Την προσεχή εβδομάδα δρομολογείται η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών από την Ολομέλεια της που αφορά την «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή». Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, περιλαμβάνει τις απαλλαγές, τις παρατάσεις και τις νέες ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις που σημειώνουν απώλειες και χρέη λόγω της Πανδημίας. Ωστόσο η δεύτερη βασική ενότητα του νομοσχεδίου, αφορά τις γενικές απογραφές που διενεργούνται κάθε δέκα χρόνια και φέτος συμπίπτουν με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα το 2021 αποτελεί έτος γενικής απογραφής πληθυσμού για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Μέσω του gov.gr

Πρόκειται όμως για μια εντελώς διαφορετική χρονιά από τις άλλες, καθότι η πανδημία, αλλάζει τα δεδομένα στη διαδικασία της απογραφής, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, κάτω από συγκεκριμένα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που είναι υπό επεξεργασία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συλλογή των στοιχείων της απογραφής πληθυσμού κατοικιών θα πραγματοποιηθεί, με ηλεκτρονική αυτό-απογραφή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πολιτικής (gov.gr-ΕΨΠ). Υπεύθυνο για αυτή τη διαδικασία, μάλιστα, θα είναι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ύπο τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Με το σύστημα…Porta-Porta

Προβλέπεται, πάντως, αν η αυτό-απογραφή δεν είναι δυνατή, η απογραφή να γίνεται με προσωπική συνέντευξη φυσικά πάντα, με τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Η παλιά μέθοδος… porta-porta θα εφαρμοστεί σε αυτή τη νέα απογραφή για όσους δεν μπορούν να αυτό-απογραφούν ηλεκτρονικά. Δηλαδή αφορά κυρίως ηλικιωμένους, που δεν έχουν πρόσβαση και δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και θα διεξαχθεί μέσα από συνέντευξη και χρήση ερωτηματολογίων.

Οι 6 στόχοι της διαδικασίας

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου σκοπός της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών από την ΕΛΣΤΑΤ είναι:

-Η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα ανεξαρτήτως ιθαγένειας.

-Η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει της οποίας γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές Περιφέρειες.

-Η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των κατοικιών.

-Η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών.

-Η συλλογή στοιχείων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού.

-Η καταγραφή στοιχείων σχετικών με την μετανάστευση.

Απογραφή γεωργίας

Η απογραφή γεωργίας-κτηνοτροφίας διενεργείται ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της είναι η συλλογή αντικειμενικών ποσοτικών πληροφοριών που αφορούν στη διάρθρωση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα (τον αριθμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα χαρακτηριστικά τους, την απασχόληση σε αυτές, τον γεω-χωρικό εντοπισμό τους). Και σε αυτή την περίπτωση η απογραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά και όπου αυτό δεν είναι δυνατό μέσω συνεντεύξεων με ραντεβού σε δημοτικά/κοινοτικά καταστήματα ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και κατ’ εξαίρεση με συνέντευξη με φυσική παρουσία στην εκμετάλλευση.

ΠΗΓΗ www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΗ Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου και η αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη ως παράγων οικονομικής κρίσης (γράφει ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος)
Επόμενο άρθροΗλίας Δαστερίδης: “Απο Δευτέρα περιμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας – Πολύ μεγάλη προσοχή αναμένονται καταιγίδες και σφοδροί νότιοι άνεμοι”