Το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας προχώρησε από τον Ιανουάριο φέτος σε αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών να «επανεξετάσει το ζήτημα της φορολογικής αντιμετώπισης της ημερήσιας αποζημίωσης των Εθνοφυλάκων» καθώς, επίσης, και τη δυνατότητα «απαλλαγής της αποζημίωσης από την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στη Βουλή.

«Στους Εθνοφύλακες», υπογράμμισε ο Αλκ. Στεφανής, «εφόσον χρησιμοποιούνται σε τακτικές ή ειδικές αποστολές, δύνανται να τους χορηγούνται αποδοχές, τροφή, ιματισμός και υπόδηση. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίστηκε για το τρέχον έτος, στο ποσό των 16 ευρώ ημερησίως. Το ποσό της εν λόγω αποζημίωσης, σε εφαρμογή σχετικών εγγράφων οδηγιών που παρασχέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, αντιμετωπίζεται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011».

«Η αποζημίωση, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, δεν έχει την έννοια του εργατικού ημερομισθίου, καθόσον δεν δημιουργείται εξαρτημένη σχέση εργασίας, μεταξύ της στρατιωτικής υπηρεσίας και των ιδιωτών Εθνοφυλάκων. Επιπλέον, οι Εθνοφύλακες, δεν αποτελούν προσωπικό που προσλαμβάνεται από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, αλλά προσωπικό που «κατατάσσεται» ή που «καλείται να υπηρετήσει» υπό τα όπλα και μάλιστα με συγκεκριμένη αποστολή, επομένως δεν δύνανται να διασφαλιστούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα για αυτούς» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

«Από τον Αύγουστο του 2019», ανέφερε ο Αλκ. Στεφανής, «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, στο πλαίσιο της διαρκούς ετοιμότητας και επαύξησης της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την αποτροπή προκλήσεων και την επιτυχή αντιμετώπιση των απειλών, καθώς επίσης και της αναγνώρισης από την Πολιτεία του σημαντικού ρόλου που επιτελούν οι Εθνοφύλακες, έδωσε κατευθύνσεις για την αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής».

Συγκεκριμένα, η διεύθυνση Εθνοφυλακής του ΓΕΣ εκπόνησε και εξέδωσε διαταγή για την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των μονάδων Εθνοφυλακής προκειμένου αυτές να εκπληρώνουν αποτελεσματικά τις αποστολές τους, μέσω στοχευμένων δράσεων και πρωτοβουλιών όπως:

1. Την αύξηση του ποσοστού επάνδρωσης των μονάδων Εθνοφυλακής, κυρίως του Έβρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

2.Την αύξηση της συμμετοχής των Εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση αλλά και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των μονάδων Εθνοφυλακής.

3. Την ανάδειξη του θεσμού της Εθνοφυλακής, με διάφορες δράσεις όπως η αναβάθμιση της ιστοσελίδας της, η ένταξη της προσφοράς της σε ειδική επετειακή έκδοση του ΓΕΣ, η έκδοση εξαμηνιαίου περιοδικού κ.λπ.

4. Την ανύψωση του ηθικού των Εθνοφυλάκων, με την, μεταξύ άλλων, προτροπή για απευθείας διαβίβαση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτάσεών τους ή και απόψεών τους για την βελτίωση του θεσμού, ενώ καθιερώθηκε και η χορήγηση διακριτικού χρόνου υπηρεσίας Εθνοφυλάκων για τα δέκα και δεκαπέντε έτη.

5. Την ενίσχυση των δεσμών με την τοπική κοινωνία, όπως συμμετοχή σε δράσεις των τοπικών κοινωνιών με έμφαση στον εθελοντισμό και στις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία», συμπλήρωσε ο υφυπουργός, «τιμά την αποστολή και το έργο των Εθνοφυλάκων, γνωρίζει τα ζητήματα τα οποία τους απασχολούν και μεριμνά διαρκώς για την βελτίωση των συνθηκών, υπό τις οποίες υπηρετούν, ενώ παράλληλα δρομολογεί δράσεις για την επίλυσή τους τόσο με την επεξεργασία ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου όσο και με παρεμβάσεις σε συναρμόδια υπουργεία και φορείς του Δημοσίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΜανώλης Κοττάκης: Η βαθειά Ελλάς αντιδρά!
Επόμενο άρθροΣωτήρης Συμεωνίδης: “Δεν δεχόμαστε ούτε αύξηση του ΚΥΤ , ούτε αύξηση του ΠΡΟΚΕΚΑ”