Τα ξημερώματα της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2016 μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης έφυγε από την ζωή

Ο Γιώργος Παυλίδης πάλεψε πολλούς μήνες με την νόσο και ήταν αρκετές μέρες στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ξάνθης

O MAXIMUM FM 93,6 εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Γιώργου Παυλίδη. 

Ο Γιώργος Παυλίδης ταν Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Γεννήθηκε το 1956. Hταν παντρεμένος με την Αθηνά, πατέρας δύο παιδιών, της Μαρίνας και του Θοδωρή, τον οποίο έχασε μόλις το 2015 σε νεαρή ηλικία ενώ είχε και ένα εγγόνι.

Ως δικηγόρος ασκεί μάχιμη δικηγορία, κυρίως ποινική, από νεαρή ηλικία. Δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα νομικού και μη περιεχομένου, σε διάφορα νομικά και άλλα έγκυρα έντυπα.

Το 1998 εκλέχθηκε Νομάρχης στο Νομό Ξάνθης. Ανέλαβε καθήκοντα από 01/01/1999 και συνέχισε επί δώδεκα (12) έτη, έως και 31/12/2010. Ειδικότερα, επανεξελέγη Νομάρχης Ξάνθης, την πρώτη Κυριακή, τον Οκτώβριο του 2002 με ποσοστό 53,24% (για την 4ετία 2003 – 2006) και τον Οκτώβριο του 2006 με 56% (για την 4ετία 2007 – 2010). Την περίοδο αυτή, μεταξύ άλλων, διετέλεσε:

  • Εκλεγμένος Πρόεδρος, εμπνευστής και ιδρυτικός μέλος του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας που έχει έδρα την Ορεστιάδα Έβρου από το 2004. Συμμετείχαν οι Νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Μπλαγκόεβγραντ Σμόλιαν, Κίρτζαλι, Χάσκοβο Βουλγαρίας και Ανδριανουπόλεως Τουρκίας, με πρωτόγνωρη διασυνοριακή δράση.
  • Επικεφαλής και Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Congress of Local and Regional Authorities of Council of Europe (Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης), μέλος της Μόνιμης και της Θεσμικής Επιτροπής του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, από το 2007 έως το τέλος του 2010.
  • Πρόεδρος της καινοτόμου δομής μεταξύ των 11 Νομαρχιών κατά μήκος της Εγνατίας οδού με την επωνυμία «Εγνατία – Τουρισμός» για την αναπτυξιακή – τουριστική αξιοποίηση της.

Κατά την 12ετη θητεία του ως Νομάρχη Ξάνθης 1999 – 2010 υλοποιήθηκε ένα μοναδικό αναπτυξιακό έργο σε επίπεδο υποδομών στο Νομό:

  • Με πρωτοβουλία του σχεδίασε και υλοποίησε την διάνοιξη της μόνης εκ του νομού διόδου προς την Φιλιππούπολη Βουλγαρίας (Άγιος Κωνσταντίνος), ως τουριστικής οδού (ήπιας κυκλοφορίας).
  • Ο Ν. Ξάνθης από μηδενική παρουσία στον τουρισμό μετατράπηκε, με σταθερή στρατηγική, σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Συγκροτήθηκε πολυμερώς η εικόνα προβολής του.
  • Εμπνεύστηκε το 1999 και δρομολογήθηκε το 2003 το μεγάλο έργο μεταφοράς νερού – περιβαλλοντικής προστασίας 240.000 στρεμμάτων της πεδιάδας της Ξάνθης, με κλειστούς αγωγούς, παρότι πρόσκαιρα μπλόκαρε στο ΣτΕ, ενώ είχε ανάδοχο.
  • Δρομολόγησε την επίλυση του καυτού ζητήματος της σχολικής στέγης (παραδόθηκαν άνω των 400 από τις 800 χρησιμοποιούμενες σχολικές αίθουσες).
  • Ο Ν. Ξάνθης απέκτησε, ίσως το καλύτερο ενδονομαρχιακό οδικό δίκτυο στην χώρα. Όλη η πεδιάδα συνδέθηκε σε μια «ανοικτή πόλη».
  • Αναπτύχθηκε, εξαιρετικά, σε υποδομές η ορεινή περιοχή (δεκάδες αναπλάσεις, δρόμοι, σχολεία, αγροτικές υποδομές κ.τ.λ.).
  • Ασφαλίσθηκε σε μεγάλο βαθμό με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα.
  • Σχεδιάστηκε, δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε ένα παντελώς νέο οδικό τοπίο στην ορεινή περιοχή.
  • Αύξησε καθοριστικά την κοινωνική συνοχή του Νομού, που έγινε παράδειγμα συμβίωσης πολιτών με διαφορετική θρησκεία και καταγωγή.
  • Προχώρησε στη συγκρότηση της πολιτιστικής ταυτότητας του Νομού με καίρια έργα έμπνευσής του (πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – οικία Μάνου Χατζηδάκη – κατασκευάζεται από το 2009, Μουσείο Καπνού επίσης, χώρος ανταμώματος Σαρακατσαναίων, Γιορτές Νέστου κλπ).
  • Προέβη σε καθοριστικές παρεμβάσεις ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης με την πρώτη εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, κατασκευή μαρίνας-ανάπλασης Π. Λάγος, ανάπλασης Αβδήρων, μαρίνας Αβδήρων, οδοποιίας πρόσβασης κ.τ.λ.
  • Ο Ν. Ξάνθης προστατεύθηκε από τα παράκτια υφάλμυρα νερά με τεχνητή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού σε χείμαρρους, που βρίσκονταν σε αχρηστία ή με διάνοιξη νέων καναλιών που υποκατέστησαν γεωτρήσεις και εμπλούτισαν εκτάσεις 110.000 στρεμμάτων.

Την περίοδο 2011 – 2014 διατέλεσε εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΕΝ.Π.Ε. σε εθνικό επίπεδο.

Έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς για την ως τώρα δραστηριότητά του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις περιφερειακές εκλογές της 25 Μαΐου 2014, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού “Περιφερειακή Αναγέννηση” ποσοστό 56,35% εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Προηγούμενο άρθροSpiegel: «Η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό πεθαίνει – Έρχεται το χάος στα νησιά και στα βόρεια ελληνικά σύνορα»
Επόμενο άρθροΠαύλος Μιχαηλίδης: “Δεν κληθήκαμε στην σύσκεψη για τα διόδια Μέστης”