Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Πρωτοφανείς είναι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις στον Έβρο, όπου καθημερινά δεκάδες άτομα διασχίζουν τα περάσματα των ελληνοτουρκικών συνόρων του ποταμού. Οι περισσότερες περιπτώσεις που γίνονται γνωστές είναι αυτές με τις συλλήψεις διακινητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, εισπράττοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα.

Μόνο χθες η αστυνομία ανακοίνωσε την εξιχνίαση τριών περιπτώσεων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, μία στην Καβάλα και δύο στον Έβρο. Ενδεικτικό πάντως των πιέσεων που ασκούνται, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα από τις συλλήψεις διακινητών που ανακοινώνει η αστυνομία, είναι πως τον Οκτώβριο στη Θράκη συνελήφθησαν 33 διακινητές όταν τον Σεπτέμβριο είχαν συλληφθεί έντεκα. Ακόμη, τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρεται στα στατιστικά, βρέθηκαν 655 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν ο αριθμός του Σεπτεμβρίου είχε περιοριστεί σε 255 και επίσης είχε θεωρηθεί μεγάλος.

Πηγές στον Έβρο έλεγαν στη «Μ» πως δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που εντοπίζονται να επιβαίνουν σε αυτοκίνητα ή φορτηγά διακινητών. Πολλοί ακόμη βρίσκονται να αναζητούν δρόμους, για να συνεχίσουν την πορεία τους στο εσωτερικό της χώρας, καθώς έχουν περάσει τα σύνορα του Έβρου. «Πολλά σημεία του ποταμού είναι αβαθή λόγω της ανομβρίας του τελευταίου χρονικού διαστήματος και εύκολα ομάδες τα διασχίζουν χωρίς να χρειαστούν βοήθεια διακινητών. Οι πιέσεις που είναι πάντα αυξημένες αυτήν την περίοδο τώρα έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι περίμενε η αστυνομία», τόνισε παράγοντας του Έβρου, που γνωρίζει τι συμβαίνει με τις ροές προσφύγων και μεταναστών.

Απ’ όλες τις χώρες

Από τις περιπτώσεις διακίνησης που ανακοινώνονται αποδεικνύεται ότι εμπλεκόμενοι στο σύγχρονο δουλεμπόριο είναι πρόσωπα από διάφορες χώρες. Την Κυριακή οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν με την κατηγορία του διακινητή δύο Αλγερινούς, έναν Σύρο, έναν Βούλγαρο και έναν Γεωργιανό.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής στην Εγνατία οδό αστυνομικοί ακινητοποίησαν δύο Αλγερινούς 28 και 41 χρόνων και έναν 26χρονο Σύρο, ενώ αναζητούν ακόμη ένα πρόσωπο. Όλοι τους επέβαιναν σε αυτοκίνητα που είχαν το ρόλο του προπομπού ή σε Ι.Χ., στα οποία είχαν επιβιβαστεί μετανάστες. Σε δύο αυτοκίνητα βρέθηκαν εννέα πρόσφυγες από τη Συρία και τρεις μετανάστες από το Πακιστάν, που είχαν συμφωνήσει να δώσουν χρήματα, για να φτάσουν αρχικά στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, το πρωί της Κυριακής, αστυνομικοί του Σουφλίου συνέλαβαν 49χρονο βούλγαρο οδηγό φορτηγού. Σε ειδική κρύπτη του οχήματος βρέθηκαν στοιβαγμένοι δώδεκα Πακιστανοί, πέντε Σύροι και τέσσερις Αφγανοί.

Περιπετειώδης ήταν η σύλληψη 44χρονου Γεωργιανού, που είχε επιβιβάσει στο αυτοκίνητο που οδηγούσε οκτώ Πακιστανούς και τρεις μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Το Ι.Χ. εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην ανατολική έξοδο της Αλεξανδρούπολης το βράδυ της Κυριακής, όμως ο 44χρονος δεν σταμάτησε για έλεγχο και ανέπτυξε ταχύτητα. Λίγα μέτρα μετά σταμάτησε το αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει για να διαφύγει, όμως συνελήφθη. Διαπιστώθηκε πως έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για διακίνηση προσφύγων, ενώ αναζητούνταν επειδή είχε παραβιάσει την άδειά του από τις φυλακές από τον περασμένο Μάιο. Μάλιστα ο Γεωργιανός έδειξε στους αστυνομικούς βουλγαρικό πλαστό δελτίο ταυτότητας και άδεια οδήγησης, ενώ είχε μαζί του και ένα πλαστό πολωνικό δελτίο ταυτότητας.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Προηγούμενο άρθροΜε λάμπες LED θα αντικατασταθεί ο ηλεκτροφωτισμός στον Δήμο Ορεστιάδας
Επόμενο άρθροΟ Λευτέρης Αυγενάκης στον Έβρο, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου