Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΔΕΔΥ Έβρου: Στήριξη του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΓΕ.Λ. Αλεξανδρούπολης

ΑΔΕΔΥ Έβρου: Στήριξη του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΓΕ.Λ. Αλεξανδρούπολης

« Στήριξη του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΓΕ.Λ. Αλεξανδρούπολης »

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Εδώ και τρεις μήνες η σχολική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης ταλαιπωρείται από συμβάν αποκλίνουσας συμπεριφοράς που συνέβη σε σχολική εκδρομή. Ο Σύλλογος Διδασκόντων επιλήφθηκε του ζητήματος και σε συνεδριάσεις του έλαβε όλα τα παιδαγωγικά μέτρα και πλέον αυτών άσκησε  και άλλες ενέργειες που προβλέπει η νομοθεσία γι’ αυτές τις περιπτώσεις (απόδοση ποινών, γνώμη Συμβούλου παιδαγωγικής ευθύνης, συμβολή κοινωνικών λειτουργών – ψυχολόγων, προγραμματισμός δράσεων τη νέα σχολική χρονιά ώστε η υπόθεση να προβληματίσει το σύνολο των μαθητών και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για παρόμοιες πράξεις). Ο Σύλλογος ενήργησε άμεσα λαμβάνοντας υπ’ όψιν το παιδαγωγικό κλίμα που πρέπει να διασφαλίζεται στο σχολείο ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ωστόσο η Δ.Δ.Ε. Έβρου παρήγγειλε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για το συμβάν, ενώ η εμπλοκή των γονέων του θιγόμενου μαθητή, που δεν ικανοποιήθηκαν με τα ληφθέντα παιδαγωγικά μέτρα από τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου αλλά προσπάθησαν με ποικίλους τρόπους να προκαλέσουν νέα συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τη λήψη αυστηρότερων ποινών, παρ’ ότι δεν προβλεπόταν από την υπάρχουσα νομοθεσία, περιέπλεξε την κατάσταση και δημιούργησε επιπλέον οξυμένα προβλήματα στη σχολική κοινότητα. Εν τέλει οι εκπαιδευτικοί ΠΕ02 του Σχολείου, έχοντας αναφαίρετο δικαίωμα, ζήτησαν από το αρμόδιο τμήμα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. την εξαίρεση της Συμβούλου Εκπαίδευσης ΠΕ02 Ν. Έβρου από κάθε μελλοντική και ενδεχόμενη αξιολογική διαδικασία τους, αίτημα που είχε θετική έκβαση με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Οι πιέσεις, οι απειλές και η στοχοποίηση του Συλλόγου Διδασκόντων διατάραξαν όλη τη σχολική διαδικασία και μάλιστα σε περίοδο εξετάσεων και συνεχίζονται ακόμη και τώρα, μέσα στο καλοκαίρι και ενώ οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε άδεια. 

Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει ανάγλυφα ποιο είναι το «νέο» σχολείο των «άριστων στελεχών», που νομίζουν ότι για κάθε ζήτημα τους «παίρνει» με τις πλάτες των αντιεκπαιδευτικών νόμων και της πολιτικής της κυβέρνησης να πιέζουν, να στοχοποιούν, να απειλούν τους εκπαιδευτικούς που καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους μέσα στις σχολικές αίθουσες να στηρίξουν τους μαθητές και την μορφωτική διαδικασία. Αποδεικνύεται, επίσης, ποια είναι η κατάσταση που μπορεί να διαμορφώσει η αξιολόγηση μέσα στα σχολεία. Αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι οι εκπαιδευτικοί να δώσουν με μαζικότητα και μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση τη νέα σχολική χρονιά.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα φαινόμενα του σχολικού εκφοβισμού και της αποκλίνουσας συμπεριφοράς έχουν κοινωνικά αίτια και δεν αντιμετωπίζονται με πλατφόρμες, τιμωρίες, διοικητικά μέτρα, δικαστήρια. Οι εκπαιδευτικοί είμαστε πρωτίστως παιδαγωγοί με λόγο και πειθώ και δεν λειτουργούμε ως εισαγγελείς. Τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με καταστολή αλλά πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες και εκεί να πέσει το βάρος, με την πρόληψη, την προβολή υγιών προτύπων, με την ενδυνάμωση της συλλογικότητας και της αγωνιστικής στάσης ζωής. Οι αυστηρότερες ποινές στους μαθητές, οι ΕΔΕ και η λογική ότι όλοι φταίνε εκτός από την κυρίαρχη πολιτική που καλλιεργεί το έδαφος για προβληματικές συμπεριφορές, με την αποθέωση του ατομισμού, με την εμπορευματοποίηση και τον εκχυδαϊσμό κάθε έννοιας και αξίας, όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά τα επιτείνουν.

  • Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξή μας στους συναδέλφους του 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και αντιστεκόμαστε σε κάθε απόπειρα τρομοκράτησής τους απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Ζητούμε:

  • από την Π.Δ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τη Δ.Δ.Ε. Έβρου την παύση κάθε πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον τους για τις ληφθείσες αποφάσεις τους και την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων τους. Να λήξει άμεσα η διενεργούμενη ΕΔΕ και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.
  • καλούμε την Π.Δ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τη Δ.Δ.Ε. Έβρου να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποκατασταθεί η ηρεμία και το παιδαγωγικό κλίμα στο σχολείο και να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά.

 

  • ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ!
  • ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 

Εκ της Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ  Έβρου

               

               

Exit mobile version