Μέσα στο 2022 θα ξεκινήσουν οι πρώτες, πιλοτικές επισκέψεις στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στο ταφικό μνημείο όπου συνεχίζονται, σε εντατικούς ρυθμούς, οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης.

Αμφιπολη_Μενδωνη
«Στον Τύμβο Καστά, τα έργα προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Έχει γίνει πολλή και υψηλής ποιότητας δουλειά, η οποία είναι αφανής. Εντός του 2022, με πιλοτική εφαρμογή, το ταφικό μνημείο θα υποδεχθεί συγκεκριμένες ομάδες κοινού, προκειμένου να εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες του χώρου και να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για τη λειτουργία του» δήλωσε η Υπουργός δήλωσε η Λίνα Μενδώνη μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας και πρόσθεσε: «Στη μελέτη προβλεπόταν και έπρεπε να γίνει η ελάφρυνση και αποφόρτιση του Τύμβου, για να εξασφαλιστεί το ίδιο το μνημείο αλλά και η ασφαλής πρόσβαση των επισκεπτών. Αυτό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Στους 2-3 επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της γεωμετρίας του Τύμβου. Έχουν εγκατασταθεί τα συρματοκιβώτια με την κίσσηρη και έχουν σκεπαστεί με χώμα, όπως προβλέπεται στις μελέτες. Τα έργα που εκτελούνται σήμερα στον Καστά –μέσω του τρέχοντος ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας- ολοκληρώνονται στο τέλος του 2023. Θα ακολουθήσει μία δεύτερη φάση, στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027».
Αμφιπολη_-Η_Ξυλινη_Γεφυρα

Παράλληλα, η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε την αντικατάσταση του στεγάστρου του Τύμβου καθώς και τη συντήρηση και αποκατάσταση της Ξύλινης Γέφυρας, έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με 1.200.000 ευρώ. Υπογράμμισε δε πως η ξύλινη γέφυρα είναι ένα μοναδικό μνημείο, που χρονολογείται ασφαλώς στον 5ο αι. π.Χ., ίσως και πρωϊμότερα, το οποίο χρήζει ειδικής προστασίας, προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να καταστεί επισκέψιμο.

Καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, αρχίζουν, τον Απρίλιο, οι εργασίες συντήρησης εντός του ταφικού μνημείου. Παράλληλα, εξελίσσονται και οι εργασίες συντήρησης και συγκόλλησης των τμημάτων και των θραυσμάτων της μνημειώδους μακεδονικής θύρας, που σφράγιζε τον τέταρτο χώρο του μνημείου, καθώς και οι αντίστοιχες εργασίες συντήρησης των φτερών των Σφιγγών της εισόδου. Ακολουθούν η κατασκευή του μονίμου στεγάστρου στην είσοδο του μνημείου και η διδακτική αναστήλωση τμήματος του μαρμάρινου περιβόλου.

Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει στην Αμφίπολη, πριν από μισό περίπου αιώνα, ένα μοναδικό μνημείο: Την ξύλινη γέφυρα στον Στρυμόνα, την οποία αναφέρει και ο Θουκυδίδης. Η Γέφυρα που συνέδεε τον ποταμό Στρυμόνα με την πόλη, συμπεριλαμβανόταν στα οχυρωματικά έργα της Αμφίπολης, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και εμπορική ανάπτυξη της. Τα μέτρα συντήρησης και προστασίας που εφαρμόστηκαν τότε, διέσωσαν μεν το μνημείο, έχουν όμως εξαντλήσει την διάρκεια ζωής τους. Το στέγαστρο, το οποίο προστατεύει το μνημείο από την δεκαετία του 1970, παρουσιάζει σημαντικές φθορές και πρέπει να αντικατασταθεί πάραυτα, ενώ το ίδιο το μνημείο έχει απόλυτη ανάγκη συντήρησης και σύγχρονους τρόπους ανάδειξης.

Με δεδομένο ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών –στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020- εκτελεί έργο ευπρεπισμού και ανάδειξης του χώρου, δημιουργίας διαδρομών, στάσεων και σημάνσεων προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος, το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε την ένταξη του έργου της προστασίας και της συντήρησης της γέφυρας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ηδη, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αναγκαίες μελέτες, προκειμένου να εξεταστούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Στην ακρόπολη της Αμφίπολης, με τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές, μέσω του προγράμματος INTERREG Ελλάδας- Βουλγαρίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο ανάδειξης. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη από την ΕΦΑ Σερρών, το έργων της κατασκευής υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ προγραμματίζονται παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την κίνηση στο χώρο των ΑμεΑ και άλλων ευπαθών ομάδων, μέσω του προγράμματος της «ασημένιας οικονομίας», που το ΥΠΠΟΑ έχει εντάξει στο το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΠΗΓΗ www.protothema.gr

Προηγούμενο άρθροΤην ίδρυση νέου πανεπιστημιακού τμήματος στην Ορεστιάδα ζητάει η ΕΕΒΟΠ
Επόμενο άρθροΧωρίς PLF από σήμερα οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού