ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Αριθμ. Απόφ. Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης 100/30-4-2004 Βιβλ. Σωμ.13/1-6-2004

Τηλ. 6973777647, email: somatioalexpolis@gmail.com

Αλεξανδρούπολη 25/11/2016

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “BLACK FRIDAY”

Οι μεγάλες αλυσίδες στο χώρο του εμπορίου εγκαινίασαν και στη χώρα μας τον θεσμό της «Μαύρης Παρασκευής» σε συνέχεια των θεσμών της λευκής νύχτας, του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε κάποιο ζήτημα με τις προσφορές, αλλά δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι αυτές οι «χαμηλές» τιμές δείχνουν το μέγεθος του περιθώριου κέρδους που έχουν αυτές οι αλυσίδες όλη την υπόλοιπη χρονιά, πόσο μας κλέβουν δηλαδή όλο τον χρόνο. Παράλληλα, καταγγέλλουμε το γεγονός ότι αυτές οι χαμηλές «για λίγες ώρες» τιμές προκύπτουν από τους ακόμα πιο χαμηλούς «για όλο το χρόνο» μισθούς των συναδέλφων εμποροϋπαλλήλων, των εργασιακών σχέσεων λάστιχο, κτλ.

Δεν τα βάζουμε με κανέναν, που η οικονομική κατάσταση τον ωθεί στο να ελπίζει στις προσφορές, αρκεί να σέβεται την κούραση και την ίδια τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας. Μη ξεχνάμε ότι σε Αμερική και Αγγλία έχουν καταγραφεί θάνατοι και εργαζομένων (εκτός των πελατών) που ποδοπατήθηκαν στο κυνήγι των προσφορών, γεγονός που έχει ανοίξει την συζήτηση για την κατάργηση της «μαύρης Παρασκευής» στο εξωτερικό.

Κατανοούμε την ανάγκη για φτηνά προϊόντα,  καλούμε, όμως, να μην περάσει αυτή η προσπάθεια δημιουργίας τέτοιου κλίματος που απαξιώνει την προσωπικότητα όλων μας. Στην εποχή των capital controls φτάσαμε και στο client number control (περιορισμός ροής πελατών) και όποιος πέρασε από μεγάλες αλυσίδες ή στήθηκε στην ουρά  σήμερα καταλαβαίνει καλύτερα τι εννοούμε.

Καλούμε του συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας, διαπιστώνουμε όλοι πως η επιθετικότητα των αφεντικών δεν έχει σταματημό, αν δεν υψώσουμε τον δικό μας φραγμό. Του χρόνου τέτοια μέρα οι εργαζόμενοι θα κληθούν για δουλειά από το ξημέρωμα, θα υπάρχει ακόμα περισσότερη εντατικοποίηση.

Οργάνωση – αγώνας – αντεπίθεση, κοινή πάλη με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για φτηνά προϊόντα όλο το χρόνο και δουλειά με δικαιώματα.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:00 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Κλάδης Διονύσης                                                                              Χιώνης Γιάννης

Προηγούμενο άρθρο«Σχολεία αγρού» απο τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) Έβρου & Ορεστιάδας
Επόμενο άρθροΠανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου στα Εργατικά της Ν. Χηλής