Δονκιχωτισμός  είναι η μανία που χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο να διορθώνει τα στραβά και να υπερασπίζεται τους καταπιεσμένους, προσπαθώντας να κάνει τον κόσμο καλύτερο λειτουργώντας σαν ήρωας με ανιδιοτελή αλλά ταυτόχρονα  και ουτοπική στάση, καθώς υπερασπίζεται κάτι με τρόπο που δείχνει ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

***

Η ίδρυση «Λιμενικής Ακαδημίας», δηλαδή αυτόνομης Παραγωγικής Σχολής του Λ.Σ για όλα τα στελέχη του, (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, λιμενοφύλακες), ώστε αυτό να απεμπλακεί από τις Σχολές του Πολεμικού Ναυτικού και συγχρόνως να αποδεσμευτεί από  το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (ΣΠΚ) στον οποίο μέχρι και σήμερα υπάγεται, ήταν αίτημα των συνδικαλιστών του Λιμενικού Σώματος  και έτσι ξεκίνησε.

 

Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, στο θέμα αυτό έκαναν «βήματα χελώνας», γιατί μάλλον στην πραγματικότητα δεν το ήθελαν διακαώς.

Πως άλλωστε εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ στα πρακτικά της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νόμου 2935, υπήρχε ως έδρα της «Λιμενικής Ακαδημίας» η Αλεξανδρούπολη και μέχρι τη δημοσίευση του νομού στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η  λέξη Αλεξανδρούπολη εξαφανίστηκε ;

Πως άλλωστε εξηγείται το γεγονός ότι, την περίοδο του ΠΑΣΟΚ (2000–2004 και 2009-2011), δεν εκδόθηκε, το πολυπόθητο Π.Δ το οποίο προβλεπόταν από το  άρθρο 6 του Νόμου 2935/2001(ΦΕΚ162Α/19-7-2001) που θα καθόριζε τις λεπτομέρειες για  την ίδρυση της «Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος», από τη ίδια την Κυβέρνηση και τον Υπουργό (Χρήστο Παπουτσή) που το υποσχέθηκε ;

Πως άλλωστε εξηγείται το γεγονός ότι, και την περίοδο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (2004-2009), όχι μόνο δεν εκδόθηκε, το πολυπόθητο Π.Δ, αλλά από το σχεδιασμό της  εξαφανίστηκε η λέξη Αλεξανδρούπολη, αφού συγκρότησε δυο (2) Επιτροπές, το 2008 (Αριθ.1118.5/06/30-9-2008  Απόφαση Αρχηγού Λ.Σ) και το 2009 (Αριθ.1116.5/06/6-5-2009 Απόφαση Αρχηγού Λ.Σ), για την ανεύρεση κατάλληλων χωρών για τη στέγαση της υπό ίδρυση Ακαδημίας Λιμενικού ;

 

***

Σε  δημοσίευματά  μου, στον τοπικό τύπο και ιστολόγια ( 21-11-2009, 30-4-2010 και 01-02-2011), για το θέμα Λιμενική Ακαδημία, έγραφα… « Άπιαστο όνειρο η Λιμενική Ακαδημία »,  « Ποια είναι τα νέα δεδομένα – Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από τους Τοπικούς μας Άρχοντες», «Ας αναζητήσουμε εφικτές λύσεις». «Η Σχολή Λιμενοφυλάκων μπορεί να έρθει στην Αλεξανδρούπολη με μια μόνο απόφαση του αρμοδίου Υπουργού», «Ένα σχέδιο νόμου που μας αφορά» κλπ…

Επανέρχομαι και ας γίνομαι κουραστικός. Το θέμα το γνωρίζω από πρώτο χέρι καθώς ήμουν Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης την περίοδο 2000-2004 και Περιφερειακός Διοικητής Λιμενικού Σώματος την περίοδο 2004-2006. Έτυχε να  έχω συζητήσει με υπουργούς και στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Με τα σημερινά δεδομένα η ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ είναι μια ουτοπία.

Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την ουτοπία και να ενδιαφερθούμε, να ζητήσουμε και να απαιτήσουμε, να λειτουργήσει εδώ στην Αλεξανδρούπολη Σχολή του Λιμενικού. Και το μόνο εφικτό, ήταν και είναι, η μεταφορά της «Σχολής Λιμενοφυλάκων» στην Αλεξανδρούπολη καθώς από το 2011 έχει τεθεί θέμα μεταφοράς της από τον Πειραιά. Μια μεταφορά για την οποία αρκεί μια και μόνο υπογραφή, του Υπουργού Ναυτιλίας.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει, στο μέλλον, όταν θα υπάρξει πολιτική βούληση και οικονομική δυνατότητα, η ΣΧΟΛΗ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ της Αλεξανδρούπολης να  μετατραπεί σε  ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ .

 

 

 

 

Αλεξανδρούπολη  16  Ιουνίου  2016

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Προηγούμενο άρθροEurostat: Ρεκόρ ακρίβειας στην Ελλάδα σε γάλα, αβγά, ψωμί και ψάρια
Επόμενο άρθροΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΤΗΡΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΙΩΑΚΕΙΜΕΙΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Α1 ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ