της Σταυρούλα Πουλημένη

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να είναι έτοιμες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, σύμφωνα με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών Γιώργο Κίρκο και Στρατή Πλωμαρίτη.

Πρόκειται, όπως λένε, για μια διαφορετική προσέγγιση της υγείας που θα βασίζεται στην πρόληψη, θα δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα να έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό και παιδίατρο, ενώ παράλληλα θα αποσυμφορίσει τα νοσοκομεία.

Κάθε δομή θα περιλαμβάνει 4 οικογενειακούς γιατρούς, 1 παιδίατρο, 2 διοικητικούς υπαλλήλους, 2 νοσηλευτές, 2 επισκέπτες υγείας και 1 κοινωνικό λειτουργό, και ο πληθυσμός αναφοράς της δεν θα ξεπερνά τα 12.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον Στρατή Πλωμαρίτη στην 4η ΥΠΕ, θα λειτουργήσουν άμεσα 7 δομές πρωτοβάθμιας υγείας στον κεντρικό δήμο, στην περιοχή της Άνω και Κάτω Τούμπας , 2 στο Κιλκίς, 6 στις Σέρρες, 1 στον Πολύγυρο, 4 στη Δράμα, 4 στην Ξάνθη, 4 στην Κομοτηνή, 2 στην Καβάλα και 3 στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για 10 δομές για τις οποίες αναζητούνται οι κατάλληλοι χώροι έτσι ώστε μέχρι το τέλος Μαϊου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να βγουν και οι σχετικές προκηρύξεις για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους.

«Ξεκινάμε την σταδιακή εφαρμογή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με 10 δομές στην 4η ΥΠΕ με στόχο στη συνέχεια αυτές να αυξηθούν σε 33», αναφέρει ακόμη ο κ. Πλωμαρίτης.

Αντίστοιχα στην 3η ΥΠΕ η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα ξεκινήσει με 3 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού (1 στο Κορδελιό και 2 στον Εύοσμο) 2 στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης (9 θα είναι συνολικά οι ΤΟΜΥ στο πολεοδομικό συγκρότημα Δυτικών Συνοικιών) 1 από τις συνολικά 3 στα Γιαννιτσά, 1 από τις 4 στην Βέροια, 1 από τις 3 στην Κατερίνη,  1 από τις 3 στην Κοζάνη και 1 στην Πτολεμαϊδα.

Δέκα συνολικά δομές θα ξεκινήσουν μέχρι το καλοκαίρι σε συνεργασία με τους δήμους καθώς η ΠΦΥ έχει ως κέντρο βάρους την γειτονιά και την πρόληψη πράγμα που σημαίνει ότι στις δομές θα καλούμε να πηγαίνουν οι υγιείς όπου θα καταγράφεται το ιστορικό τους ενώ αν η δομή δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών ο γιατρός της ΤΟΜΥ θα απευθύνεται στην Μονάδα Αναφοράς, δηλαδή στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

«Θα δοθούν οδηγίες, και θα γίνει και η κατάλληλη εκπαίδευση στον πληθυσμό, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετική φιλοσοφία που δεν υπήρχε στην Ελλάδα και θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, αν λάβει κανείς υπόψη ότι περίπου το 75% των περιστατικών στα νοσοκομεία αφορά την πρωτοβάθμια και όχι την τριτοβάθμια βαθμίδα υγείας» σημειώνει ο κ. Κίρκος.

www.kokkinokavalas.gr

Προηγούμενο άρθροΠροσλήψεις μονίμων υπαλλήλων σε νησιωτικούς δήμους – Γιατί έμεινε εκτός η Σαμοθράκη;
Επόμενο άρθροΜε απλή αναλογική οι κάλπες του 2019 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση