ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Ιανουαρίου 2022

Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία,

3ωρη Στάση Εργασίας

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μετά από 2 χρόνια πανδημίας στη χώρα μας δυστυχώς όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας συνεχίζουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παροχή δημόσιας υγείας.

Τη στιγμή που η χώρα μας μετράει πλέον πάνω από 22.000 νεκρούς, την ίδια στιγμή αναδεικνύονται τα χρόνια προβλήματα στην υγεία που αναδεικνύαμε συνέχεια οι εργαζόμενοι και βιώνουμε για μια ζωή οι πολίτες. Προβλήματα που αφορούν τις υποδομές στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, τον εξοπλισμό σε αυτά, τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (γιατρούς, νοσοκόμους, καθαριότητα, τεχνικούς, διοικητικούς κ.α.).

Η ίδια η πραγματικότητα και οι κραυγές αγωνίας που βγάζουν καθημερινά οι άνθρωποι που εργάζονται στα νοσοκομεία, ακόμα και αυτοί που είναι μέλη της επιτροπής των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποδεικνύουν ότι μόνο ως φαρσοκωμωδία μπορεί να δει κάποιος τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τι κι αν αυξήθηκαν οι Μ.Ε.Θ., τι κι αν έγιναν κάποιες προσλήψεις συμβασιούχων υγειονομικών και άλλων ειδικοτήτων, τι κι αν επιτάσσονται κατά καιρούς κάποιοι ιδιώτες γιατροί ή ιδιωτικές κλινικές, η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει στο κόκκινο με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές βάρδιες, χωρίς ρεπό.

Παράλληλα λόγω έλλειψης προσωπικού έχει αναστείλει τη λειτουργία των περιφερειακών αγροτικών ιατρείων που εξυπηρετούσαν την παροχή Α΄/θμιας υγείας σε κατοίκους που στην πλειοψηφία τους μάλιστα είναι ηλικιωμένοι, έχει αναστείλει την λειτουργία των χειρουργείων, έχει περιορίσει τις ώρες και τους χώρους δημόσιας παροχής διαγνωστικών τεστ, ενώ την ίδια ώρα χρυσοπληρώνει την αποζημίωση των μόλις 300 κρεβατιών που μίσθωσε από ιδιωτικές κλινικές για «ελαφριά» περιστατικά και οδηγεί σε ιδιωτικές δομές τους πολίτες επί πληρωμή να κάνουν τεστ, προκειμένου να γλιτώσουν την αναμονή και την ταλαιπωρία.

Τέλος την ώρα που η κυβέρνηση απολύει 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς με το επιχείρημα ότι είναι «επικίνδυνοι» να προσφέρουν υπηρεσίας υγείας, η ίδια κυβέρνηση προκλητικά μετατρέπει τις 10 μέρες καραντίνας των νοσούντων εργαζομένων σε 5 μέρες μ’ αποτέλεσμα να συνεχίζουν να είναι μεταδοτικοί στον ιό και να εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού.

Το «κερασάκι στην (πικρή) τούρτα» σ’ αυτή την τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας είναι η  μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του 2022 κατά 139 εκ. για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα δήθεν «πρωτόκολλα περιορισμού της διασποράς» στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και τις σχολές με τα οποία επί της ουσίας ενισχύεται η μετάδοση του ιού.

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκονται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μαζί με τις Ομοσπονδίες του χώρου της Υγείας, σας καλούν να πάρετε μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν την Ημέρα της Πανελλαδικής Δράσης για την υγεία, στις 26 του Γενάρη σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας για να αναδείξουμε τα προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και να διεκδικήσουμε:

  • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα. Καμία απόλυση υγειονομικού.
  • Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.
  • Επαναλειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων στα χωριά για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Ιανουαρίου

Συμμετέχουμε όλοι και όλες στη συγκέντρωση που θα γίνει μπροστά από την κεντρική είσοδο του Π.Γ. Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στις 12:00

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση. Για το λόγο αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει διευκολυντική Στάση Εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου. Καλούμε και όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, γιατί μας αφορά όλες και όλους.

 

Για την Ε.Γ.

Ο     Ο

Πρόεδρος     Γ. Γραμματέας

Τσίρτσης Παναγιώτης     Αραμπατζής Κωνσταντίνος

Προηγούμενο άρθροΡωσία: Δεκάχρονη επέζησε σε χιονοθύελλα στους -11 αγκαλιάζοντας ένα αδέσποτο σκυλί
Επόμενο άρθροΈβρος: Αυτά είναι τα σημεία στα οποία θα πραγματοποιηθούν δωρεάν έλεγχοι