Επίσκεψη στη Διεύθυνση των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με αφορμή την έναρξη εγγραφών στο πρόγραμμα  «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής». Συζητήθηκαν με τη Δ/νση και τους εργαζόμενους τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές στη λειτουργία του προγράμματος που είναι  σε βάρος των λαϊκών οικογενειών αλλά και των εργαζομένων στους σταθμούς. Δηλαδή , κινδυνεύουν πολλά παιδιά να μείνουν εκτός παιδικών, πολλοί σταθμοί να υπολειτουργούν και να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας.

Γίνεται κατανοητό από όλους ότι το πρόγραμμα έρχεται να αποδομήσει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και να ενισχύσει τους ιδιώτες του χώρου.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τοποθετείται στο ζήτημα με την παρακάτω ανακοίνωση :

 

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ !

Και φέτος καταγράφεται μείωση 5% σε σχέση με πέρσι στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», το οποίο για χρόνια συμπληρώνει τη λειψή από το κράτος χρηματοδότηση των δημοτικών βρεφικών και παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ. Το ίδιο ποσοστό μείωσης είχαμε και την περσινή χρονιά με αποτέλεσμα η συνολική μείωση τα δυο τελευταία χρόνια να φτάνει το 10% .

Η πιο επικίνδυνη όμως αλλαγή που αφορά στο χαρακτήρα και τη μορφή του προγράμματος είναι ότι για πρώτη φορά η χρηματοδότηση (voucher) θα πηγαίνει στον ωφελούμενο και όχι στη δομή (δημόσια ή ιδιωτική) όπως γίνονταν μέχρι σήμερα. Αυτή η διαδικασία στήριζε κυρίως τις δημόσιες – δημοτικές δομές ενώ τώρα οδηγεί στην απαξίωση και το κλείσιμο των δημόσιων βρεφικών – παιδικών σταθμών και στην αύξηση των κερδών των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα :

* λιγότερα παιδιά στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ,

* άμεσος κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών αφού είναι άγνωστο ποιοι από τους ωφελούμενους θα επιλέξουν τις δημοτικές δομές, πόσα παιδιά θα συμμετέχουν και ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα.

* Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι , αφού δεν μπορεί να γίνει στοιχειωδώς προγραμματισμός για ανανέωση των συμβάσεών τους.

Και όπως ξέρουμε τα τελευταία πολλά χρόνια με τη σταθερή αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών στις κοινωνικές δομές το μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστο, η χρηματοδότηση πάντα «κουρεμένη» και απαγορεύονται οι προσλήψεις!

Μετά από αρκετά χρόνια φαίνεται πια και ο ρόλος του προγράμματος του ΕΣΠΑ: ήρθε για να αποδομήσει μακροπρόθεσμα τις κοινωνικές δομές

για το παιδί και την οικογένεια, να ελαχιστοποιήσει τη χρηματοδότησή τους από το κράτος ώστε να σηκώσει το βάρος μόνη της η οικογένεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη έχει ομολογήσει τον περιορισμό των κονδυλίων για την περίοδο 2014-2020 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) επειδή οι λειτουργικές δαπάνες αυτών των δομών δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως συνεπής συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και λοιπών προθύμων του ευρωμονόδρομου δίνει το τελικό χτύπημα! Εφαρμόζει ό, τι δεν τόλμησαν οι προηγούμενες προς όφελος των ιδιωτών και σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Καλούμε την κυβέρνηση :

* Να πάρει τώρα πίσω την ΚΥΑ που αλλάζει επικίνδυνα τη λειτουργία του προγράμματος.

* Με άμεσα μέτρα να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, ώστε τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν κανονικά και να καλύψουν ΟΛΕΣ τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους.

* Να διασφαλίσει την ανανέωση όλων των συμβάσεων του προσωπικού των δομών και του προγράμματος και να ξεκινήσει επιτέλους η μονιμοποίηση τους.

* Καλούμε την ΚΕΔΕ έστω και την τελευταία στιγμή να απορρίψει την αντιδραστική ανατροπή που φέρνει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα!

* Καλούμε τους εργαζόμενους και τους γονείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφθεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα των παιδιών στην φροντίδα και την αγωγή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

Προηγούμενο άρθροΚώστας Χατζηαναγνώστου: Απίστευτο κι όμως Ελληνικό: Η Δημοτική Αστυνομία δίνει κλήσεις, αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο για κατάληψη οδοστρώματος
Επόμενο άρθροΕΣΠΑ: 32.000.000 στην ΔΕΠΑ για το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Θράκη