* Του Τριαντάφυλλου Φωτιάδη  

Στρατιωτική απόβαση πραγματοποίησαν πρόσφατα οι ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με 700 περίπου στρατιωτικά οχήματα.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το ιμπεριαλιστικό προγεφύρωμά τους, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με σκοπό να διοργανώσουν ασκήσεις. Πρόθεσή τους η προώθηση του συντονισμού και της συμμετοχής στρατευμάτων από τις χώρες των Βαλκανίων στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τη σελίδα «viadiplomacy.gr», «πρόκειται για την πρώτη “αποστολή” του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Αν και η σημασία της πόλης έχει συνδυαστεί με τον σταθμό FSRU και την ενεργειακή διαφοροποίηση, ένας δεύτερος πολύ σημαντικός ρόλος του λιμανιού είναι η σύνδεσή του με δύο πολύ κομβικούς δρόμους, της Εγνατίας Οδού και της Via Carpathia. Τον Σεπτέμβρη του 2017, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρζέι Ντούντα, κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Via Carpathia. Το έργο είναι ζωτικής σημασίας για την Πολωνία, αφού της εξασφαλίζει τη μεταφορά αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου και την άμεση μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Πολωνοί εξαρτώνται άμεσα από τα ελληνικά λιμάνια, αυτό της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης».

Η Συμφωνία των Πρεσπών έβαλε στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών νέες στρατιωτικές δυνάμεις για τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Η διοργάνωση των ασκήσεων «Saber Guardian» και «Decisive Strike» σκοπό έχει να προωθήσει τον συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών των Βαλκανίων. Στην άσκηση «Saber Guardian 2019» που πραγματοποιείται 3-24/6 παίρνουν μέρος Ένοπλες Δυνάμεις από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία. Η «Decisive Strike» είναι η ετήσια άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, από 5/6 έως 10/7, στο γιγαντιαίο πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ, το οποίο οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θέλουν να αξιοποιήσουν παραπέρα, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της Β. Μακεδονίας στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ. Στην άσκηση παίρνουν μέρος δυνάμεις από Αλβανία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Μαυροβούνιο.

Επίσης, οι δυνάμεις των ιμπεριαλιστών που αποβιβάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη θα πάρουν μέρος και σε άλλες ασκήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως στην «Strike Back 2019», άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, στο διάστημα 6-20/6, με συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι φανερό ότι αυξάνει ακόμα περισσότερο τον βαθμό εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Χρειάζεται ο λαός μας να οργανώσει την πάλη του για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών. Δεν έχουν καμιά σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Να μη γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να βγάλουν συμπεράσματα. Να αναρωτηθούν: Ποιους σκοπούς και τι συμφέροντα υπηρετούν η παρουσία και η συμμετοχή στρατευμάτων στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια και τους πολεμικούς σχεδιασμούς;

*Ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης είναι αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

ΠΗΓΗ www.902.gr

Προηγούμενο άρθροΘανάσης Ράσιος: “Πρέπει να μελετήσουμε τα προγράμματα και μετά να αποφασίσουμε τι θα ψηφίσουμε”
Επόμενο άρθροΤι θα απογίνουν τα νέα τμήματα του ΔΠΘ;