώτης Κουτούζος

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Ιανουαρίου 2018 0
Υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα και τη συμμετοχή δύο Αντιστρατήγων του Στρατού Ξηράς, συνεδρίασε…

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Β1 ΦΑΣΗ TOY «Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αλεξανδρούπολης»

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Οκτωβρίου 2021 0
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Β1 ΦΑΣΗ TOY «Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αλεξανδρούπολης» Τέθηκαν προς διαβούλευση στην κεντρική σελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης (βλέπε…