Τις τελευταίες μέρες εκδηλώνονται  καταλήψεις, κυρίως στη βόρειο Ελλάδα, με εθνικιστικά «αιτήματα» («Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», “Ελλάς ή τέφρα”, «Επανάκτηση Β. Ηπείρου», κ.ά.). Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν δημοσιεύματα και  παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ακροδεξιούς – εθνικιστικούς κύκλους, τα οποία στοχοποιούν μάχιμους δημοκρατικούς εκπαιδευτικούς και παροτρύνουν τους μαθητές σε πανελλαδική ημέρα (29/11) «καταλήψεων» σχολείων με παρόμοια αιτήματα.

Είναι προφανές ότι με πρόσχημα το «Μακεδονικό» καπηλεύονται τον αγνό και αυθόρμητο πατριωτισμό της νεολαίας, και επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε γήπεδο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις. Το «Μακεδονικό» γίνεται η κολυμπήθρα για να απαξιωθεί το πολίτευμα της Δημοκρατίας και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, και για να αποπροσανατολιστούν οι αγώνες του μαθητικού κινήματος.

Στην ευθεία αυτή πρόκληση πρέπει άμεσα να δοθεί συνολική  απάντηση από το εκπαιδευτικό και μαθητικό κίνημα. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις ενέργειες, και στηρίζουμε τους συναδέλφους/ισσες που στοχοποιούνται από εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους. Καλούμε τους συναδέλφους μας αλλά και τους μαθητές να υψώσουν τοίχο απέναντι στην πατριδοκαπηλία, το φασισμό και το ρατσισμό .

Οι διαχρονικές αξίες του εκπαιδευτικού κινήματος ήταν και θα είναι ο αγώνας για μόρφωση, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και συνεργασία με όλους τους λαούς.

                                                                Για το Δ.Σ.

 

                Ο Πρόεδρος                                                          Η Γ. Γραμματέας

 

              Α. Καραγεωργίου                                                     Ν. Δραμανίδου

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΔΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)
Επόμενο άρθροΟ Γιώργος Καμίνης στην περιφέρεια ΑΜΘ