Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Αλλάξτε Πολιτική: Η οικονομία απαιτεί αποτελεσματικά και οριζόντια μέτρα (του Μενέλαου Μαλτέζου)

Αλλάξτε Πολιτική: Η οικονομία απαιτεί αποτελεσματικά και οριζόντια μέτρα (του Μενέλαου Μαλτέζου)

Η ελληνική οικονομία, μόλις πρόσφατα βγήκε από μία βαθιά και παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Σήμερα, χωρίς ακόμη να έχει σταθεροποιηθεί, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ευοίωνα για τη διάρκεια και το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων στην κοινωνία και την οικονομία. Η εκτίμηση όλων είναι ότι η ύφεση επανέρχεται και μόνο ως προς την έντασή της διαφέρουν οι εκτιμήσεις.

Κύριοι της Κυβέρνησης αργά ή γρήγορα, η κανονικότητα θα επανέλθει και ευχόμαστε να είναι το συντομότερο δυνατόν, αλλά το θέμα είναι υπό ποιους όρους θα επιτευχθεί η εξομάλυνση. Προέχει για όλους μας,  οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.

Προϋπόθεση του περιορισμού των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης είναι η άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό, μέσα ατομικής προστασίας και άμεση ένταξη των μονάδων του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια.

Παράλληλος στόχος είναι να περιοριστούν οι οικονομικές συνέπειες και πρωτίστως να μην έχουν χαθεί, παρά όσο το δυνατόν λιγότερες, θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις, και να αποφευχθεί ο κίνδυνος απονέκρωσης της οικονομίας.

Τα μέτρα κρατικής αρωγής πρέπει και επιβάλλεται να είναι οριζόντια και εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων.

Φυσικά λόγω της μαζικότητας των περιπτώσεων της αρωγής, ιδίως σε οικονομίες όπως η ελληνική, που οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, είναι απαραίτητο οι πόροι –κρατικοί, κοινοτικοί και του τραπεζικού συστήματος- να διοχετευθούν άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενδεχομένως και ανεξαρτήτως κριτηρίων αναγκαιότητας και σκοπιμότητας, σε όλους τους εργαζομένους και επιχειρήσεις όπως γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί όλοι πλήττονται, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, από την πανδημία. Η κυβερνητική επιλογή του κριτηρίου των Κ.Α.Δ., προκειμένου να παρασχεθεί η όποια κρατική αρωγή για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης, προκαλεί σύγχυση, αναποτελεσματικότητα και ατελείωτη γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις και άσκοπο φόρτο εργασίας στα λογιστήρια, ενώ παράλληλα δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά με επιταγές που δεν μπορούν πλέον να εισπραχτούν. Άμεσα πρέπει να ενισχυθεί και ο ΟΑΕΔ, ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν οι εποχικοί εργαζόμενοι, και οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής. Το έκτακτο επίδομα θα πρέπει να αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες  ενώ πρέπει να  υπάρξει αναστολή πληρωμών των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβει ώστε οι τράπεζες να αναστείλουν, για όσο διαρκεί η κρίση, τις δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σήμερα που, για ακόμη μια φορά, φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε από την θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης και το χάσμα Βορρά -Νότου μεγαλώνει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, το περιβάλλον γίνεται ακόμα πιο ασταθές. Η κρατική αρωγή πρέπει να γίνει οίκοθεν απ’ τα αντίστοιχα Υπουργεία αξιοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα,  αξιοποιώντας την διαλειτουργικότητα, παρακάμπτοντας πολύπλοκες διαδικασίες αιτήσεων και υποβολής δικαιολογητικών.

Λόγω της κρισιμότητας της δεδομένης χρονικής στιγμής, επιβάλλεται η προτεραιότητα στις ουσιαστικές ενέργειες και όχι στις επικοινωνιακές τακτικές. Διαπιστώνουμε όμως το αντίθετο βλέποντας Πρωθυπουργό και Υπουργούς να είναι παρόντες  καθημερινά και για περισσότερο χρόνο  στα φιλικά τους ΜΜΕ απ’ ότι στα υπουργεία τους. Είναι αναγκαίο να συμβάλλουμε όλοι στην αντιμετώπιση της διπλής  κρίσης και ειδικά αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη, έτσι ώστε να βγούμε αλώβητοι απ’ αυτήν. Μια τέτοια είδους πολιτική έχει ανάγκη η οικονομία και ο τόπος.

 

Μαλτέζος Μενέλαος

Οικονομολόγος

Μέλος της Κ.Δ του Ο.Ε.Ε

Εκπρόσωπος Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας

 

πηγη www.gnomionline.gr

Exit mobile version