Του Χάρη Φλουδόπουλου – www.capital.gr

Η επισημοποίηση της εισόδου του ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Gastrade με μερίδιο 20%, η οποία επικυρώθηκε προ ημερών, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Πλέον η μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα αναπτύξει το έργο έχει ολοκληρωθεί και απομένει η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για το έργο, που φιλοδοξεί να μετατρέψει την περιοχή και το τοπικό λιμάνι σε ενεργειακό κόμβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να συμβεί σύντομα και συγκεκριμένα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους, με στόχο το έργο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται και να βρίσκεται σε λειτουργία εντός του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο του FSRU είχε συμπεριληφθεί επί χρόνια στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI), ενώ τον περασμένο Ιούνιο εξασφάλισε με την έγκριση της Κομισιόν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με 166,7 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που λειτουργεί ως καταλύτης για την υλοποίηση του project. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του FSRU θα πραγματοποιηθεί με χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία-ΕΠΑνΕΚ”.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ, αυτή κατέστη εφικτή μετά και την έγκριση που δόθηκε από την Κομισιόν, η οποία αποφάνθηκε ότι η είσοδος του διαχειριστή στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade δεν αντίκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού.

Πλέον το μετοχικό σχήμα της Gastrade, της εταιρείας που αναπτύσσει το πρότζεκτ περιλαμβάνει: την Ασημίνα – Ελένη Κοπελούζου η οποία είναι ιδρυτική μέτοχος της εταιρείας, τη Gaslog Investments 100% θυγατρική της εταιρείας Gaslog που κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 35 πλοία μεταφοράς LNG, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 20%, τη Bulgartransgaz EAD (BTG) που είναι ο διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς και Αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με μερίδιο 20% και το ΔΕΣΦΑ με ποσοστό 20%.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) προϋπολογισμού 363,7 εκατ. € και δημόσιας δαπάνης 166,7 εκατ. € που κατασκευάζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αλεξανδρούπολης.

Το έργο αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω των οποίων το φυσικό αέριο θα εισάγεται στην Ελλάδα, θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) και από εκεί στους τελικούς καταναλωτές.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα είναι η τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μέσω του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, θα διοχετεύεται φυσικό αέριο τόσο στην ελληνική όσο και στην περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έτσι ώστε ταυτόχρονα να διευρύνονται οι ενεργειακές πηγές της χώρας μας και να ενισχύεται ο ρόλος της ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά οφέλη και προς τον τελικό καταναλωτή καθώς (α) προωθείται ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών φυσικού αερίου, (β) βελτιώνεται η αξιοπιστία και ευελιξία του ΕΣΦΑ καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων και (γ) προστατεύεται το περιβάλλον.

Προηγούμενο άρθροΔεν θα μείνουν στο “‘ιδιο έργο θεατές” οι αγρότες του Τυχερού… Ετοιμάζονται για μηνύσεις…
Επόμενο άρθρο249 νέα κρούσματα κορονοϊού στον Έβρο – 966 στην ΑΜΘ