Χειμώνας στον υγρότοπο

Δημοσιεύτηκε στις: at 26 Δεκεμβρίου 2017
511 0

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης οι πρώτες χειμερινές καταγραφές των πουλιών. Καταμετρήθηκαν αρκετά υδρόβια πτηνά καθώς επίσης και άλλα είδη που ήρθαν για να διαχειμάσουν στον υπέροχο και σημαντικό αυτό υδροβιότοπο.

Ο αριθμός των παπιών άρχισε να αυξάνεται κατακόρυφα με πολυπληθέστερο είδος τις Πρασινοκέφαλες με σχεδόν 11.000 άτομα. Ακολουθούν τα Σφυριχτάρια με 5.000 ατ., οι Xουλιαρόπαπιες με 3.500 άτ., τα Κιρκίρια με 1.360ατ., οι Βαρβάρες με 735 άτομα και οι Ψαλίδες με 360ατ. Παρατηρήθηκαν επίσης 11 Στικταετοί και 2 Θαλασσαετοί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέκτησαν οι απογευματινές μετρήσεις καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας περίπου 4.000 κιτρινόραμφοι κύκνοι (με πολυπληθέστερο είδος τους Νανόκυκνους) καταγράφηκαν στο Τούρκικο κομμάτι του Δέλτα όπου τρέφονται στις γνωστές ρυζοκαλλιέργειες και μετά τη δύση του ήλιου επιστρέφουν στο Ελληνικό κομμάτι για να κουρνιάσουν.

Μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η απογευματινή επιστροφή 1.360 Καστανόπαπιων, 150 πελεκάνων και περίπου 5.000 Φοινικόπτερων τα οποία σκέπασαν κυριολεκτικά τον ουρανό προσφέροντας ένα φανταστικό θέαμα.

Στις λιμνοθάλασσες και τις νησίδες του Δέλτα οι οποίες πάντα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταμετρήθηκαν 7.397 Λασποσκαλίδρες αριθμός που αποτελεί τη μεγαλύτερη καταγραφή του είδους στον υγρότοπο την τελευταία δεκαετία. Επίσης καταμετρήθηκαν ακόμα 179 Αργυροπούλια, 150 Kαλημάνες και περίπου 3.600 (επιπλέον των 5000) Φοινικόπτερα.

Τέλος, οι χήνες έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους για να μας θυμίσουν ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο υγρότοπος φοράει τα καλά του για να υποδεχτεί τα είδη που έρχονται για να διαχειμάσουν.

Σχετικά άρθρα

Έκθεση φωτογραφίας : «Οι ιατροί της Αλεξανδρούπολης από την ίδρυση της πόλης μέχρι τη δεκαετία του 1960»

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Απριλίου 2018 0
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και η ΠΑΜΘ-Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στα πλαίσια του εορτασμού της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών παρουσιάζουν…

Το βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ – Φωτεινή Σκαρλακίδου και οι εκδόσεις Μέλινο διοργανωνουν την παρουσίαση του βιβλίου “15+7 πολύτιμα “μαθήματα” & βήματα για καλύτερες σχέσεις” της συγγραφέως Τένιας Μακρή.

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Δεκεμβρίου 2015 0
Το βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ – Φωτεινή Σκαρλακίδου (Αδριανουπόλεως 4Α, Αλεξανδρούπολη) και οι εκδόσεις Μέλινο, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “15+7…