Τον μήνα αυτό συμπληρώνονται 100 χρόνια από τις οδυνηρές εκείνες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1922 όταν οι πρόγονοί μας Έλληνες μικρασιάτες, θρακιώτες και πόντιοι αναγκάστηκαν βίαια να ξερριζωθούν από τις πατρογονικές τους εστίες στην Μικρά Ασία και στη Θράκη και να έλθουν πρόσφυγες στην μητέρα Ελλάδα. Κατά δε τη διάρκεια των διωγμών και του ξεριζωμού χιλιάδες ήταν αυτοί που έχασαν τη ζωή τους είτε από τη βαρβαρότητα των κατακτητών, είτε από τις κακουχίες, είτε χάθηκαν στα τάγματα εργασίας στα βάθη της Μικράς Ασίας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει θεσπίσει κατά την Κυριακή προ την Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού να τιμάται η μνήμη των Εθνοιερομαρτύρων Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου και των συν αυτώ αρχιερέων, καθώς και όλων όσων έχασαν παντοιοτρόπως την ζωή τους κατά την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως τιμά την μνήμη των μαρτύρων αυτών της Πίστεως και του Ελληνισμού και συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την πατρίδα μας.

Για το λόγο αυτό το πρωί της Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξαρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου  Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όσων έχασαν μαρτυρικά τη ζωή τους κατά την καταστροφή της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρουπόλεως  παρουσιασε σχετικό μουσικό πρόγραμμα.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Προηγούμενο άρθροΥΠΕΞ: Η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη
Επόμενο άρθροΔΕΘ: Αναφορά Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη – Τι ειπε για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής