Παρέμβαση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια έπειτα από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

 «Οι ευκαιρίες που δόθηκαν στην Τουρκία για τη συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, εκλήφθηκαν προφανώς από τον Ερντογάν ως αδυναμία και νωθρότητα. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ανεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προχώρησε σε νέες απαράδεκτες, προκλητικές ενέργειες», είπε η κα Ασημακοπούλου αναφερόμενη στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια και στις κλιμακούμενες το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλαπλές, παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο είναι βέβαιο ότι η Τουρκία δε θα συνετιστεί. Αντιθέτως, θα ενθαρρύνουμε τον Ερντογάν να συνεχίσει την αποσταθεροποιητική τακτική του», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ευρωβουλευτής και απευθυνόμενη στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.Μπορέλ είπε: «Ας λάβουμε επιτέλους άμεσα και δραστικά μέτρα που θα αναχαιτίσουν οριστικά τις αναθεωρητικές φιλοδοξίες και θα παύσουν τις προκλητικές ενέργειες και τις παραβιάσεις διεθνούς δικαίου της Τουρκίας».

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της κας Ασημακοπούλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια έπειτα από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας:

 «Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Μπορέλ

 Οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια, που συνοδεύτηκαν μάλιστα από πανηγυρικές εκδηλώσεις, δεν ήρθαν ως «κεραυνός εν αιθρία.»

 Είναι η συνέχεια στις κλιμακούμενες το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλαπλές, παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που εκτός από την επίδειξη ισχύος, στοχεύουν στη δημιουργία τετελεσμένων προς όφελός της. Και δυστυχώς αυτοί οι στόχοι μέχρι στιγμής επιτυγχάνονται.

 Οι Τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δε στρέφονται απλά απέναντι σε κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρώπη, με στόχο να πλήξουν το κύρος, την ισχύ και το ρόλο της.

 Οι ευκαιρίες που δόθηκαν στην Τουρκία για τη συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, εκλήφθηκαν προφανώς από τον Ερντογάν ως αδυναμία και νωθρότητα. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ανεκτικότητα της ΕΕ και προχώρησε σε νέες απαράδεκτες, προκλητικές ενέργειες.

 Αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο είναι βέβαιο ότι η Τουρκία δε θα συνετιστεί. Αντιθέτως, θα ενθαρρύνουμε τον Ερντογάν να συνεχίσει την αποσταθεροποιητική τακτική του.

 Ας λάβουμε επιτέλους άμεσα και δραστικά μέτρα που θα αναχαιτίσουν οριστικά τις αναθεωρητικές φιλοδοξίες και θα παύσουν τις προκλητικές ενέργειες και τις παραβιάσεις διεθνούς δικαίου της Τουρκίας.

 Ας είναι τα Βαρώσια, η «αρχή του τέλους» της ατολμίας της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία»

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 2.135 νέα κρούσματα (177 στην ΑΜΘ) – 101 νέοι θάνατοι – 562 διασωληνωμένοι
Επόμενο άρθροΚορωνοϊός: 13 θετικά δείγματα σε σύνολο 237 στους drive through ελέγχους στην Κομοτηνή