Όλη η ακτογραμμή του νομού Έβρου ανήκει διοικητικά σε ένα και μόνο Δήμο, το Δήμο Αλεξανδρούπολης. Όλη η ακτογραμμή της Θράκης, από την ανατολική εσχατιά των συνόρων μέχρι τις εκβολές του Νέστου ποταμού, ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Όλη η ακτογραμμή της Θράκης, αστυνομεύεται από μια και μόνο Λιμενική Αρχή, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης.

Η Ε.Ε, από 1η Ιανουαρίου 2014, έθεσε σε ισχύ τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική, ένα σύνολο μέτρων και κανόνων, με στόχο τη διαχείριση των ευρωπαϊκών αλιευτικών στόλων και τη διασφάλιση αλιευτικών πρακτικών που δεν υπονομεύουν την αναπαραγωγική ικανότητα των ιχθυοπληθυσμών. Η νέα ΚΑΠ ορίζει να προβλεφθούν όρια αλιευμάτων, τα οποία θα είναι βιώσιμα και θα συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων.

Στα πλαίσια αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2016, κατέληξε, στις 30 Μαρτίου 2017, στην υπογραφή της Διακήρυξης της Μάλτας, γνωστής και ως «MedFish4Ever».

Στη διάσκεψη της Μάλτας «MedFish4Ever», συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 8 κράτη μέλη (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος), 7 τρίτες χώρες (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Τουρκία, Αλβανία, Μαυροβούνιο), ο οργανισμός FAO, η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της ΕΕ για τη Μεσόγειο.

Η Διακήρυξη αυτή, ένα απτό παράδειγμα της πολιτικής καλής γειτονίας που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθορίζει λεπτομερές πρόγραμμα εργασίας για τα επόμενα 10 χρόνια για τη διάσωση των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου (σ.σ περιλαμβάνεται και το Θρακικό) και την προστασία του περιβαλλοντικού και οικονομικού πλούτου της.

Η Διακήρυξη, υπεγράφη από τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων δεκαπέντε χωρών της Μεσογείου. Για την Ελλάδα υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Ευάγγελος Αποστόλου και για την Τουρκία ο Γενικός Διευθυντής του αντίστοιχου Υπουργείου, Mustafa Altug Atalay.

Την ίδια στιγμή που η δραστηριότητα των ελλήνων αλιέων στο Θρακικό πέλαγος συνεχώς συρρικνώνεται, αντιθέτως των γειτόνων μας αυξάνει και φτάνουν να αλιεύουν μέχρι τη Θάσο.

Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Hürriyet, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι την δεκαετία του 1990, οι Έλληνες εκμεταλλεύονταν το 90% περίπου των αλιευμάτων του Βορείου Αιγαίου, μιας πολύ πλούσιας σε αλιεύματα περιοχής καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των ψαριών που έρχονται από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας και του Μαρμαρά, κατευθύνονται  σ’ αυτό.

Οι Τούρκοι, (όπως υποστηρίζει η Hürriyet), που είχαν περιοριστεί μόνο στο 10% άρχισαν να συνειδητοποιούν τι χάνουν και σταδιακά μπήκαν με πολλές απαιτήσεις στο χώρο με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία, να καταφέρουν να εκμεταλλευτούν πάνω από το 30% των αλιευμάτων με αυξητικές τάσεις.

Τώρα οι φιλοδοξίες τους φτάνουν ακόμη ψηλότερα και διεκδικούν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό το χρυσοφόρο αλιευτικό πεδίο.Στις αρχές του 2017 και του 2018 περισσότερα από είκοσι τουρκικά αλιευτικά σκάφη τύπου γρι-γρι έφτασαν να αλιεύουν μέχρι και ανατολικά της Θάσου.

Το πρόβλημα με τους Τούρκους αλιείς το έχει μόνο ο Έλληνας ψαράς που δραστηριοποιείται στο Θρακικό πέλαγος, και όχι αυτός που δραστηριοποιείται στον Ευβοϊκό, στο Μεσσηνιακό ή Λακωνικό κόλπο για παράδειγμα.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Το ζητούμενο είναι, οι Τούρκοι ψαράδες να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως εδώ και χρόνια κάνουν οι Έλληνες συνάδελφοί τους σε όλο το Θρακικό. Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα της Διακήρυξης της Μάλτας «MedFish4Ever».

Με την υπογραφή αυτή, το ζήτημα της ειρηνικής συνύπαρξης Ελλήνων και Τούρκων αλιέων στο Θρακικό, απέκτησε πλέον πολιτική διάσταση.

Τώρα έχουμε την ευκαιρία να απαιτήσουμε αυτό που θεωρητικά λέγαμε στο παρελθόν : Οι Τούρκοι ψαράδες να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως εδώ και χρόνια κάνουν οι Έλληνες συνάδελφοι τους.

Άλλωστε, μόνο έτσι θα επιτευχτεί και η διάσωση των ιχθυαποθεμάτων που επιδιώκει η Ε.Ε.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΕΒΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ;

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Προηγούμενο άρθροΗ βράβευση του Αλέξη Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ (του Δ.Μακροδημόπουλου)
Επόμενο άρθροΔιεθνής Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης