Την ησυχία και την ηρεμία τους έχασαν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Αλεξανδρούπολης και της Χηλής, από τις βολές που πραγματοποιεί ο στρατός στο πεδίο βολής «Αετός».

Λόγω της εγγύτητας του πεδίου βολής με την πόλη, αλλά και της σφοδρότητας των βολών, ο θόρυβος σε πολλές περιπτώσεις είναι εκκωφαντικός και ακούγεται σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη, αλλά και στον οικισμό της Χηλής. Πολλά τα παράπονα που έγιναν στο alexpoli.gr από οικογένειες με μικρά παιδιά που είτε έχαναν τον ύπνο τους είτε ξεσπούσαν σε κλάματα από φόβο. Σε κτίσματα που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση, με κάθε βολή έτριζαν τα τζάμια, ενώ ‘παράπλευρη απώλεια’ και αρκετά τρομαγμένα ζωντανά, τα οποία δεν έβγαιναν από τις κρυψώνες τους όλη τη μέρα.

Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη, η ηγεσία του στρατού να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει το συγκεκριμένο πεδίο βολής και να το  μεταφέρει ίσως σε κάποιο πιο απομακρυσμένο σημείο. Οι εποχές έχουν αλλάξει, η πόλη έχει μεγαλώσει κι έχει επεκταθεί και προς εκείνη την περιοχή, που άλλοτε ήταν πολύ αραιοκατοικημένη.

Και φυσικά, δεν είναι μόνο θέμα ηχορύπανσης. Σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου λειτουργούν πεδία βολής, κάτοικοι έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες, θέτοντας ζητήματα περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά και επιπτώσεων στη δημόσια υγεία. Και φυσικά, ας μην ξεχνούμε τους κινδύνους για τους ίδιους τους στρατιώτες. Σήμερα ελάχιστοι ίσως θυμούνται ότι τον Μάρτιο του 2013, στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος», στα Λάβαρα Διδυμοτείχου -για την απομάκρυνση του οποίου στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές διαμαρτυρίες- κατά την πραγματοποίηση εργασιών καταστροφής πυρομαχικών, εξερράγη οπλοβομβίδα, με αποτέλεσμα να χάσει απροσδόκητα την ζωή του ένας ανθυπολοχαγός.

Alexpoli.gr

Προηγούμενο άρθροEγκαινιάστηκε το Alexandroupolis Open Mall
Επόμενο άρθροΕπίτιμος διδάκτορας του Δ.Π.Θ. ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος