Οι αιτήσεις αναπληρωτών καθηγητών κάθε χρόνο γίνονται γύρω στις αρχές με μέσα Αυγούστου έτσι ώστε να είναι έτοιμες οι λίστες στις αρχές Σεπτεμβρίου και φυσικά να καλούν άτομα για τις ανάγκες των σχολείων. Βέβαια ενώ 3 χρόνια δεν είχαν καλέσει λόγο κόστους αναπληρωτές, πέρσι πέρασαν την πόρτα της εκπαίδευσης αρκετοί αν και τα κενά είναι πολλά αφού προσλήψεις δεν γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια και το σύστημα αρχίζει να καταρρέει από τις ελλείψεις.

Πέρσι για πρώτη φορά και εγώ έκανα την παρθενική μου εμφάνιση στον τομέα αυτό μετά από πολλά χρόνο στην δημόσια υγεία μεταξύ ΕΣΔΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σίγουρα η εμπειρία μου στο πως βγαίνει μια προκήρυξη, μου έχει δείξει, ότι μετά την υπογραφή της απόφασης από τον υπουργό ή τον υπεύθυνο για μια διακήρυξη, τον λόγο έχουν οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι διοικητικοί υπάλληλοι για την διεκπεραίωση των διαδικασιών της προκήρυξης. Έτσι φέτος μετά την δημοσίευση της προκήρυξης και αφού κληθήκαμε να καταθέσουμε τις αιτήσεις και αφού κατακαλόκαιρο, ανακλήθηκαν και πολλοί μόνιμοι στις διεύθυνσης εκπαίδευσης, για να διευκολύνουν τις διαδικασίες ..ωπ …η καυτή πατάτα ….δεν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και δεν πήρε ΦΕΚ η προκήρυξη και έτσι ήτανε άκυρη. Και όμως είχαν πρόωρα βρεθεί και τα κονδύλια για 12.000 αναπληρωτές και μάλιστα με ΕΣΠΑ …δηλαδή το Ελληνικό κράτος όπως και πέρσι δεν θα σπαταλούσε ούτε ευρώ για αυτούς τους υπαλλήλους. Πως όμως κάθε χρόνο δεν γινότανε αυτό το λάθος και φέτος έγινε. Μήπως υπήρξε δόλος; Μήπως μικροκομματικά συμφέροντα μερικών θρασύτατων υπαλλήλων έβαλαν σε κίνδυνο ένα ολόκληρο σύστημα; Και δεν μιλάμε ότι κάπου 60-70.000 άτομα θα κληθούν να ξανακάνουν τις αιτήσεις κάνοντας ουρές στις δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες υπηρεσίες της εκπαίδευσης. Δεν μιλάμε ότι με το άνοιγμα των σχολείων οι ανάγκες τις πρώτες μέρες είναι μεγάλες. Αλλά και φυσικά κατ ομολογία όλων οι ελλείψεις είναι τρομερές και κινδυνεύουν να μην ανοίξουν σχολεία. Το γνωστό κόλπο με την αύξηση ωρών στους μόνιμους εκπαιδευτικούς γνωστό. Και φυσικά το γνωστό τροπάριο..ότι οι εκαπιδευτικοί είναι έτσι..κλπ…και ας δουλεύουν πόλύ περισσότερο από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Αλλά μέχρι πότε και πόσο; Και δεν υπάρχει σεβασμός καθόλου από αυτούς τους «κυρίους» που έκαναν αυτό το λάθος; Και όχι μόνο άφησαν να συνεχιστεί, κλείσανε οι λίστες και το βρήκαν τώρα. Ακριβώς σχεδόν ένα μήνα μετά και φυσικά με το άνοιγμα των σχολείων. Καθαρή δολιοπλοκή. Δημοσίευσαν μια προκήρυξη χωρίς να πάρουν ΦΕΚ και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Ακόμα και ο ποιο διανοητικά ανάπηρος θα ήξερε αυτές τις διαδικασίες. Και όμως στα υπουργεία εργάζονται άτομα με πολύ υψηλές αποδοχές. Και αυτά τα άτομα ..κολλητοί υπουργών και βουλευτάδων ..ακριβώς υπονομεύουν το ίδιο το σύστημα που τους ταΐζει. Δεν έχουν την παραμικρή ένδυα να υπονομεύσουν τα πάντα. Να διασύρουν τους ίδιους τους, τους συναδέλφους, να βάλουν σε κίνδυνο την λειτουργία της εκπαίδευσης. Αυτού του αγαθού που έπρεπε να είναι πρωταρχικός ο ρόλος του μαζί με την υγεία. Και καθότι εμούν στην υγεία ..θα σας πω ότι εκεί τα πράγματα είναι ακόμα ποιο δραματικά.

Και όμως κανείς εισαγγελέας, κανείς ακόμα και συνάδελφος δεν μήνυσε αυτούς που πρωτοστάτησαν σε αυτό το έκτροπο. Ποιος ήτανε υπεύθυνος για την έκδοση ΦΕΚ και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης και πως το ξέχασε …είναι σαν να λες «άφησα το μωρό στο αμάξι και αυτό πέθανε …έλα μωρέ θα κάνουμε ένα άλλο»…

Υ.Γ Κάποτε σε αυτό το κράτος πρέπει να δίνονται ευθύνες. Κάποτε πρέπει να γίνονται ΕΔΕ. Δεν είναι θέμα δημοκρατίας η ατιμωρησία. Είναι θέμα Δημοκρατίας ο αυταρχισμός, ό μη σεβασμός των δικαιωμάτων των άλλων, ο ωχ αδερφισμός. Αυτά είναι θέματα Δημοκρατίας και δυστυχώς από αυτά έχουμε δυστυχώς σιχαθεί. Όταν ο συνάδελφος δεν σέβεται τον συνάδελφο, όταν ο ένας για μικροκομματικά προσωπικά συμφέροντα πατάει στα δικαιώματα όλων ..τότε αυτό το έκτρωμα απομονώνεται και παραπέμπεται …κα φυσικά εκδιώκεται. Η Δημοκρατία λειτουργεί στον αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων όλων ..και όχι των διοικούντων μόνο που έχουν κάνει την λέξη αυτή σκορπιδόχορτο.

Προηγούμενο άρθροΠίστωση 4,5 εκ ευρώ για πληρωμή υποχρεώσεων‏ για πληρωμές του προγράμματος εξυγίανσης ζωϊκού κεφαλαίου
Επόμενο άρθροΜε αφορμή την ανάληψη της νέας διοίκησης στον ΟΛΑ ΑΕ. (του Υποναύαρχου Λ.Σ (ε.α) Ν.Παπανικολόπουλου)