Το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και οι συνεργάτες της Πανεπιστημιακής Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου,  εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη μετά τον απροσδόκητο θάνατο του εκλεκτού και διακεκριμένου επιστήμονα, αγαπημένου συναδέλφου Βασιλείου Βαργεμέζη, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Πλουμή Πασαδάκη

Καθηγητή Νεφρολογίας ΔΠΘ

 Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Δ.Π.Θ.

Αν το μέγεθος της απώλειας είναι συνάρτηση της προσφοράς, η απώλεια ενός αξιόλογου συνανθρώπου-συναδέλφου, είναι πολύ μεγαλύτερη!
Από τα χρόνια της αρχαιότητος υπήρχε πάντοτε προσεκτική αναφορά στην αρετή, την τιμιότητα και την  προσφορά, στα πλαίσια της προσπάθειας επιβράβευσης αυτών των εννοιών, γεγονός που θα διασφάλιζε την αναζήτηση και την επίμονη επιδίωξή τους.
Ήρθαμε όλοι σήμερα εδώ, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και όλοι όσοι είχαν την τιμή και την ευτυχία να σε γνωρίσουν Βασίλη, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και εκτίμησης.
Προσωπικά παρίσταμαι στην Εξόδιο Ακολουθία του αγαπητού φίλου και συναδέλφου, Βασίλη Βαργεμέζη, εκ μέρους της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Τμήματος Ιατρικής και του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης,  που με πίστη και αφοσίωση υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια.
Ο καθηγητής και φίλος Βασίλης Βαργεμέζης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1951 και το 1985 ήρθε με τους πρώτους Καθηγητές του νεοσύστατου Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ), ως Επίκουρος Καθηγητής.
Η ανήσυχη φύση του, οι ερευνητικές και οργανωτικές ικανότητές του έχουν ως αποτέλεσμα την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Νεφρολογικής Κλινικής, το 1987, της οποίας μέχρι πρόσφατα ήταν Διευθυντής, με πλουσιότατη επιστημονική δραστηριότητα και ανάπτυξη όλων των σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων αντιμετώπισης όλων των ασθενών με Νεφρική Νόσο.
Στην ανυπολόγιστη προσφορά του στους συναδέλφους του πιστώνεται η άρρηκτη σχέση του με την εκπαίδευση από τις διάφορες επιστημονικές θέσεις τόσο στο Δ.Π.Θ. όσο και στη Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (2004-2006) και πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης.
Στη διάρκεια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, διετέλεσε Πρόεδρος Οργανωτικών Επιτροπών σε περισσότερα από 10 Εκπαιδευτικά Σεμινάρια με Διεθνή Συμμετοχή. Επίσης επί μία δεκαετία ήταν Υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών αλλά και μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του Δ.Π.Θ.
Η άοκνη προσπάθειά του στην επιστημονική εξέλιξη συναδέλφων διαπιστώνεται εύκολα με το πλήθος των Διδακτορικών Διατριβών που επιβλέπει προσωπικά ως κύριος Επιβλέπων, είτε συμμετέχει στις Τριμελείς και Επταμελείς επιτροπές.
Φυσικά η αγάπη των συναδέλφων πολλές φορές επισκιάζεται από την αγάπη και εκτίμηση των πολυπληθών ασθενών που θεράπευσε ή βοήθησε ποικιλοτρόπως όλα αυτά τα χρόνια.
Γίνεται κατανοητό ότι το έργο του αγαπητού Βασίλη είναι ιδιαίτερα μεγάλο και είναι αδύνατο να περιοριστεί στα λίγα αυτά λόγια στη διάρκεια της Εξόδιου αυτής Ακολουθίας.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στα χθεσινά λόγια ενός από τους παλαιότερους συναδέλφους Νεφρολόγους, τα οποία θεωρώ ότι συνοψίζουν την σκέψη όλων:
«Ο Βασίλης Βαργεμέζης που έφυγε σήμερα άφησε τα θετικά του ίχνη στην Ιστορία της Ελληνικής Νεφρολογίας. Εκλεκτός επιστήμων, αγαπητός από όλους τους συναδέλφους, πάντα πρόθυμος για συνεργασία και εχθρός κάθε ακρότητας. Θα τον θυμόμαστε για όλα τα καλά του.»

Εκ μέρους όλων, των φίλων, των συναδέλφων και των συνεργατών σου αγαπητέ φίλε, συνάδελφε και αδελφέ Βασίλη σου απευθύνω το ύστατο Χαίρε.
Ο Θεός να σε αναπαύσει και να δώσει παρηγοριά στην Αγνή, την Κατερίνα, την Βάνια και όλους τους συγγενείς σου.

Πλουμής Πασαδάκης

Καθηγητής Νεφρολογίας ΔΠΘ

 Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Δ.Π.Θ.

Η νεκρώσιμη  ακολουθία πραγματοποιήθηκε  σήμερα στις 10:00 το πρωί στον ιερό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα κοιμητήρια Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

Προηγούμενο άρθροΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ 500.000.000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!
Επόμενο άρθροΔείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης