ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 6/9/2021

 

Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

 

Προς:              Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον κ. Υπουργό  Μετανάστευσης και Ασύλου

Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

           

ΘΕΜΑ:           «Αστυνομικές δυνάμεις στον Έβρο και ανάγκη ενίσχυσης αυτών»

 

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο το ότι, οι μεταναστευτικές ροές και τα κύματα “προσφύγων” προς την Ελλάδα και την Ευρώπη έχουν επιβαρύνει κατά πολύ τα ανατολικά χερσαία σύνορα της χώρας, επί της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον ποταμό Έβρο. Ως εκ τούτου, εδώ και μερικά χρόνια, ειδικά, δε, από το έτος 2015 και εντεύθεν, η πίεση που ασκείται στο νομό Έβρου από μάζες ανθρώπων, που προσπαθούν να διέλθουν παρανόμως τα σύνορα της χώρας, προερχόμενοι από την Τουρκία, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την ελλιπή αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής.

Πράγματι, η πλήρης επάνδρωση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου, καθώς και η εν γένει απασχόληση αστυνομικών δυνάμεων κοντά στη μεθόριο, έχουν ως παρενέργεια την κάθετη αριθμητική μείωση των διαθεσίμων αστυνομικών οργάνων, των επιφορτισμένων με περιπολίες και την προστασία των Ελλήνων πολιτών-κατοίκων της περιοχής. Απορροή, δε, του παραπάνω συνιστά η αύξηση της εγκληματικότητας και η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση έκνομων και παράτυπων ενεργειών, χωρίς μάλιστα, γι’ αυτό να φέρει άμεση ευθύνη η Ελληνική Αστυνομία.

Είναι, κατά συνέπεια, φανερό ότι, επιβάλλεται η χωρίς χρονοτριβή αριθμητική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου, καθώς και η ορθότερη κατανομή αυτών εντός της ενδοχώρας του εν λόγω νομού, πόσω μάλλον, όταν αποτελεί γενική αίσθηση, πως η τεταμένη κατάσταση στην χώρα του Αφγανιστάν ενδέχεται να επαυξήσει ακόμη περισσότερο τα λαθρομεταναστευτικά ρεύματα προς την χώρα μας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σκοπεύετε να αυξήσετε την αριθμητική δύναμη των αστυνομικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του νομού Έβρου για τη βέλτιστη προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης στην περιοχή;
  2. Κατεξοχήν, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας με τα γεγονότα του Αφγανιστάν και την αναμενόμενη, μέσω Τουρκίας, αύξηση των μεταναστευτικών ροών, υπάρχει εκ μέρους σας η πρόθεση για κλείσιμο και αποτελεσματική φύλαξη όλης της γραμμής των συνόρων μας στον Έβρο;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Προηγούμενο άρθροΚώστας Πατερόπουλος: “Το Σάββατο 11/9 περιμένουμε τα παιδιά (6-14 ετών) από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. , στο Πάρκο Ανεξαρτησίας”
Επόμενο άρθροΕρώτηση Ν. Γκαρα για την αναστολή των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού