Επίσημο βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα νέα τεθωρακισμένα να πιάνουν δουλειά στον φράχτη στον Έβρο και δύσβατες περιοχές.

Του Χρήστου Μαζανίτη – www.enikos.gr

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται με νέα μέσα στον Έβρο και το ΓΕΕΘΑ δίνει στη δημοσιότητα εικόνες από την αναβαθμισμένη εποπτεία των συνόρων.

Στις εικόνες εμφανίζονται εκτός από τα νέα διπλοκάμπινα 4Χ4 και τα νεοαποκτηθέντα Μ1117 να περιπολούν από κοινού με τα αμφίβια VBL.

Στις 29 και 30 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η παραλαβή 130 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 , τα οποία προστίθενται στα 44 που παρελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2021, ανεβάζοντας σε 174 τον συνολικό αριθμό.

Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA) και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής, επαυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς, λόγω της ευελιξίας τους και της ενισχυμένης θωράκισής τους.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο enikos.gr, ο Ελληνικός Στρατός θα προμηθευτεί συνολικά 1.200 Μ1117, δωρεάν από την Αμερική, ύψους 1 δισ.

Η παραλαβή των ΤΤΟΑ Μ1117 θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα όπως έχει προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ η άμεση ένταξη των συγκεκριμένων οχημάτων αναγνώρισης στις Μονάδες του ΣΞ στον Έβρο ενισχύει ακόμη περισσότερο την αμυντική θωράκιση της Χώρας.

Ταυτόχρονα, στις εικόνες του ΓΕΕΘΑ φαίνεται και το πλωτό μέσο παρακολούθησης του Έβρου, το υπερ­-σκάφος με το οποίο σφραγίζει την φύλαξη κάθε «τυφλού» σημείου στο φυσικό υδάτινο σύνορο με την Τουρκία που παρέλαβε ο Ελληνικός Στρατός. Πρόκειται για το σκάφος με τον κωδικό «ONEX Νεώριον Ερμής ΧΙΧ» που όπως πρώτοι είχαμε γράψει στο enikos.gr στις 25 Μαρτίου 2020, αποτελεί δωρεά των Ναυπηγείων Σύρου, για την ενίσχυση της θωράκισης των συνόρων με την Τουρκία.

Προηγούμενο άρθροΘεοδωρικάκος: 40.000 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν από τον Έβρο – Αποκρούουμε κάθε απειλή στα σύνορα
Επόμενο άρθρο29 Μαΐου 1453: Η Πόλις εάλω – Μαθητές από τον Έβρο, τη Μήλο και τη Θεσπρωτία στέλνουν μήνυμα μνήμης