Οριακές ή σταθεροποιητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 4 έως 10 Οκτωβρίου, σε σχέση με την προηγούμενη, στον μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (+14%) και στη Θεσσαλονίκη (+25%), ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (-6%), στη Λάρισα (-5%), στην Περιφέρεια Αττικής (+1%) και στον Βόλο (+10%).

Οριακή μείωση (- 31%) του εβδομαδιαίου ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, ενώ μείωση (-43%) καταγράφηκε στην Πάτρα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα:

Περιφέρεια Αττικής: Το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παρουσίασε σταθεροποιητική τάση, με στατιστικά μη σημαντική μεταβολή (+1%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 27/09-03/10/21.

Θεσσαλονίκη: Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+25%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες το ιικό φορτίο παρουσίασε συνεχή άνοδο, με τη συνολική αύξηση να ξεπερνά το +85%.

Λάρισα: Το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (-5%) σε σχέση με την εβδομάδα 27/09-03/10/21.

Βόλος: Το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (+10%).

Πάτρα: Μείωση (-43%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ξάνθη: Το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη παρέμεινε σταθερό (-6%).

Αλεξανδρούπολη: Οριακή μείωση (-31%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 27/09-03/10/21.

Ιωάννινα: Το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+14%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Ν. Γκαρά για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τη συγχώνευση τμημάτων στον Έβρο
Επόμενο άρθροΧρήστος Μιχαηλίδης: “Tα μηχανήματα έφυγαν απο τα Λουτρά επι διοίκησης Λαμπάκη…”