Η ΦΕΤΙΝΗ (2021) ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΌΤΙ Η ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ‘ΣΒΗΝΕΙ’ ΕΠΩΔΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ!!!

ΣΟΦΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ – ΜΕΛΛΙΣΟΚΟΜΙΑΣ & ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ!! ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ Ν.ΕΒΡΟ.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Στο πλαίσιο της παρέμβασής του (10/11) στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, υπογράμμισε ότι το δημογραφικό συνιστά μία σύγχρονη απειλή με εθνικές προεκτάσεις τονίζοντας ότι απαιτούνται αποφασιστικές πολιτικές προκειμένου να θωρακιστεί πληθυσμιακά & αναπτυξιακά ο ακριτικός Έβρος!!
Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα :
📌Το ‘φυτίλι της βόμβας’ του δημογραφικού καίγεται ταχύτατα και απειλητικά όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα της απογραφής του τρέχοντος έτους!
📌Προκειμένου να επέλθει η επιδιωκόμενη περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από την πρόοδο των δεξιοτήτων των εργαζομένων της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να διασφαλιστεί και η αντιστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και της γήρανσης!
📌Η αντιστροφή του brain drain το οποίο μέχρι πρότινος αποτελούσε γενεσιουργό αιτία της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, τώρα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα!!
📌Αναφέρθηκε στο κατατεθέν τεκμηριωμένο και οραματικό σχέδιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ν.Έβρου, με στόχο την αναβάθμιση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών αλλά και την δημιουργία νέων!!
📌Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας απέραντης πανεπιστημιούπολης στον Έβρο, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής αλλά κι ανάσχεσης του πληθυσμιακού μαρασμού.
📌Εξέφρασε την ικανοποίησή του που δρομολογήθηκε από το Υπ. Παιδείας, η ίδρυση μεταδευτεροβάθμιων σχολών Σηροτροφίας, Μελισσοκομίας & Αμπελουργίας-Οινοποιίας στο Σουφλί, όπως πρότεινε ο ίδιος κοινοβουλευτικά!!
📌Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ίδρυση Σχολής Υλοτόμων στο Σουφλί & η σύσταση σχολής Αλιέων -Αλιεργατών με δυο (2) Τμήματα , το μεν πρώτο στις Φέρες, ως Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων λόγω του Δέλτα Ποταμού Έβρου… και το δε δεύτερο στη Σαμοθράκη ως Παράκτιας Αλιείας, συνάδουν με την ιστορία, την γεωγραφία & τον φυσικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή.
📌Δήλωσε την ικανοποίησή του για την ίδρυση του «Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας» στην ακριτική Σαμοθράκη, ανοίγοντας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους κατοίκους της Νήσου που επιθυμούν να αποκτήσουν το εφόδιο της βασικής/υποχρεωτικής εκπαίδευσης!!
Ακολουθεί αναλυτικά η Παρέμβαση :
Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Εκλεκτές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι και ομιλητές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλωσορίζω και εγώ, στη σημερινή συνεδρίαση.
Το 2021, όπως γνωρίζουμε, είναι έτος απογραφής του πληθυσμού. Τα αποτελέσματα της οποίας, διαφαίνονται ότι είναι αποθαρρυντικά για την πληθυσμιακή εξέλιξη της χώρας μας. «Το φυτίλι της βόμβας» του δημογραφικού προβλήματος άναψε και καίγεται και καίγεται τάχιστα.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να ανοίξει μία ουσιαστική συζήτηση που θα αφορά την αντιστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και της γήρανσης. Η συζήτησή μας αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από την πρόοδο των δεξιοτήτων των εργαζομένων της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, αναρωτιέμαι και φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια σε περιοχές του Έβρου και ειδικά στο βόρειο κομμάτι αυτού, δεν θα υπάρχουν κάτοικοι για να επιμορφωθούν και να αναπτύξουν τυχόν δεξιότητες. Θα απομείνουν ίσως κάποιοι ηλικιωμένοι που δεν θα μπορούν να θεωρούνται εν δυνάμει παραγωγική δύναμη.
Σε σχέση με το αντικείμενο της συνεδρίασης υπερτονίζω την αναφορά του Προέδρου της Επιτροπής μας ότι το brain drain που βίωσε η χώρα μας είχε εντονότερο και σίγουρα αρνητικό αντικείμενο στην ελληνική περιφέρεια. Ένας νέος επιστήμονας με καταγωγή από τον Έβρο ή από τη νησιωτική χώρα σαφώς έχει περισσότερες πιθανότητες να καταφύγει στο εξωτερικό για εργασία σε σχέση με έναν νεαρό επιστήμονα των αστικών κέντρων.
Θετικό ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού που χθες γνωστοποίησε ότι έχουμε πλέον επαναφορά σε ότι αφορά το brain drain στη χώρα μας. Στις εισηγήσεις άκουσα ότι παρατηρείται έλλειψη συγκεκριμένων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά, κάτι που θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η αλήθεια είναι ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις και το επιχειρείν μεταβάλλονται με ταχύτητες.
Η Διά Βίου Μάθηση αποτελεί βασικό κύριο όχημα επιμόρφωσης και προσαρμογής των εργαζομένων στις νέες ανάγκες της επιχειρηματικότητας.
Nα σημειώσω εδώ ότι το σχέδιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχω καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο, σε αντιστοίχιση με αυτής, της Πανεπιστημιούπολης, που έχουμε στη γειτονική χώρα, οι σχολές και οι ειδικότητες που παρέχονται θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά και το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής. Τι εννοώ. Ήταν εύστοχη, κύριε Γενικέ Γραμματέα, η απόφαση του Υπουργείου σας, που προχώρησε στην ίδρυση της Σχολής σηροτροφίας, των μεταξιών, στο Σουφλί και μελισσοκομίας και μάλιστα θα είναι, επίσης, εύστοχη εάν θα προχωρήσετε στην ίδρυση της Σχολής Αλιέων και Αλιεργατών Εσωτερικών Υδάτων στο Δέλτα του Ποταμού Έβρου και φυσικά Παράκτιας Αλιείας στη Σαμοθράκη, που πραγματικά το έχουμε ανάγκη, το έχουμε ανάγκη και το διεκδικούμε. Όπως και η Σχολή της Δασοπονίας, αλλά και των Υλοτόμων, θα είναι πάρα πολύ εύστοχη να ιδρυθεί στο Σουφλί, διότι έχουμε το Δάσος της Δαδιάς, απεριόριστου φυσικού κάλλους δρυμός, που θέλει και την προστασία του.
Η επικαιροποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης που έχει αναφερθεί προτείνω να περιλαμβάνει και αυτήν τη συνισταμένη η οποία θα εναρμονίζει την τοπική αγορά με την παρεχόμενη εκπαίδευση, όπως παρουσίασα με τα παραδείγματά μου.
Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουμε ήδη ότι στην Ευρώπη το ποσοστό της συμμετοχής στη δια βίου εκμάθηση είναι πολύ μεγαλύτερο από τη χώρα μας. Νομίζω, ωστόσο, η Κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, σχετικά με την ενίσχυση της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των δημοσίων ΙΕΚ και μάλιστα, ευχαριστώ, διότι στη Σαμοθράκη προχωρήσατε στην ίδρυση του «Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας» και μάλιστα, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, διότι έχουμε και μεγάλη προσφορά, όπου έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, σε σύγχρονες μάλιστα ειδικότητες.
Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω ότι η πληθυσμιακή συρρίκνωση του Έβρου και των νησιών του βορειοανατολικού και του νοτιοανατολικού Αιγαίου αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα που αφορά την ασφάλεια της χώρας και ως εκ τούτου, ζητώ, ως περιοχές να τύχουν μιας ενισχυμένης προσοχής στο συνολικό σχεδιασμό.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ την κυρία Υφυπουργό, τον κύριο Γενικό Γραμματέα ο οποίος είναι πάρα πολύ έμπειρος στα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής, ως έκτης ευδόκιμης διαδρομής του στον χώρο αυτόν και πιστεύω ότι μαζί με τον Υπουργό κάνετε σημαντική δουλειά και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρετε περισσότερα και πιστεύω ότι τα βήματά σας με τις χώρες υψηλού ενδιαφέροντος που μας δημιουργούν τα προβλήματα σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα που μας αφορά όλους και ιδιαίτερα την Ευρώπη, νομίζω ότι είναι σωστά βήματα και διότι, έτσι έδειξε η Κυβέρνησή μας, το ότι υπερασπίστηκε τον Έβρο, υπερασπίστηκε την Ευρώπη, τα σύνορα της Ευρώπης και για πρώτη φορά πέτυχε μεταπολεμική νίκη έναντι της γείτονος χώρας.
Κλείνοντας, σας ευχαριστώ όλους τους ομιλητές για την εδώ παρουσία σας, για τις πλήρεις τοποθετήσεις σας για τα θέματα της αρμοδιότητάς σας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Προηγούμενο άρθροΣωτήρης Σιβούδης: “Η Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού Άννα Γεωρογλίδου απο την «Αναγέννηση Αλεξανδρούπολης» στην Εθνική Ενόπλων”
Επόμενο άρθροΚρύστα Μπαμπούρα: “Στην 36η έκθεση τουρισμού philoxenia δίνει το παρόν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης , για πρώτη φορά”