FILE PHOTO: Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος την ημέρα του διαγγέλματος στον κυπριακό λαό, όταν ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. ΚΥΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Πρώτα το ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη και τον Γεώργιο Παπανδρέου και μετά η Νέα Δημοκρατία με τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη πολέμησαν την ΑΟΖ που ανακηρύξατε το 2004. Τότε η προτεραιότητα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που γνώρισα στην Ουάσιγκτον τον τότε υπουργό εξωτερικών σας τον Γιώργο Λιλλήκα και μου ανέφερε, μπροστά στον Μιχάλη Ιγνατίου:

«Κύριε Καρυώτη ο Τάσσος Παπαδόπουλος σας διάβασε και ανακήρυξε την ΑΟΖ της Κύπρου.»

Γνωρίζω ότι από εκεί ψηλά που βρισκόσαστε βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις με ένα δάκρυ στο μάτι διότι οι καλαμαράδες συνεχίζουν να σας αγνοούν και ετοιμάζονται να οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους όχι με την Κύπρο αλλά με την Αίγυπτο.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να κάνει τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, κάτι που, όπως γνωρίζετε, δεν επιτρέπει η UNCLOS. Λένε, επίσης, ότι θα αγνοηθεί η θάλασσα ανατολικά του 28ου παράλληλου που σημαίνει τον θάνατο της ΑΟΖ του μαρτυρικού νησιού σας.

Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Ιστορία Οριοθέτησης με Κύπρο

Από την εποχή της ανακήρυξης της κυπριακής ΑΟΖ από εσάς, όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις  ήρθαν σε επαφή με τις ελληνικές κυβερνήσεις και ζήτησαν να γίνει η οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο κρατών. Για 16 χρόνια τώρα η Ελλάδα δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για να συμβεί κάτι τέτοιο και θα έλεγα ότι είναι μια συνέχεια του φοβικού συνδρόμου που μας κατέχει για πολλές δεκαετίες. Είναι γνωστή και αδικαιολόγητη η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη όταν έμαθε ότι σκοπεύατε να ανακηρύξετε ΑΟΖ και αφάνταστα θυμωμένη σας είπε ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε σε πόλεμο την Ελλάδα με την Τουρκία. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, η Κύπρος διαθέτοντας 4 τανκς και 2 ελικόπτερα δεν φοβήθηκε και δεν συνέβη απολύτως τίποτε.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα ασχολήθηκε με την κυπριακή ΑΟΖ το 2003, επί κυβερνήσεως Γλαύκου Κληρίδη, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Κύπρο να μη κάνει την πλήρη οριοθέτηση με την Αίγυπτο γιατί θα φανούν τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Συγκεκριμένα ο υπουργός εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου ζήτησε από την Κύπρο να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο 8 ν.μ. πριν την σωστή οριοθέτηση ώστε να μη φανεί η  πλήρης επήρεια του συμπλέγματος του Καστελόριζου και δημιουργηθεί έτσι πρόβλημα με την Τουρκία!

Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε στον τότε Υπουργό της Κύπρου Νίκο Ρολάνδη  τα ακόλουθα:

Εάν δεχθούμε την ελλαδική θέση ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τότε η μέση γραμμή θα είναι εδώ. Εάν δεχθούμε την τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο δεν έχει επήρεια, τότε η γραμμή είναι αλλού. Για αποφυγή των προβλημάτων αυτών προτρέπουμε την κυπριακή πλευρά όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά να σταματήσουν μέχρι 14 ν.μ. πιο μέσα από εκεί που έχουν συμφωνηθεί ούτως ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες.»

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει το πρόβλημα αυτής  της οριοθέτησης. Στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει στα αριστερά του ένα τρίγωνο που θα έπρεπε να είναι μέρος του οικοπέδου 4, αλλά η οριοθέτηση των δυο κρατών (Κύπρου-Αιγύπτου) αγνόησε αυτό το τρίγωνο γιατί θα έδειχνε, ξεκάθαρα, ότι τα 14 ν.μ. που δεν μετρήθηκαν δίνουν δικαιώματα ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και η Ελλάδα θα είχε θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και δεν θα είχε η Τουρκία με την Αίγυπτο. Αυτό τον χάρτη ο υπεύθυνος της κυπριακής ΑΟΖ, Σόλων Κασίνης, το χαρακτήρισε «χάρτη της ντροπής». Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου υπήρξε μία πράξη μεγάλης απερισκεψίας

ΧΑΡΤΗΣ

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι το κλειδί για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι η νήσος Στρογγύλη.  Με βάση την αρχή της ίσης απόστασης (μέθοδος μέσης γραμμής) προκύπτουν θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Κύπρου μήκους 24 ν.μ. Χωρίς την επίδραση της Στρογγύλης, δεν έχουμε κοινά σύνορα ΑΟΖ με την Κύπρο όπως επίσης περιορίζονται τα σύνορα Ελλάδος Αιγύπτου και υπάρχουν σύνορα Τουρκίας-Αιγύπτου κάτι πολύ αρνητικό από γεωστρατηγικής άποψης για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Ελλάδα, πρόσφατα, διαφήμισε ότι η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι βασισμένη στην UNCLOS που δεν είναι απολύτως σωστό και τώρα προσπαθεί να κάνει μια οριοθέτηση με την Αίγυπτο παραβιάζοντας το Δίκαιο της Θάλασσας που δεν επιτρέπει τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ. Είναι επίσης πασιφανές ότι δεν επιτρέπει την τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ και την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Αείμνηστε Πρόεδρε,

Όπως έγραψε πρόσφατα ο Κώστας Βενιζέλος:

«Είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει πως εγκαταλείπει την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείπει το χώρο που ενώνει τα δυο κράτη. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την Τουρκία. Θα πρόκειται για μια κίνηση αυτοχειρίας για τον ελληνισμό, μια ενέργεια προσαρμογής στις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης.»

Αφήνω λίγα λουλούδια για να απαλύνουν τον πόνο σου.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Σε καραντίνα ο οικισμός Αγίασμα στη Ροδόπη
Επόμενο άρθροΣυναγερμός στην Τουρκία: Διπλασιάστηκε ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων