Φωτογραφικούς διαγωνισμούς και υπερτιμολογήσεις στα έργα για τον οδοφωτισμό των Δήμων της χώρας με ανοχή της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη, Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη. 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, το έργο για την αντικατάσταση των συμβατικών μέσων φωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου led έχει συνολική αξία περίπου 2 δισεκ. ευρω και χρηματοδοτείται μέσω δανειοδότησης των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔΑ) με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, «στην πράξη με την ανοχή της κυβέρνηση λειτουργεί μια κλειστή αγορά στους διαγωνισμούς αυτούς προς όφελος συγκεκριμένων προμηθευτών μέσα από φωτογραφικές διακηρύξεις». Όπως τονίζει, οι διακηρύξεις αυτές απαιτούν μεταξύ άλλων, προκειμένου να συμμετάσχει ο υποψήφιος προμηθευτής στο διαγωνισμό, να διαθέτει εντός της χώρας κτιριακές εγκαταστάσεις συγκεκριμένου εμβαδού -100 τμ ανά 1.000 τεμάχια φωτιστικών- διατηρούμενες για 10 έτη από την υπογραφή της σύμβασης (!), και να έχει εκτελέσει 10 (!) συμβάσεις αντίστοιχου αντικειμένου τα τελευταία 3 χρόνια.

Οι όροι αυτοί, τονίζει ο  κ.Χατζηδάκης, οδηγούν σε μοναδικούς υποψηφίους και σε σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις: Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ίδιο αντικείμενο, στους μεν φωτογραφικούς διαγωνισμούς δίνονται ελάχιστες εκπτώσεις, γύρω στο 10%, στις δε περιπτώσεις όπου οι όροι είναι διαφανείς και ανοιχτοί οι εκπτώσεις ανέρχονται σε 50-70%, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) (όπως στο Δήμο Έδεσσας). Στην δε αγορά, τα ίδια είδη εντοπίζονται στο 1/3 της τιμής που συγκεκριμένοι Δήμοι προϋπολογίζουν.

Όπως λέει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ήδη τον προηγούμενο μήνα το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) έβαλαν φρένο σε κάποιες από αυτές τις «διαγωνιστικές» διαδικασίες, ενώ εκκρεμούν και άλλες όμοιες περιπτώσεις. Επίσης μετά από τις πολυάριθμες καταγγελίες, ενεργοποιήθηκε και το Γραφείο Διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων..

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης, σημειώνει ο Κωστής Χατζηδάκης, αφενός οι δήμοι να χρεώνονται με υπέρογκα δάνεια και να στερούνται πόρους για άλλες υπηρεσίες και παροχές προς τους δημότες τους και αφετέρου ένα σημαντικότατο για το περιβάλλον έργο να μην έχει την ενεργειακή απόδοση και την οικονομική απόσβεση που η τεχνολογία θα μπορούσε να δώσει.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν διαψεύδουν αυτές τις καταγγελίες, γιατί ανέχονται αυτό το φαινόμενο και τι προτίθενται να κάνουν για να αποκατασταθεί η διαφάνεια και να σταματήσουν οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί που γίνονται προς όφελος συγκεκριμένων εταιριών.

Οι καταγγελίες αυτές από πλευράς της ΝΔ, βασίζονται και στην  πράξη 33/2018 του ΣΤ´ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου κατά τον έλεγχο νομιμότητας, έκρινε ως μη νόμιμους τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού στον δήμο της Αλεξανδρούπολης για το έργο: “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ LED & ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΤΥΠΟΥ LED”, προϋπολογισμού 3.630.000€ και ως εκ τούτου αρνήθηκε την έγκριση της σχετικής σύμβασης. Στο σκεπτικό της απόφασης, έγινε αναφορά για όρους οι οποίοι περιορίζουν υπέρμετρα και αδικαιολόγητα  την προβλεπόμενη ανάπτυξη ελεύθερου ανταγωνισμού και είναι δυσανάλογοι με τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Αντιστοίχως και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (Σ.Α.Τ.Ε.) με έγγραφό του στις 10/11/2017, είχε καταγγείλει τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης για «φωτογραφικό» διαγωνισμό σε ότι αφορά την ανωτέρω προμήθεια, ζητώντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ακύρωσή του.

Γινόταν μάλιστα αναφορά για «σκανδαλωδώς λεπτομερείς» όρους, για προϊόντα μη σοβαρών προδιαγραφών σε υψηλές τιμές, ενώ έθετε ζήτημα ασφάλειας αλλά και μη εναρμόνισης με τους διεθνείς κανονισμούς. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών καταλήγοντας, επεσήμανε πως όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη ανταγωνισμού και λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών.

Ακολούθησε νέα επιστολή στις 4/12/2017 και μια πρόσφατη στις 4/1/2018.

Στην τελευταία αυτή επιστολή γίνεται σαφής αναφορά πως ο Σύνδεσμος διαβίβασε την σχετική αλληλογραφία στην Γενική Επιθεωρήτρια της Δημόσιας Διοίκησης και στις Υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» με σχετικό της ερώτημα είχε φέρει το  θέμα αυτό στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του 2018, για να εισπράξει την λεκτική επίθεση των κ.Λαμπάκη και Φαλέκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό των 3.620.000€ εξασφαλίστηκε από δανεισμό του δήμου με δεκαετή χρόνο αποπληρωμής, γεγονός που δείχνει και τα μεγέθη της οικονομικής διάστασης της υπόθεσης αυτής. Το «γυάλινο δημαρχείο» του κ.Λαμπάκη για ακόμη μια φορά βρίσκεται έκθετο και οι δημότες του Καλλικρατικού δήμου της Αλεξανδρούπολης αναμένουν αυτή την φορά, την παραίτηση τουλάχιστον του αντιδημάρχου ενέργειας.

 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΑνδρέας Χονδρός: “Σχολή κτηνιατρικής στην Αλεξανδρούπολη και διατροφολογίας στην Ορεστιάδα”
Επόμενο άρθροΑθανάσιος Δρούγος: “Στις προτεραιότητες των Αμερικάνων το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης… Δεν θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα”