Τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ανέδειξε με παρέμβασή της, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, με την παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ομιλία της, η Ευρωβουλευτής, αφού εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, έκανε λόγο για τις πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων, σχετικά με το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, τις οποίες καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες, όπως χαρακτήρισε, «κινούνται στο όριο του παραλόγου».

Η κα Ασημακοπούλου κατήγγειλε την πρόσφατη βεβήλωση της Μονής της Παναγίας Σουμελά, με το διαφημιστικό σποτ που έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο της Μονής, αλλά και τις νέες προκλητικές ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αδειοδότηση γυρίσματος χολιγουντιανής ταινίας, αυτήν τη φορά, στο εσωτερικό της Μονής.

Τέλος, η κα Ασημακοπούλου διερωτήθηκε ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» και το όριο για να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο γενναία και αποτελεσματικά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που προσβάλλουν όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο.

Ευχαριστώ κα Πρόεδρε,

Στο ψήφισμά μας, εκφράζουμε εκ νέου τη βαθιά μας ανησυχία για την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης Ερντογάν.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ακούσαμε απίστευτες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, που όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά κινούνται στο όριο του παραλόγου. Προφανώς, η Ελλάδα τις απορρίπτει και η ΕΕ τις καταδικάζει.

Γίναμε επίσης μάρτυρες μιας νέας πράξης σπίλωσης και αλλοίωσης του θρησκευτικού χαρακτήρα, μίας ακόμα ιστορικής ορθόδοξης εκκλησίας, της Μονής της Παναγίας Σουμελά.

Διαβάζω στον Τύπο ότι μετά το διαφημιστικό σποτ στον προαύλιο χώρο της Μονής οι τουρκικές αρχές έχουν αδειοδοτήσει γύρισμα χολιγουντιανής ταινίας, αυτή τη φορά, στο εσωτερικό της Μονής.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, κ. Μπορέλ, ποια είναι η «κόκκινη γραμμή», ποιο είναι το όριο, για να αντιμετωπίσει επιτέλους η ΕΕ πιο γενναία και αποτελεσματικά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της, εναντίον των κρατών μελών της, του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών.

Ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΤουρκία: Ανατροπή με τους S-400 – Ο ρόλος της Ελλάδας και το αδιέξοδο Ερντογάν
Επόμενο άρθροΗ Θράκη… σε μια φωτογραφία…