Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυνατότητα αποκομιδής απορριμμάτων κρούει ο Δήμος Σαμοθράκης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του ακριτικού νησιού ο «Δήμος καλείται να εκτελέσει αποκομιδή απορριμμάτων, χωρίς κανέναν οδηγό και με τρεις εργάτες, οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να κάνουν και χρήση του δικαιώματος της αδείας τους», σε ένα νησί περίπου 3.000 μόνιμων κατοίκων, αριθμός που διπλασιάζεται το καλοκαίρι και σε μια διαδρομή 175 χιλιομέτρων.

Αφενός η αδυναμία ανανέωσης σύμβασης του μέχρι πρότινος μοναδικού οδηγού απορριμματοφόρου στον Δήμο (συμβασιούχος που προέκυψε από την παράταση των συμβάσεων, που δόθηκε για ένα χρόνο το 2016), οι μόλις τέσσερις εργάτες καθαριότητας στον Δήμο Σαμοθράκης, ένας εκ των οποίων μη λειτουργικός λόγω πιστοποιημένου προβλήματος υγείας, και αφετέρου ο εξαντλημένος, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, κωδικός καθαριότητας στον προϋπολογισμό του Δήμου, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο πρόσληψης συμβασιούχων, «λόγω του πολύ ακριβού περιφερειακού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέπει τη μεταφορά τους από το νησί στο ΧΥΤΑ Κομοτηνής», δημιουργεί εύλογα την ανησυχία για τη δυνατότητα συνέχισης αποκομιδής των απορριμμάτων.

Σημειώνεται πως το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2015, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, είχε μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αδυναμία διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων σε έναν από τους λίγους Δήμους που δεν έχουν βιολογικό καθαρισμό, ούτε νόμιμο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, εξαιτίας της οποίας τα σκουπίδια του νησιού ταξιδεύουν από το 2008 στην Κομοτηνή. «Η διαδρομή αυτή εξαντλεί σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού, ενώ δίνει στους δημότες την πρωτιά στην καταβολή των υψηλότερων ανταποδοτικών δημοτικών τελών απ’ οπουδήποτε αλλού», επεσήμαινε, ένα χρόνο πριν, ο κ. Βίτσας.

www.newsbeast.gr

Στην Βουλή τα σκουπίδια της Σαμοθράκης

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, με κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής επιστολή του Δήμου Σαμοθράκης προς τους αρμόδιους φορείς, σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων στο Νησί της Σαμοθράκης, καθώς θα βρίσκεται στον αέρα στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την επιστολή του και όπως αυτή κοινοποιήθηκε σε τοπικούς φορείς και ΜΜΕ, θα κληθεί ο Δήμος σύντομα να εκτελέσει αποκομιδή απορριμμάτων χωρίς κανέναν οδηγό και με τρεις εργάτες, οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να κάνουν και χρήση του δικαιώματος της αδείας τους. Ο κωδικός καθαριότητας στον προϋπολογισμό του Δήμου είναι εξαντλημένος και δεν αφήνει κανένα περιθώριο πρόσληψης συμβασιούχων λόγω του πολύ ακριβού περιφερειακού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπει την μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Κομοτηνής. Με βάση τα παραπάνω, ζητείται άμεση λύση του μείζονος αυτού προβλήματος που έχει προκύψει στο Νησί της Σαμοθράκης.

Προηγούμενο άρθροΧρόνια Πολλά στους Σιδηροδρομικούς
Επόμενο άρθροΑνανέωση 109 αποσπασμένων αστυνομικών, με δαπάνες δημοσίου, στον Έβρο