ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
Στην από 23/9/2019 τακτική συνεδρίασή του εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στην επένδυση εξόρυξης χρυσού με τη χρήση κυανίου στην περιοχή μας, όπως και κάθε άλλο τρόπο εξόρυξης, που δεν θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον και την υγειά των ανθρώπων.

Είναι δεδομένο ότι, για την επεξεργασία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων απαιτείται η χρήση κυανίου και πλήθους άλλων τοξικών στοιχείων, γεγονός που θα πλήξει βαρύτατα κύριες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο αγροτουρισμός και γενικότερα ο τουρισμός.

Επομένως, η επένδυση αυτή δεν συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί στην πρωτογενή παραγωγή, στις υπάρχουσες μεταποιητικές επιχειρήσεις και στον τουρισμό.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι στη παρούσα χρονική στιγμή και με εκπεφρασμένη την αντίθεση όλων των θεσμικών οργάνων στη συγκεκριμένη επένδυση, είναι περιττή η συζήτηση για ενδεχόμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα θέμα που απαιτεί επιστημονική κατάρτιση.

Μετά ταύτα διακηρύσσουμε την ομόφωνη αντίθεσή μας στη πρόθεση υλοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης και την πρόθεσή μας να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των μελών του Επιμελητηρίου Έβρου.

 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΈΒΡΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ
Προηγούμενο άρθροΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Επιβολή προστίμων για θέματα καθαριότητας και πρασίνου
Επόμενο άρθροΑρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Πέπλου, δίπλα στα ελληνοτουρκικὰ σύνορα