Το “πράσινο φως” να δοθούν κι άλλες ανάσες ελευθερίας, άναψαν οι λοιμωξιολόγοι, που συνεδρίασαν την Τετάρτη, εξέτασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έκαναν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση. Καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί των πολιτών και με δεδομένο ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται, όπως φανερώνουν και τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, κρίθηκε ότι είναι εφικτό να αρθούν κι άλλοι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων που χαλαρώνουν. Αρχής γενομένης από το προσεχές Σάββατο, 12 Ιουνίου, όταν και η μουσική θα επιστρέψει στα καταστήματα εστίασης και το ωράριο κυκλοφορίας θα επεκταθεί κατά μία ώρα, δηλαδή η νυχτερινή απαγόρευση θα ξεκινάει από τη 01:30 τα ξημερώματα. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές και δε θα ευνοούν τη διασπορά του ιού, το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα καταργηθεί την 1η Ιουλίου. Τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, εξάλλου, εκτιμάται ότι θα έχει αρχίσει να “ανεβάζει στροφές” ο τουρισμός και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα “εμπόδιο” στο μεγάλο αυτό στοίχημα.

Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου:

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew) επεκτείνεται κατά 1 ώρα. Θα ξεκινά δηλαδή στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί – όπως και σήμερα – μέχρι τις 5 το πρωί.

– Θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

– Επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

– Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

– Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ..

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου:

-Επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου:

-Το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων, αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.

-Θα καταργηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν.

Τέλος, σχετικά με τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν σε θέματα παιδείας, νησιωτικής πολιτικής και δικαιοσύνης, που απασχόλησαν την επιτροπή, θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Μετά την ενημέρωση, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει τα εξής:

“Η Ειδική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά τη συνεδρίασή της σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουνίου, ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία περιλαμβάνει τα κάτωθι:

-Την μείωση του ωραρίου γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από 01:30 – 05:00

-Την επαναφορά μουσικής μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης για καθήμενους από τις 12 Ιουνίου

-Την αύξηση από 01/07/2021 του αριθμού παρευρισκομένων σε δεξιώσεις και υπηρεσίες Catering στα τριακόσια (300) άτομα, με την ισχυρή σύσταση όπως η είσοδος των καλεσμένων να πραγματοποιείται είτε με αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (self-test ή PCR ή rapid test) 24 ώρες πριν, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με πιστοποιητικό νόσησης

– Την επανεκκίνηση λειτουργίας εστίασης σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές από 12/06/2021, με την προϋπόθεση οι στοές αυτές να έχουν δύο ανοικτές πλευρές

-Στα καταστήματα Κινητής Τηλεφωνίας να επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.

– Την επανέναρξη των εμποροπανηγύρεων μόνο για τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι >50%

-Την λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, στις 11/06/2021, ως ακολούθως:

o Ένα (1) άτομο ανά 10 τμ.

o Επιτρέπεται ένας (1) καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης

– Την λειτουργία των εκθέσεων ανοιχτών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες των λαϊκών αγορών

– Την πραγματοποίηση ειδικής έκθεσης Defea από 13–15 Ιουλίου στο Metropolitan Expo, σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας εκθέσεων

– Επανέναρξη από 14/06/2021 της πλήρης λειτουργίας των φροντιστηρίων για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφιστάμενων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid- test ή self-test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές) Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας οι υπόλοιπες δραστηριότητες”.

Το πρόγραμμα για τους υγειονομικούς – Τι ανακοίνωσε ο Κικίλιας

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά “στους σύγχρονους ήρωες της χώρας” όπως αποκάλεσε τους υγειονομικούς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σωματικά αλλά και ψυχικά από την πανδημία.

Όπως σημείωσε, “είναι εκείνοι που επιφορτίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο των δυνάμεών τους, καθώς εκτός από τη φροντίδα των συμπολιτών μας, έγιναν επί 15 μήνες και η οικογένεια όσων νοσηλεύτηκαν, μιας και το επισκεπτήριο στις κλινικές Covid δεν επιτρέπεται. Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν ‘στα κόκκινα’, πέρα από τις δυνάμεις τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο ‘burnout’ είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε διεθνή στοιχεία που δείχνουν αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών, που το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση, χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι εντατικολόγοι και οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ και εξήγησε ότι το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες, εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχτεί εν μέσω της πανδημίας.

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας, “στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ, που καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ”. Πρόσθεσε πως η δράση του υπουργείου Υγείας, που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται, και την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Στόχοι του προγράμματος όπως είπε, είναι:

-η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση

– η ανάπτυξη εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για την ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση-εξάσκηση-αποκατάσταση, και διαχείριση του στρες με επιστημονικό τρόπο

– η διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για τη βελτίωση της ρουτίνας και την πρόληψη της κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανάπτυξη παρεμβατικών προγραμμάτων υγιούς τρόπου ζωής και τη συνεχή εξατομικευμένη αξιολόγηση των εμπλεκόμενων

-η σε βάθος μελέτη βιολογικών παραμέτρων επιλεγμένων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με στόχο τη σύνδεση των ψυχικών συμπτωμάτων με βιολογικούς δείκτες και η παρακολούθηση των μεταβολών αυτών των δεικτών.

“Είναι εμφανές ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, μαζί φυσικά με τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας, και δίνουν καθημερινά τη μάχη, έχουν υποστεί και την πολύ μεγάλη πίεση αυτούς τους 16 μήνες, σε μια ασταμάτητη προσπάθεια – και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει, αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια”, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

“Κάθε αβλεψία μας, κάθε στιγμιαία απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία για πολλούς άλλους”

Νωρίτερα, ο ίδιος σημείωσε ότι “η βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη, μας επιτρέπουν να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε στην άρση κάποιων επιπλέον περιοριστικών μέτρων. Η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε κάθε γωνιά της χώρας είναι καθημερινή, είναι διαρκής και όταν οι δείκτες συναντούν τους στόχους μας, τότε προχωράμε σε σταδιακές και προσεκτικές άρσεις των περιορισμών. Προειδοποίησε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας. “Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ατομικής προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ – χωρίς εκπτώσεις και δικαιολογίες – παραμένει και αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας”, είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τις επόμενες εβδομάδες, όπως υπογράμμισε, “αφήνουμε σταδιακά πίσω μας κάποια περιοριστικά μέτρα, που εδώ και καιρό αποτελούσαν κομμάτι αυτής της ιδιότυπης καθημερινότητάς μας”, ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί”. Παράλληλα κατέστησε σαφές, ότι χρειάζεται ακόμα επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων από όλους, όπως συνέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έστειλε ξανά μήνυμα ότι “ο ιός είναι ακόμα εδώ, 381 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι ενώ σήμερα ακόμη 15 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Και γνωρίζουμε πια καλά, ότι κάθε αβλεψία μας, κάθε στιγμιαία απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία για πολλούς άλλους. Γνωρίζουμε όμως καλά και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας: με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, που αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, και το χτίσιμο – μέσω του εμβολιασμού – του τείχους ανοσίας, που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά, σταδιακά όμως, την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία”.

ΠΗΓΗ www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΒραδυνή Θεία Λειτουργία για τους υποψήφιους των Πανελληνίων Εξετάσεων
Επόμενο άρθροΚοινωνικός Τουρισμός: Την Πέμπτη, 10.06, το μεσημέρι στις 15:00 ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων