Απαξιώνεται η Νομική Σχολή του ΔΠΘ με την υπογραφή του Υπουργού Παιδείας! Αντιδρά ο ακαδημαϊκός και νομικός κόσμος της Θράκης για την ίδρυση 4ης Νομικής στην Πάτρα! – Κατάθεση γραπτής Ερώτησης

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, και την οποία συνυπέγραψαν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ίδρυση 4ης Νομικής στην Πάτρα.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνία της Θράκης, με τους δικηγορικούς συλλόγους του Εφετείου της Θράκης να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ κραυγές αγωνίας εξέφρασαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που βλέπουν να συρρικνώνεται και να υποβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εξαιτίας των πολιτικών του Υπουργείου.

 

Την ίδια στιγμή η Σύγκλητος του ΔΠΘ με απόφασή της στις 6 Δεκεμβρίου προχώρησε σε αναστολή της διδακτικής διαδικασίας μέχρι την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου σε όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος.

Είναι εμφανές ότι η ίδρυση 4ης Νομικής εξυπηρετεί μόνο μικροκομματικά οφέλη, καθώς δεν έχει προηγηθεί κανένας σοβαρός σχεδιασμός, ούτε διάλογος και διαβουλεύσεις με τον νομικό κόσμο και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η Ν Δ έχει εκφράσει κατ΄επανάληψη την αντίθεσή της στην ίδρυση και 4ης Νομικής, καθώς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και οδηγεί σε συρρίκνωση των πόρων για τις υπάρχοντες Νομικές Σχολές.

Οι Βουλευτές ρωτάνε τον Υπουργό με ποιο σκεπτικό προχωράει στην ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής και για ποιο λόγο δεν έλαβε υπόψη του τις εισηγήσεις των Νομικών που μιλούν για υπερκορεσμό του νομικού επαγγέλματος και την αυξανόμενη ανεργία που μαστίζει τον νομικό κόσμο.

Επίσης, αν θα προχωρήσει στη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου που να διασφαλίζει τη διαρκή εξέλιξη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και τη διατήρηση της εξωστρέφειάς της και τέλος αν ισχύουν οι φήμες περί ίδρυσης νέων τμημάτων στο Ίδρυμα με στόχο να περιοριστούν οι αντιδράσεις από την ίδρυση 4ης Νομικής στην Πάτρα.

 

Αναλυτικά η Ερώτηση

«Αναστάτωση προκάλεσε στον ακαδημαϊκό, νομικό κόσμο, αλλά και στην κοινωνία της Θράκης η πρόθεση σας να προχωρήσετε στην ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής με έδρα την πόλη των Πατρών.

Αυτό ανακοίνωσε και επίσημα πριν από λίγες ημέρες η Πρύτανης του Πανεπιστημίου των Πατρών, επαναφέροντας ένα θέμα που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου της  Δυτικής Ελλάδας.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά αδιαφορείτε επιδεικτικά για τις αντιδράσεις των δικηγορικών συλλόγων του Εφετείου της Θράκης, που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, αλλά και στις κραυγές αγωνίας της κοινωνίας της Θράκης, των παραγωγικών τάξεων, αλλά και της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που βλέπουν να συρρικνώνεται και να υποβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εξαιτίας των πολιτικών σας.

Την ίδια στιγμή η Σύγκλητος του ΔΠΘ με απόφασή της στις 6 Δεκεμβρίου αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή της διδακτικής διαδικασίας μέχρι την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου σε όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος. Είχε προηγηθεί Ψήφισμα της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, η οποία διακηρύσσει την αντίθεσή της στην ίδρυση νέας ή νέων Νομικών Σχολών στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις σας αιφνιδιάσατε για μια ακόμα φορά τους Θρακιώτες, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα του  Δημοκριτείου, που σας έχει κρούσει εδώ και καιρό των κώδωνα του κινδύνου για τη διαρκή αποψίλωση από διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της Νομικής Σχολής του Ιδρύματος.

Και εσείς απαντάτε στις αγωνίες τους με την ίδρυση και 4ης Νομικής, εξυπηρετώντας μικροπολιτικά οφέλη, καθώς είναι εμφανές, ότι δεν έχει προηγηθεί κανένας σοβαρός σχεδιασμός, ούτε έχετε προχωρήσει σε διάλογο και διαβουλεύσεις με τον νομικό κόσμο και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κι αντί να θωρακίσετε τη Νομική Σχολή της Κομοτηνής, η οποία ιδρύθηκε το 1974 και είναι μια από τις πιο σύγχρονες στο χώρο της νομικής επιστήμης, εσείς την απαξιώνετε συνεχώς…

Και προσπαθείτε να «χρυσώσετε το χάπι», διαδίδοντας ότι θα προχωρήσετε σε ίδρυση  νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, ως αντιστάθμισμα στην ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

 

  1.                       Με ποιο σκεπτικό προχωράτε στην ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής; Για ποιο λόγο δεν ήρθατε σε διαβούλευση με τον νομικό κόσμο, με την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΔΠΘ, αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς πριν την τελική σας απόφαση;
  2.                       Για ποιο λόγο δεν λάβατε υπόψη σας τις εισηγήσεις των Νομικών που μιλούν για υπερκορεσμό του νομικού επαγγέλματος και την αυξανόμενη ανεργία που μαστίζει τον νομικό κόσμο; Η ίδρυση μιας ακόμα Νομικής Σχολής, εκτός από τη συρρίκνωση των πόρων για τις υπάρχοντες Νομικές Σχολές, δεν θα μεγεθύνει και το πρόβλημα της υποαπασχόλησης στον συγκεκριμένο τομέα;
  3.                       Θα προχωρήσετε στη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου που να διασφαλίζει τη διαρκή εξέλιξη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και τη διατήρηση της εξωστρέφειάς της, όπως σας ζητάει η Σύγκλητος του Ιδρύματος με πρόσφατη ανακοίνωσή της;
  4.                       Ισχύουν οι φήμες ότι έχετε υποσχεθεί την ίδρυση νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, για να περιοριστούν οι αντιδράσεις από την ίδρυση 4ης Νομικής στην Πάτρα;».
Προηγούμενο άρθροΠολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης: «Προσφέρω – Στηρίζω – Δίνω χαμόγελο στα παιδιά»
Επόμενο άρθρο44 χρυσά, 23 ασημένια και 21 χάλκινα μετάλλια στα δελφινάκια του ΟΦΘΑ!