Ενώ η χώρα μας βιώνει μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, και απαιτούνται επενδυτικές κινήσεις για να ενισχυθεί ακόμα πιο πολύ η ελληνική οικονομία, δεκάδες Έλληνες (και Βούλγαροι), αγοράζουν οικίες στην Ανδριανούπολη, δίνοντας “ανάσα” στην κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία του σουλτάνου Ερντογάν.

Προφανώς ίσως να μην γνωρίζουν οι συμπατριώτες μας,  ότι ιστορικά αυτή η γειτονική χώρα, όταν ήθελε να κινηθεί ενάντια στους ξένους και τις επενδύσεις τους στην χώρα, εφεύρισκε νόμους-εκτρώματα για να υφαρπάξει τα πάντα στην κυριολεξία.   

Αυτήν την περίοδο έχουμε, βάσει τουρκικών δημοσιευμάτων, στην Αδριανούπολη, μεγάλη αύξηση των πωλήσεων κατοικιών  κατά 50 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω της επιθετικής πολιτικής Βούλγαρων και Ελλήνων πολιτών σε ακίνητα.

Το ελληνικό ενδιαφέρον για κατοικίες στην Αδριανούπολη εκτοξεύτηκε αυτήν την περίοδο λόγω της ραγδαίας υποτίμησης της τουρκικής λίρας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι Τούρκοι πολίτες πουλάνε όσο όσο για να φύγουν από την χώρα, λόγω του στυγνού καθεστώτος του Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ακινήτων Αδριανούπολης Serhat Çeker δήλωσε ότι Βούλγαροι και Έλληνες επενδύουν σε ακίνητα και ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 50 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο ίδιος με δεδομένο ότι το 2021 ήταν μια ταραγμένη χρονιά λόγω της πανδημίας, δήλωσε ότι Έλληνες και Βούλγαροι αγόρασαν κατοικίες και γη στην Α. Θράκη λόγω των συναλλαγματικών διαφορών.

«Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας. Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι αγοραπωλησίες έγιναν ακόμα πιο προσιτές. Οι χαμηλότερες τιμές για σπίτια ξεκινούν από 1.300 λίρες. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Το επάγγελμά μας, είναι σε κρίση λόγω του δολαρίου και της πτώσης της τουρκικής λίρας.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί, αλλά υπάρχει εξασθένηση στις πωλήσεις. Έχουμε όμως πολλούς ξένους πολίτες. Πουλάμε καλά στους Έλληνες γιατί τα χρήματά τους μας είναι πολύτιμα. Έχουμε επίσης πελάτες από τη Βουλγαρία, και έτσι δημιουργείται μια κάπως ενοχλητική κατάσταση  για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο μεταξύ των παραμεθόριων πόλεων που έχει ληφθεί προηγουμένως, δεν μπορούν να γίνουν απευθείας αγορές κατοικιών στην Αδριανούπολη και στο Κιρκλαρελί, από τους Βούλγαρους.

Ο νόμος αναφέρει ότι αυτό πρέπει να καλύπτει κατά μέσο όρο απόσταση 200 χιλιομέτρων για παραμεθόριες πόλεις σε Τουρκία και Βουλγαρία.

Οι Βούλγαροι όμως αγοράζουν οικίες στην Ραδαιστό και το Τσόρλου. Λέμε ότι ελπίζουμε ότι όλα θα βελτιωθούν, αλλά αυτό το χειμώνα το πρόβλημα για εμάς είναι μεγάλο.Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ξεπέρασε τις 7 χιλιάδες τουρκικές λίρες.

Οι πολίτες μας δεν είναι σε θέση να επιζήσουν στην Αδριανούπολη, χωρίς Έλληνες και Βούλγαρους πολίτες ως επισκέπτες. Οι τιμές αλλάζουν συνεχώς στις αγορές. Με τον ίδιο τρόπο, το κόστος ενός τετραγωνικού διαμερίσματος, μαζί με το κόστος του, ανήλθε σε 4 χιλιάδες τουρκικές λίρες ανά τετραγωνικό μέτρο”, τόνισε ο ίδιος.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο Αδριανούπολης ένας Έλληνας ξοδεύει κατά μέσο όρο στην αγορά της Αδριανούπολης από 50-100 ευρώ, που μεταφράζεται σε 700 λίρες περίπου σήμερα, δηλ. ένας μισός βασικός μισθός Τούρκου.

Με την ανισότητα της τουρκικής λίρας με το ευρώ, πολλοί  Έλληνες τουρίστες συρρέουν στην Αδριανούπολη για ψώνια.Ο αριθμός των Ελλήνων αυξάνεται μέρα με τη μέρα, κινούμενοι σε εμπορικά κέντρα, συνοικιακά παντοπωλεία και κρεοπωλεία στους δρόμους.

Την στιγμή λοιπόν που ο Ερντογάν και όλη η υπουργική του κουστωδία μας απειλούν μέρα-νύχτα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, Έλληνες πολίτες ψωνίζουν και ξεφαντώνουν στην Α.Θράκη.

Πρώτα από όλα οφείλουμε ως λαός να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε και ενεργούμε, προτάσσοντας πάντα το εθνικό συμφέρον και μετά το ατομικό, και αυτό οφείλει να το σκέπτεται ο κάθε Έλληνας ατομικά, χωρίς “ κρατική ενημέρωση”.

www.pentapostagma.gr

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Κασαπίδης: “Μόλις χθες άρχισε ο κόσμος να κυκλοφορεί στην αγορά. Ο κόσμος για τις Χριστουγεννίατικες αποδράσεις προτιμάει την Ελλάδα”
Επόμενο άρθροΟ Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αλεξανδρούπολης καλούν τον Γ. Ζαμπούκη να επαναφέρει την εύρυθμη λειτουργία στο Πολυκοινωνικό