“Αγαπητή ΕE: Ακυρώστε τις κυρώσεις. Κυρώστε ένα μέτρο. Ένα και να καίει: Την αποπομπή”

Αν στο Μερκελικό “εύγε Ερντογάν”, προσθέσουμε δύο Κεφαλαία “Φι”, μετατρέπεται σε “Φεύγε Φασίστα”.

                                                         

Γράφει ο Χρήστος Κηπουρός {*}     

Παρά την, ανεπαρκή τουλάχιστον, επιχειρηματολογία μελών της Ελληνικής αντιπροσωπείας {1}, η απόφαση της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταδίκη της Τουρκίας ως προς τη μετατροπή της Εκκλησίας της του θεού Σοφίας, σε τζαμί {βλέπετε PDF, Αγία Σοφία, Β΄ Έκδοση}, δείχνει κάτι. Είναι ένα σημείο, μια βάση αναφοράς, για την πολιτική που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχει η Ελλάδα. Μια αρχή η οποία είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες που αποτέλεσαν τα θεμέλια των Ευρωπαϊκών Δημοκρατιών.

Όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης ετοιμάζονταν, επί Χούντας, να αποπέμψει την Ελλάδα, λόγω των βασανιστηρίων, με τη δικτατορία των Συνταγματαρχών να αποχωρεί παραιτούμενη, ώστε να αποφύγει την καταδίκη, η σημερινή Ευρώπη, η ίδια η Ε. Ε. που επίσης οφείλει να αποτελεί πολιτικό σώμα, όφειλε να κάνει τη σύγκριση με τη διαχρονική Τουρκία, που είναι εκατό τέτοιες χούντες σε ένα μέρος. Και με 365 “εξπρές του μεσονυκτίου” το χρόνο.

Όπου ο ανατριχιαστικός εκείνος συνταγματάρχης του “αποφασίζομεν και διατάσσομε”, είναι σαν το δεκανέα που συγκρίνεται με τον αρχιστράτηγο. Ναι μεν άστολο και ασκεπή, ταυτόχρονα όμως, προκαθήμενο της Τουρκίας. Τον οποίο όσο τον σκέφτεται κανείς Δημοκρατικός πολίτης, όχι μόνο ανατριχιάζει αλλά όλες οι τρίχες του, κάνουν “παρουσιάστε”.

Και ότι μόνον οι πολιτικοί λόγοι, φτάνουν και περισσεύουν, για τη διακοπή διαδικασιών ένταξης και πριν από όλα την πολιτική αποπομπή, από τους Ευρωπαϊκούς Δημοκρατικούς θεσμούς, όπως είναι η Ε. Ε. Με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αν υπάρχει μια σοβαρή και επεξεργασμένη επιχειρηματολογία, να είναι το άλλο σώμα που θα δώσει τα παπούτσια στο χέρι της Τουρκίας.

Απευθυνόμενος δε κανείς προς την Ε. Ε. μπορεί επιπλέον να τονίσει: “Ακυρώστε τις υπόλοιπες κυρώσεις. Επικυρώστε, εις βάρος της Τουρκίας, μόνο μια. Ένα μέτρο”. Ένα και να καίει, που λένε και στο ποδόσφαιρο. Δεν χρειάζεται ούτε το πέντε-μηδέν ούτε όμως το μηδέν-μηδέν, αν όχι και το μηδέν-ένα ή και περισσότερο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Ας επιμένει η Γερμανίδα Καγκελάριος ότι σέβεται τη γειτονική χώρα ως προς το προσφυγικό,  όταν η Τουρκία είναι η χώρα της εμπορίας μετά των θαλασσίων πνιγμών των προσφύγων και των μεταναστών.

 Ας μην επεκταθούμε στα των ΗΠΑ. Θα λέγαμε γι αυτές το: “Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο”. Ας μην επείγονται λοιπόν κάποιοι να πανηγυρίσουν, για την αλλαγή στην Προεδρεία. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, όταν η προηγούμενη πρόδωσε και το Κουρδικό, στο φίλο της.           

Πέραν όλων αυτών, αναφέρεται η στάση της Τουρκικού κράτους, απέναντι π. χ. στον covid19. Γιατί και όσοι στη γειτονική χώρα μιλούν σήμερα ανοιχτά για ψεύτικους αριθμούς σε κρούσματα και θανάτους, ούτε αυτοί λένε ολόκληρη την αλήθεια. Και γιατί θα ήταν ειλικρινείς, μόνον αν αποκάλυπταν όλα όσα έχουν συμβεί στη γειτονική χώρα. Ένα παράδειγμα είναι οι περιοχές γύρω από τη λίμνη Van, ακόμη από την αρχή της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, από τις εκατοντάδες τότε κρούσματα, δεν δημοσιοποιήθηκε ούτε ένα, όπως είχαμε αποκαλύψει στο γραπτό μας, στο militaire.gr της 18ης Μαρτίου 2020, με τίτλο: Να ζητηθεί από τον ΟΗΕ αποστολή ιατρών στην Τουρκία, γιατί λένε ψέματα για τον κορωνοϊό {βλέπετε PDF, Εμείς και ο Ερντογάν, Γ΄ Έκδοση},  όπου μεταξύ άλλων γράφαμε: Μόνο στην περιοχή του AGRI και του VAN τα κρούσματα αριθμούν πολλές εκατοντάδες, όπως σημειώνει το Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων FIRATNEWS, με έδρα το Άμστερνταμ…

Αντί λοιπόν της ανέγερσης νοσοκομείου για την περίθαλψη των μολυσμένων με τον covid19, στην περιοχή κοντά στη λίμνη Van, o Ερντογάν, όχι μόνο απέκρυψε πλήρως τα κρούσματα μετά των θανάτων αλλά το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να αποπερατώσει το τρίτο πολυτελές σαράι του, στις όχθες της ίδιας αυτής Κουρδικής λίμνης.  

Η μικρή αυτή αναφορά, ως προς την απόλυτη απαξία που έχουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία, ας εκληφθεί ως πρώτη δόση, ως προκαταβολή της αλήθειας απέναντι στα νέα ψεύδη που πρόκειται να εκστομίσει για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Τούρκος προκαθήμενος,  ανήμερα της  Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Λίγο μετά τη μετάβασή του, στις 9 Δεκεμβρίου στο Μπακού για τις παρελάσεις, υπέρ της εισβολής του Αττίλα στην Αρμενική Κύπρο. Με τη Μερκελική Ε. Ε., κατά την επόμενη ημέρα, να προσανατολίζεται προς το “εύγε Ερντογάν” και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, πλην κάποιων ελαχίστων, να συσκέπτεται και να σκέπεται, ανάμεσα στο “εύγε Ερντογάν” και σε κυρώσεις χάδια, αντί της ιστορικής προστακτικής: “Φεύγε Φασίστα”.

Μόνο που αυτό το τελευταίο, είναι μεν ιστορικά ευκταίο και Δημοκρατικά επιβεβλημένο, όμως  αυτή είναι η δική μας πρόταση. Προς αυτόν λέμε: “Φασίστα Ερντογάν, go home”. Και επί το Τουρκικότερο, τον λέμε: siktir”. Ούτε στα σαράγια να επιστρέψει ούτε στα Κυβερνητικά μέγαρα. Εννοούμε να πάει στο σπίτι του, έως την πρόσκληση, από την Ποινική Χάγη.

_________

Σημείωση

Το παρόν γραπτό αφορά την αμιγή πολιτική και τη Δημοκρατία. Δεν εκτείνεται σε άλλους τομείς, όπως η Οικονομία. Για την οποία η επεξεργασία, θα δημοσιευθεί στις επόμενες ημέρες. 

{1}, Βλέπετε Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020,

Εικόνα Α΄, photo των φυλακών τύπου F στο Van, όπου, όπως σε όλες τις φυλακές, εναλλάσσονται 5μερες απεργίες πείνας από πολιτικούς κρατούμενους με αίτημα τον τερματισμό της απομόνωσης του ιστορικού τους ηγέτη Οτζαλάν, Πηγή: ANFNEWS, 05 DEC. 2020,

Εικόνα Β΄, Το τρίτο σεράι του Ερντογάν, στη λίμνη Van, πηγή: Cumhuriet.com.tr, 24 Aug. 2020, 

Διετέλεσε Βουλευτής Έβρου {1993-2000},

Προηγούμενο άρθροΟ Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης για το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων
Επόμενο άρθροΈνα φυσικό έλατο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ήταν το πρώτο δέντρο που φωτίστηκε στον Δήμο Αλεξανδρούπολης