Live

10.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Άρχισε η «έξοδος» ανεμβολίαστων από τους Δήμους

Άρχισε η «έξοδος» ανεμβολίαστων από τους Δήμους

Φανή Σοβιτσλή – www.makthes.gr

Σε έξοδο από τους δήμους, συγκεκριμένα από υπηρεσίες που εντάσσονται στις Κοινωνικές Δομές οδηγούνται πλέον ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο του μέτρου της αναστολής καθηκόντων που περιλαμβάνει και τη μη καταβολή αποδοχών. Στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης τα ποσοστά των εργαζομένων που βγήκαν υποχρεωτικά με βάση το σχετικό ΦΕΚ σε αναστολή είναι χαμηλά, όπως π.χ το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών ΑμεΑ κ.ά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί η λειτουργία των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ωστόσο σε γενικό επίπεδο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά των εμβολισμένων σε όλες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ στην χώρα είναι τραγικά χαμηλά, φτάνοντας μόλις το 30% – 35%, ενώ δεν είναι μεγάλος ο αριθμός δήμων, όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά το 45%.

Στη Θεσσαλονίκη δεν είναι καλύτερη η κατάσταση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των αιρετών στους υπαλλήλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων και συλλόγων εργαζομένων πολύ χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά σε δήμους όπως το Κορδελιό – Εύοσμος, η Βόλβη, η Καλαμαριά, ο Παύλου Μελά, ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται μόνο κάποιοι δήμοι όπως στη Νεάπολη-Συκιές όπου έχει εμβολιαστεί το 45% του προσωπικού.

«Φυσικά και βγάλαμε σε αναστολή προσωπικό από το Βοήθεια στο Σπίτι και προγράμματα που απευθύνονται σε ευάλωτους πολίτες και ευπαθείς ομάδες. Το εμβόλιο είναι μια υπεύθυνη στάση και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν έχουν θέση σε τέτοιες υπηρεσίες, γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπους που έχουν προβλήματα» είπε στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αρίστος Γαλανός. Σημείωσε ότι οι αποχωρήσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά, όπως είπε «θα τα καταφέρουμε με το προσωπικό που έχει ήδη εμβολιαστεί».

Μικρές είναι οι απώλειες εργαζομένων σε κοινωνικές δομές καις το δήμο Παύλου Μελά, όπου σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου από τους 13 εργαζόμενους στα προγράμματα του «Βοήθεια στο Σπίτι» 2 τέθηκαν σε αναστολή, ενώ στα ΚΑΠΗ από τους επτά εργαζόμενους οι δυο. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο από του τέσσερις οι 2 είναι ανεμβολίαστοι, το ίδιο καις το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου.

«Τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμη»

Μέχρι στιγμής πάντως, με βάση το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε, σε αναστολή τίθενται μόνο εργαζόμενοι στους δήμους που υπηρετούν σε κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστών μετά τις 15 Σεπτεμβρίου είναι πολύ πιθανό η υποχρεωτικότητα για τον εμβολιασμό να αγγίξει πολλές ακόμη υπηρεσίες.

«Τα δύσκολα δεν τα είδαμε ακόμη στους δήμους, καθώς τα ποσοστά των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές υπηρεσίες είναι χαμηλά και δεν δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Αν σύντομα το μέτρο επεκταθεί και στις υπηρεσίες καθαριότητας, τότε οι δήμοι θα γονατίσουν» ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης Κλεοπάτρα Χοροζίδη.

Συμπλήρωσε μάλιστα λέγοντας πως αν για παράδειγμα σε ένα δήμο βγουν σε αναστολή 100 άτομα από την καθαριότητα και το πράσινο, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα, κυρίως στην αποκομιδή των απορριμμάτων. «Θεωρώ πως το μεγάλο μπαμ θα γίνει στα εργοτάξια και τα αμαξοστάσια» σχολίασε η κ. Χοροζίδη η οποία σημείωσε ακόμη πως «εμείς είμαστε υπέρ της αναγκαιότητας και όχι υπέρ της υποχρεωτικότητας. Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, αλλά σε αυτή τη φάση είναι το μόνο όπλο κατά του COVID».

Εξάλλου, παρέμβαση για το θέμα της υποχρεωτικότητας έκανε προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ανοίγοντας «παράθυρο» για την επέκταση του μέτρου στο δημόσιο μετά το Σεπτέμβριο, συγκεκριμένα στους υπαλλήλους υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» που είναι σε καθημερινή επαφή με πολίτες. «Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου π.χ. σε συγκεκριμένα σημεία όπου υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Άρχισαν τα όργανα…

Τα όργανα πάντως άρχισαν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με το δήμο Βόλου να είναι ο πρώτος που έθεσε από τις 16 Αυγούστου σε αναστολή 19 εργαζόμενους δημοτικής επιχείρησης που δεν ήταν εμβολιασμένοι. Συγκεκριμένα, στην απόφαση της αναφέρεται ότι ο χρόνος αναστολής καθηκόντων, «δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και στους εργαζομένους «δεν καταβάλλονται αποδοχές». Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, στην περίπτωση που ένας εργαζόμενους «συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις», τότε η αναστολή της σύμβασής του αίρεται «μετά τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του εργαζομένου».

«Πόρτα» έφαγαν όμως και εργαζόμενοι στο δήμο Καβάλας, καθώς ο δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης έδωσε εντολή να μην μπαίνει κανείς στο δημαρχείο αν δεν έχει εμβολιαστεί ή αν δε φέρει πιστοποιητικό νόσησης από τον κορονοϊό, είτε πρόκειται για πολίτη είτε για εργαζόμενο στον δήμο. «Δεν παίζουμε με τις ζωές μας, δεν παίζουμε με τις ζωές των άλλων, ανεξάρτητα αν χάνουμε ψήφους», δήλωσε ο κ. Μουριάδης, προσθέτοντας ότι «το κράτος δεν μπορεί να επιδοτεί μόνιμα τις φοβίες και τις ανοησίες κάποιων».

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 05 Σεπτεμβρίου 2021

Προηγούμενο άρθροΔένδιας για τα «Σεπτεμβριανά»: Δεν λησμονούμε το πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθροΠλησιάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας… με lockdown στην εστίαση ξανά…