Ιερά Πανήγυρις εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους

Για φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ

Με τη πρέπουσα λαμπρότητα και σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη και παράδοση, εορτάσθηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως και της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους.

Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Νέα Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αριανζού κ.κ. Βαρθολομαίου και Παλμύρας κ.κ. Ιωάννου Παλμύρας κ.κ. Ιωάννου (Πατριαρχείο Αντιοχείας).

Προ της ενάρξεως της ολονυκτίου Αγρυπνίας πραγματοποιήθηκε η έξοδος της Ιεράς Εικόνος από το Παρεκκλήσιο της, όπου φυλάσσεται καθ’ όλο το έτος, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία τελέστηκε ο Μικρός Εσπερινός, η Ιερά Παράκλησις και Αγιορείτικη Τράπεζα.

Κατά την διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων παρέστησαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πρόδρομος Λαυρεώτης, που όπως ορίζει και το αρχαίο έθος ηγουμενεύει της πανηγύρεως, αντιπροσωπείες των Ιερών Μονών της Αθωνικής Πολιτείας, Ιερομόναχοι, Κληρικοί και Μοναχοί, καθώς και πλήθος ευσεβών χριστιανών και προσκυνητών από όλα μέρη της Ελλάδος που προσήλθαν και εφέτος με κατάνυξη για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, ζητώντας τη χάρη και τις ευλογίες Της.

Μετά την Πολυαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολούθησε Παραδοσιακή Αγιορείτικη Τράπεζα κατά την διάρκεια της οποίας ακούσθηκαν εόρτιοι λόγοι πνευματικής οικοδομής και σύντομοι χαιρετισμοί.

Το απόγευμα της κυριονύμου ημέρας της εορτής, και παρουσία σύσσωμης της Ιεράς Κοινότητος με επικεφαλή τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Γερβάσιο Ιβηρίτη, με την οποία προσήλθε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και είχε προστεί της πανηγύρεως εις τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, τελέσθηκε ο Μεθέορτιος Εσπερινός και κατά το έθος το τελούμενο Κτητορικό Μνημόσυνο.

Ο Μεθέορτιος Εσπερινός και το Κτητορικό Μνημόσυνο εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους

Για φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης όπως ορίζει το Τυπικό και η Αγιορείτικη παράδοση, πραγματοποιήθηκε εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους, το εσπέρας της 28ης Αυγούστου ε.έ., (15/08 π.η.), ο Μεθέορτιος Εσπερινός και το Κτητορικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαρίων Κτητόρων της Ιεράς Μονής.

Της Ιεράς Ακολουθίας, η οποία τελέσθηκε στο Καθολικό της Μονής χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, Νέας Κρήνης και Καλαμαρίας κ.κ. Ιουστίνος, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ.κ. Βαρθολομαίος, τους οποίους και πλαισίωναν οι Καθηγούμενοι οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων και Εσφιγμένου, Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Πρόδρομος, π. Ναθαναήλ, και π. Βαρθολομαίος.

Προ της ενάρξεως της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η υποδοχή όπως ορίζει το έθος, του Πρωτεπιστάτου γέροντος Γερβασίου Ιβηρίτου, των μελών της Ιεράς Κοινότητος και του Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους κ. Αρίστου Κασμίρογλου, ενώ παρέστησαν Αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών του Άθω, καθώς και πολλοί ευλαβείς προσκυνητές οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν την μεγάλη εορτή της Αθωνικής Πολιτείας, της Κοιμήσεως και της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το πρωί της 29ης του τρέχοντος μηνός Αυγούστου, τελέσθηκε εις το Καθολικό της Ιεράς Μονής η μεθεόρτιος πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η λεγομένη και των «Κτιτόρων», προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίου και Συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Παλμύρας κ.κ. Ιωάννου (Πατριαρχείο Αντιοχείας), τους οποίους και πλαισίωναν μεταξύ των άλλων Ιερέων, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων, Αρχιμανδρίτες Πρόδρομος και Ναθαναήλ και ο Προηγούμενος π. Βασίλειος Ιβηρίτης (Γοντικάκης).

Ακολούθησε εόρτια πανηγυρική τράπεζα, ενώ εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέλαβε αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, η οποία και θα μεταφερθεί εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασσήρου, καθαγιάζοντας την με το Άγιο Μύρο και ευλογώντας την επάνω στην πρωτότυπο, παρουσία του Μητροπολίτου Τρίκκης κ.κ. Χρυσοστόμου και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων π. Ναθαναήλ Ιερομονάχου.

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφοριακό κομφούζιο στα φανάρια της Ιωακείμ Καβύρη
Επόμενο άρθροΠεταμένα σκουπίδια και σπασμένα κλαδιά στο χώρο δίπλα στην Εφορία Αλεξανδρούπολης