Αίτημα για συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ.

Εδώ και χρόνια με ευθύνη  όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που σχεδιάζει και εφαρμόζει τις ίδιες αντιλαϊκές  πολιτικές, οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων αποψιλώνονται από προσωπικό και μέσα με σοβαρές συνέπειες στις συνθήκες εργασίες και τις υπηρεσίες προς τους δημότες. Υπεύθυνη είναι και η πλειοψηφία των δημάρχων που  υλοποιεί αυτές τις πολιτικές με ιδιαίτερο ζήλο. Γίνεται φανερό πως ο χώρος της καθαριότητας –αποκομιδής απορριμμάτων ετοιμάζεται να δοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στην τσέπη του λαού και στις συνθήκες εργασίας.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου. Είναι προβλήματα που έρχονται κατά καιρούς στην επιφάνεια από καταγγελίες εργαζομένων, από το εργατικό ατύχημα, τη θερμοπληξία εργαζόμενου στις Φέρες, ακόμη και από τις καταγγελίες δημοτών για ελλιπή περισυλλογή απορριμμάτων, για βρώμικους κάδους κλπ. Η προχθεσινή κινητοποίηση στο αμαξοστάσιο της Μαΐστρου και στο Δημαρχείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Γνωρίζουμε επίσης και τη στάση της Δημοτικής Αρχής που διαρκώς υπόσχεται , όλο δίνει χρήματα, όλο περιμένει προγράμματα αλλά η κατάσταση στο χώρο δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Η πρόσφατη φωτογραφία του δημάρχου και αντιδημάρχων μπροστά στο απορριμματοφόρο  (υποχρέωση του ΤΑΠ από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) δεν μπορεί να κουκουλώσει ευθύνες και κινδύνους.

Συγκεκριμένα, υπάρχει τεράστια έλλειψη απορριμματοφόρων για να αντιμετωπιστούν όλες οι ανάγκες του Δήμου. Τα ελάχιστα οχήματα –μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού- που κυκλοφορούν κάνοντας τη συλλογή σύμμικτων και ανακύκλωσης είναι ασυντήρητα και γι αυτό επικίνδυνα, με το προσωπικό να αναλαμβάνει ευθύνη που δεν του αναλογεί γνωρίζοντας πως αν συμβεί το κακό οι ίδιοι θα επωμιστούν τις ευθύνες. Είναι οχήματα που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και επιπλέον μπορεί να προκαλέσουν τροχαίο στους δρόμους. Υπάρχουν μηχανήματα, οχήματα  που εγκαταλείφθηκαν να σαπίζουν επειδή επιλέχθηκε να μην επισκευαστούν.( Κόστιζε τόσο πολύ ή πρέπει σιγά σιγά να οδηγηθούμε στους εργολάβους ? ) Επίσης λόγω μεγάλης έλλειψης μόνιμου  προσωπικού, όπως καταγγέλλει το σωματείο, χρησιμοποιούνται παράνομα (πχ. συνοδοί σε απορριμματοφόρα) εργαζόμενοι συμβασιούχοι που δεν επιτρέπεται.  Οι συνθήκες εργασίας στο αμαξοστάσιο είναι άθλιες , χωρίς κεντρική θέρμανση, με τα ποντίκια να κόβουν βόλτες. Στην υπηρεσία Πρασίνου οι ελλείψεις σε οχήματα και μέσα είναι επίσης μεγάλες. Προβλήματα υπάρχουν και στους οδοκαθαριστές (χειράμαξες) που δεν έχουν ούτε χώρο συγκέντρωσης από τότε που ο χώρος τους παραχωρήθηκε στο γραφείο Συνεργασίας με την Αγ. Πετρούπολη. Επίσης λείπουν Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) γάντια, μπότες κλπ. (Με γάντια μιας χρήσης μαζεύουν σύριγγες, ψόφια ζώα κλπ.). Ο γιατρός εργασίας είναι ανύπαρκτος και δεν γνωρίζουν που είναι το γραφείο του !! με συνέπειες στην πρόληψη και υγεία των εργαζομένων συνολικά

Απλήρωτες παραμένουν οι υπερωρίες του προσωπικού από τον Ιούνιο (πριν λίγες μέρες πληρώθηκαν μόνο τον Μάιο) μέχρι και σήμερα με  κίνδυνο  να χαθούν τα χρήματα , όπως του 2015, αν δεν πληρωθούν ως τέλος του έτους.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ρωτά:

Ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να λάβει η Δημοτική Αρχή ώστε :

  1. Να αγοραστούν νέα οχήματα απορριμματοφόρα , μηχανήματα έργου κλπ. και να συντηρηθούν όσα κυκλοφορούν στους δρόμους αλλά και όσα είναι παροπλισμένα και αξίζει να φτιαχτούν.
  2. Να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο γραφείο κίνησης  και στο χώρο επισκευών στο αμαξοστάσιο. Να εξασφαλιστούν όλα τα απαιτούμενα υλικά για τις επισκευές των κάδων και να αγοραστούν καινούργιοι.
  3. Να  αποκτήσουν χώρο οι εργαζόμενοι οδοκαθαριστές εκεί που τώρα βρίσκεται το γραφείο Συνεργασίας με την Αγ. Πετρούπολη.
  4. Ο γιατρός εργασίας να κάνει όλο τον προληπτικό έλεγχο και τους απαραίτητους εμβολιασμούς.
  5. Ν πληρωθούν όλες οι υπερωρίες ως το τέλος του χρόνου και να πάψει ο Δήμος να στηρίζεται αποκλειστικά στην καλή διάθεση, στο φιλότιμο και την υπομονή των εργαζομένων.
Προηγούμενο άρθροΗμερίδα με θέμα «Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή», στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ
Επόμενο άρθροΜε δωρεα απο τον «Έλληνα του Εξωτερικού» πραγματοποιήθηκε η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός της μονάδας τεχνητού νεφρού , στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης