Ενώ ετοιμάζονται νέα προνόμια για το εφοπλιστικό κεφάλαιο με στόχο την ενίσχυση της ποντοπόρου ναυτιλίας από την καινούρια κυβέρνηση- όπως άλλωστε έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις- την ίδια ώρα απαξιώνονται οι ανάγκες των ντόπιων κατοίκων των νησιών. Και όλα αυτά, όταν εργατικά ατυχήματα και «βλάβες» αναφέρονται όλο και πιο συχνά στις ακτοπλοϊκές γραμμές, όπως τελευταία συνέβη στα πλοία ’’FLORENCIA’’ (δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Πάτρα), ’’ΜΑΡΕ ΝΤΙ ΛΕΒΑΝΤΕ’’ (δρομολόγιο Κυλλήνη – Ζάκυνθος) και ’’ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ ΧΧΙΧ (29)’’ (δρομολόγιο από Πειραιά για Αγκίστρι).

Στην όλη κατάσταση που επικρατεί γενικότερα, το νησί της Σαμοθράκης δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, αντιθέτως μπορεί είναι από τα πρωτοπόρα νησιά στις ’’βλάβες’’ των πλοίων. Τον περασμένο χειμώνα- και όχι μόνο- το νησί εξυπηρετούνταν από ένα πλοίο, που κατά διαστήματα παρουσίαζε προβλήματα και βλάβες, και κάθε τόσο επισκευάζονταν. Είναι πρόσφατο ακόμα στη μνήμη των κατοίκων το γεγονός ότι προπαραμονές πρωτοχρονιάς του 2018 το νησί είχε αποκλειστεί για μέρες. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στους χειμερινούς μήνες, κι έτσι έρχεται να προστεθεί και ένα καλοκαίρι στις μέρες αποκλεισμού του νησιού από τον υπόλοιπο κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές του καλοκαιριού το νησί εξυπηρετούνταν από τρία πλοία, το ’’ΣΑΟΝΗΣΟΣ’’, το ’’ΣΑΟΣ’’ και το ’’ΖΕΦΥΡΟΣ’’, της εταιρείας ’’SAOS FERRIES’’, ενώ εκτελούσε και επιδοτούμενα δρομολόγια. Στις 24 Ιουλίου παρουσίασε βλάβη το πλοίο ’’ΣΑΟΝΗΣΟΣ’’ και στις 6 Αυγούστου το πλοίο ’’ΣΑΟΣ’’, με αποτέλεσμα το νησί της Σαμοθράκης να εξυπηρετείται μόνο με το ταχύπλοο επιβατικό σκάφος ’’ΖΕΦΥΡΟΣ’’. Έτσι για πολλοστή φορά στα τελευταία τουλάχιστον 2 χρόνια το νησί του Έβρου μένει ουσιαστικά χωρίς είδη πρώτης ανάγκης, προμήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά. Οι περιπτώσεις προβλημάτων υγείας που χρήζουν άμεσης μεταφοράς στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης δεν χρειάζεται να αναφερθούν, ενώ οι επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού, στην πιο κρίσιμη στιγμή της τουριστικής περιόδου, είναι σημαντικές. Τα δύο πλοία που όλο τον χειμώνα παρουσίαζαν βλάβες και συνεχώς επισκευάζονταν και ελέγχονταν, περιμένουν, το καλοκαίρι αυτή τη φορά, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ώστε να ολοκληρωθούν οι επιθεωρήσεις τους και οι εργασίες αποκατάστασής τους.

Η ταλαιπωρία που βιώνουν ετήσια, πλέον, οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και ο κόσμος που επέλεξε την Σαμοθράκη για να απολαύσει το δικαίωμά του στις διακοπές, είναι ανυπολόγιστη. Ωστόσο, οι ευθύνες, που βαραίνουν τόσο την εταιρεία όσο και την εκάστοτε Κυβέρνηση είναι βαρύτατες και συγκεκριμένες. Το πρόβλημα προκύπτει όταν επιλέγεται να εξυπηρετηθούν τα κέρδη και τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των επιχειρηματιών, έναντι των αναγκών του λαού. Όταν οι θαλάσσιες μεταφορές, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αποτελούν πεδίο κερδοφορίας στα χέρια των εφοπλιστών και γίνονται με άξονα το κέρδος, ενώ οι ανάγκες του λαού περνούν σε δεύτερη μοίρα. Όταν χρηματοδοτούνται ακτοπλοϊκές εταιρείες με κρατικές επιδοτήσεις, από τους φόρους που πληρώνει ο ίδιος ο λαός, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι των νησιών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποκλείονται από την υπόλοιπη χώρα.

Το ’’παιχνίδι’’ των ακυρώσεων της συγκεκριμένης γραμμής, πότε με τα σκουπίδια, πότε με τις συντηρήσεις, πότε με τις βλάβες πρέπει να σταματήσει και να δρομολογηθεί οριστική λύση με την ευθύνη του κράτους. Πρέπει να εξασφαλιστεί η σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τη νησιωτική, να είναι προσβάσιμη σε όλους και κυρίως ασφαλής. Είναι σύγχρονη και αναγκαία, το 2019, η ικανοποίηση του αιτήματος για διασφάλιση σε κάθε συνθήκη της απρόσκοπτης επικοινωνίας της Σαμοθράκης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για διανησιωτική σύνδεσή της με σύγχρονα, ασφαλή πλοία, με δρομολόγια που θα εξυπηρετούν όλη τη διάρκεια του χρόνου συνολικά τόσο την τουριστική κίνηση όσο και τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Για μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων.

Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης δεν πρέπει να αποδεχτούν το πρόβλημα ως δεδομένο, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να μην εμπιστεύονται σωτήρες. Πρέπει να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, σύγχρονη και ασφαλή, με ευθύνη του κράτους για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Αλεξανδρούπολη 8/8/2019

Προηγούμενο άρθροΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ: Για 6η συνεχή χρονιά η αγορά της Αλεξανδρούπολης για μια βραδιά «φόρεσε» τα καλά της!
Επόμενο άρθροΕΚΤΑΚΤΟ: Δημήτρης Πέτροβιτς: “Λύση δόθηκε στο μείζον πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης”