Με αίτημά της προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης, η δημοτική παράταξη”ΑΝΑ.Σ.Α.” ζητάει την σύγκληση Έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την πλωτή κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, κατόπιν των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει και είναι τα εξής:
1. Σύμφωνα με συνεχείς αναφορές των Αθηναϊκών ειδησεογραφικών μέσων, το έργο ενδέχεται να ανακοινωθεί επισήμως κατά την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στην Αθήνα το επόμενο διάστημα. Το progect βασίζεται στην αξιοποίηση του αδειοδοτημένου σχεδίου για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου. Η αξιοποίηση και διαχείριση του τερματικού αυτού σταθμού LNG προβλέπεται να γίνει μέσω ενός κοινοπρακτικού σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν η Gastrade, η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy. Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική εταιρεία που θα εξάγει LNG από σχιστολιθικό αέριο στις αρχές του νέου έτους και η οποία έχει ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. H Cheniere Energy, με επικεφαλής τον λιβανικής καταγωγής Σαρίφ Σουκί, θα τροφοδοτεί τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης με σχιστολιθικό αέριο, το οποίο προηγουμένως θα το έχει επανυγροποιήσει στις εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Αμερική. Από την Αλεξανδρούπολη, το αμερικανικό αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων.
2. Προ ημερών ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, απέρριψε την πρόταση για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ύδατα ανοικτά του Νιου Τζέρσεϊ, μια αντίστοιχη περίπτωση με αυτή της Αλεξανδρούπολης. Ο τερματικός σταθμός, ήταν να κατασκευαστεί 19 μιλία στα ανοικτά του Jones Beach στο Long Island και 29 μίλια από Long Branch, στο Νιού Τζέρσεϊ. Όπως δηλώνει ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης  εξετάστηκαν προσεκτικά όλοι οι παράμετροι του έργου και διαπιστώθηκε ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν υπερβαίνουν κατά πολύ κάθε δυνητικό οικονομικό όφελος. Με αυτή του την απόφαση ο Andrew Cuomo δικαίωσε και τους περιβαλλοντολόγους, τους αλιείς και όσους άλλους πολέμησαν την πρόταση κατά την τελευταία επτά χρόνια, αναφερόμενος ακόμη και στους κινδύνους από πιθανές τρομοκρατικές ενέργειας. Αντίστοιχη απόρριψη υπήρξε και από τον προηγούμενο Κυβερνήτη σε παρόμοια πρόταση το 2011.
3. Με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2015, η “Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του πλωτού LNG στον κόλπο της Καβάλας”, εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο πανηγυρίζει στην κυριολεξία για την δικαίωση των κινητοποιήσεών τους ( με κορυφαία στιγμή το Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου 2014) και με τον σαφή υπαινιγμό πως η εγκατάσταση τελικά θα γίνει στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης! Με την έκφραση δε πως ‘’Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δε δίνονται ποτέ’’ στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση και το δικό τους μήνυμα.

Επιπροσθέτως υπενθυμίζουμε το γεγονός πως ως δημοτική παράταξη διοργανώσαμε, ειδική ημερίδα ενημέρωσης για τις επιπτώσεις από την δημιουργία ενός θαλάσσιου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, τα αποτέλεσματα της οποίας είναι στην διάθεση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Για την Παράταξη

Παύλος Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής
παράταξης”ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΤερματικός σταθμός LNG στην Αλεξ/πολη Ποιος θα αποφασίσει για το φυσικό αέριο;
Επόμενο άρθροΕΚΤΑΚΤΟ: Η απόφαση του δικαστηρίου για τη δολοφονία Καλούδη