της Κικής Ηπειρώτου
www.gnomionline.gr

Χωριό Πελαργών στον οικισμό του Πόρου, στη δημοτική ενότητα Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης φιλοδοξεί να δημιουργήσει η δημοτική αρχή, καταθέτοντας αίτημα ένταξης σε σχετικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που μπορεί να δώσει μία ξεχωριστή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή, συνδυάζοντας την προσέλκυση επισκεπτών με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την προστασία ενός ξεχωριστού είδους.

Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ο αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης, ο οποίος σημείωσε πως με τη συμβολή του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου έχουν ήδη γίνει σημαντικές προσπάθειες για την σήμανση και προστασία των πελαργών που επισκέπτονται την περιοχή μας, αυτών των κοινωνικών και ανθρωπόφιλων πτηνών που πέρα από εντυπωσιακό θέαμα προσφέρουν και υπηρεσίες ‘καθαρισμού’ στα χωράφια μας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις δράσεις προστασίας τους στις οποίες έχουν εμπλακεί αρκετά σχολεία, αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Φυσικά, ιδιαίτερη μνεία έγινε και στους ανθρώπους της ΔΕΗ που φροντίζουν για τις φωλιές τους και τοποθετούν ειδικούς μονωτήρες στα καλώδια.

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Νώντας Τερζής, λέγοντας πως τέτοιου είδους κινήσεις, στις οποίες εμπλέκονται Φορείς Διαχείρισης, κρύβουν απαγορεύσεις για τους ανθρώπους. «Με τέτοιες πονηράδες και εξυπνάδες τέτοιοι άνθρωποι διοικούν υπουργεία και βάζουν παντού απαγορεύσεις. Τώρα θέλουν χωριό πελαργών, μετά θα θέλουν χωριό κύκνων και θα απαγορευτεί ο άνθρωπος από παντού. Έχουμε τραβήξει τα πάνδεινα και είμαστε κατά».

Τις επιφυλάξεις του για τον τυχόν αποκλεισμό καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις περιοχές που θα φωλιάζουν οι πελαργοί, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Γουμενίδης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της «ΑΝΑΣΑ» Κυριάκος Αραμπατζής δήλωσε επίσης κατά, καθώς, όπως είπε «η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην εφαρμογή μελετών στην Ευρώπη»

Τελικώς, παρά τον προβληματισμό του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, και μετά από παρέμβαση του κ. Γκότση, ότι σε περίπτωση που ζητηθεί ή προκύψει κάτι με το οποίο το δημοτικό συμβούλιο δεν συμφωνεί, τότε θα αποσυρθεί το αίτημα του δήμου, αποφασίστηκε να κατατεθεί κανονικά το αίτημα για δημιουργία Χωριού Πελαργών στον Πόρο.

Προηγούμενο άρθροΔείτε πόσο θα πληρώσετε για τέλη κυκλοφορίας το 2016
Επόμενο άρθροΣε απόγνωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων