Με Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας επανήλθε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης.

Το ζήτημα έχει ήδη τεθεί και με Γραπτή Ερώτηση στις 4/4 αλλά και με Αναφορά στις 02/06, ωστόσο δεν έχει δοθεί καμμιά απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο και φυσικά δεν έχουν δοθεί λύσεις.

Το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης λειτουργεί με οριακή επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές, ενώ ο χαρακτηρισμός του ως ‘Αγονο Τύπου ‘Α’ δεν έχει προχωρήσει παρόλες τις ενέργειες που έχουν προηγηθεί, προκειμένου να καταστεί το Κέντρο Υγείας ελκυστικός τόπος εξάσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

Οι δυσμενείς συνθήκες αποτυπώνονται και σε επιστολή του Ιατρικού συλλόγου Έβρου, η οποία επισυνάπτεται, και στην οποία καταγράφονται τα άμεσα αιτήματα που αφορούν στην ορθή στελέχωση του Κέντρου με προσωπικό, στην αύξηση της χρηματοδότησης για κάλυψη λειτουργικών δαπανών, στον χαρακτηρισμό του Κέντρου ως ‘Άγονο Τύπου Α΄’ αλλά και τα σχέδια του υπουργείου για την υλικοτεχνική ενίσχυσή του.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης! Αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει!

Σε συνέχεια της από 4/4/17 Γραπτής Ερώτησης, με αριθμό πρωτοκόλλου 4761, για τις ελλείψεις  και τα λοιπά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, αλλά και της Αναφοράς που ακολούθησε στις 02/06/2017 με αριθμό πρωτοκόλλου 1985, κοινοβουλευτικές ενέργειες οι οποίες μέχρι και σήμερα έχουν μείνει αναπάντητες από το Υπουργείο Υγείας, επανερχόμαστε στο ζήτημα της θωράκισης του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε προσωπικό και υλικοτεχνικές δομές.

Διανύουμε ήδη την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, με πλήθος επισκεπτών να καταφθάνουν στο νησί της Σαμοθράκης. Πρόσφατα υπήρξε ένα δυσάρεστο περιστατικό με την απώλεια ζωής ενός Γερμανού τουρίστα στην περιοχή, ενώ καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι διακομιδές ασθενών με την συνδρομή του Λιμενικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μεταξύ 12 έως και 23/06 χρειάστηκαν 6 άτομα να διακομιστούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, καθώς το προσωπικό, ο εξοπλισμός και οι δομές στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης δεν επαρκούσαν για να ανταποκριθούν σε αυτά τα επείγοντα περιστατικά.

Εάν οι υφιστάμενες συνθήκες παραμείνουν ως έχουν, υπάρχει κίνδυνος τόσο για την υγεία των μόνιμων κατοίκων του Νησιού αλλά και για τους τουρίστες, καθώς και είναι ορατό το ενδεχόμενο να αμαυρωθεί η εικόνα της Σαμοθράκης ως τουριστικού τόπου προορισμού, γεγονός που θα έχει δραματικές συνέπειες στην τοπική οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και σε επιστολή του (προσαρτάται) αναφέρεται διεξοδικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης.

Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου ζητά την

  • Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, ιατρικού, νοσηλευτικού παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Κέντρου Υγείας
  • Μετατροπή του Κέντρου Υγείας σε Άγονο Τύπου Ά.
  • Προώθηση των εργασιών βελτίωσης κι αναβάθμισης της κτηριακής υποδομής του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης ώστε να αποπερατωθούν.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω καλείται ο Υπουργός να απαντήσει:

  1. Πότε θα προκηρυχθεί η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης;
  2. Γιατί δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί το Κέντρο Υγείας ως Άγονο Τύπου ΄Α και πότε θα ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα της τοπικής κοινωνίας;
  3. Ποιά είναι τα σχέδια του Υπουργείου για την υλικοτεχνική ενίσχυση του Κέντρου Υγείας και την βελτίωση των δομών του;

 

Δείτε την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου εδώ.

Προηγούμενο άρθροAναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα και η μοριοδότηση των γονέων για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2017 – 2018
Επόμενο άρθροΕμείς εδώ κοιτάμε τον Τούρκο στα μάτια… Για 24ώρες το συνεργείο της ΕΡΤ-1 πέρασε και κατέγραψε εικόνες με αυτούς που φυλάνε τα σύνορα μας