Του Χρήστου Μαζανίτη – www.enikos.gr

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης διανυκτέρευσε στον Έβρο, όπου βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης. Χθες το πρωί, με τον προσωρινό Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού και διοικητή της 16ης Μεραρχίας, υποστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη, πέταξαν με ελικόπτερο αρχικά πάνω από τις Καστανιές, τη στιγμή που επικρατούσε ένταση με μετανάστες και δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας, που απέκρουσαν ακόμη μία οργανωμένη απόπειρα εισβολής στην Ελλάδα.

Οι δύο άνδρες, έχουν εξαιρετική συνεργασία χρόνια τώρα, αφού πριν ο κ. Λαλούσης αναλάβει χρέη ΓΕΣ ήταν Διοικητής του Δ’ΣΣ.

Καλά πληροφορημένες πηγές του enikos.gr αναφέρουν ότι ο ίδιος Αρχηγός ΓΕΣ, που έχει οργανώσει ένα μεγάλο τμήμα της αποτροπής των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, τον τελευταίο χρόνο, έδωσε εντολή άμεσης ενίσχυσης των Καστανέων αμέσως μόλις έγιναν αντιληπτές οι πρώτες κινήσεις από την Τουρκία, πριν ακόμη μεταφέρει ορδές μεταναστών στα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτή η κίνηση τις πρώτες ώρες δημιούργησε ίσως το ισχυρότερο ανάχωμα στις παράνομες μεταναστευτικές ροές, με τις δυνάμεις των αστυνομικών εν συνέχεια να έχουν να επικεντρωθούν μόνο στα μέτωπα πίεσης, κυρίως στις Καστανιές.

Ο Υποστράτηγος Ιλαρίδης είχε ήδη δώσει εντολές για ενισχύσεις αρκετών «τυφλών» σημείων στα σύνορα, που ο ίδιος είχε εντοπίσει ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που σε αρκετά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμότειχου, αλλά και στα ορεινά της Ροδόπης είχε χαρτογραφήσει σημεία συνάντησης ή καβάτζες διακινητών, τις οποίες φρόντισε να σπάσει με στρατιωτικά περίπολα.

Όμως, ξεχωριστό έργο διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει και η 12η Μεραρχία, με τον υποστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Αρχηγό είχε προχωρήσει σε δύο πολύ σημαντικές κινήσεις.

Η πρώτη ήταν η αύξηση των περιπολιών στο Δέλτα του Έβρου και η δεύτερη ήταν η εντολή διάνοιξης νέων τάφρων αλλά και οχυρωματικών έργων σε διάφορα σημεία των συνόρων για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχηγός ΓΕΣ, έχει μελετήσει και νέα σχέδια, τα οποία είναι πολύ πιθανό να θέσει σε εφαρμογή σε περίπτωση κλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης
Επόμενο άρθροΣτεφανής: «Αν οι Τούρκοι προκαλέσουν “θερμό” επεισόδιο στον Έβρο θα απαντήσουμε – Είμαστε έτοιμοι»