Για την τροπολογία που αφορά την επιστροφή των μειωμένων αναδρομικών που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τα στελέχη των Ε Δ και Σ Α, αλλά και για τους Δικαστικούς και Πανεπιστημιακούς μίλησε σήμερα (08/11) στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων ότι:

  • Ο Πρωθυπουργός με τη λογική της φιέστας ανακοίνωσε στη χθεσινή (07/11) εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας στο Μέγαρο Μουσικής ότι φέρνει τροπολογία για τα αναδρομικά των στελεχών των Ε Δ και Σ Α, που αντιμετωπίστηκε με αδιάφορο και παγερό τρόπο από το ακροατήριο.
  • Ο ΥΠΕΘΑ εδώ και 4 χρόνια υπόσχεται συνεχώς ότι θα επιστρέψει τα αναδρομικά στα στελέχη των Ε Δ και Σ Α πλην όμως ήταν αντίθετο το Υπουργείο Οικονομικών .
  • Η Κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία τους χορηγεί το 50% μόνο ως αναδρομικά  από 1-8-2012 έως 31-12-2016, αλλά δεν προβλέπει την αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων !
  • Ουσιαστικά στερεί αναδρομικά ενός έτους από τα ε.ε στελέχη των Ε Δ και Σ Α, αλλά και αναδρομικά 2,5 ετών από τους συνταξιούχους.
  • Το αποτέλεσμα θα είναι οι μαζικές δικαστικές προσφυγές, που θα ανοίξουν νέο κύκλο δικαστικών περιπετειών με την Κυβέρνηση να δημιουργεί προβλήματα χωρίς να λύνει .
  • Στο περιθώριο έχει βάλει η Κυβέρνηση τις ορφανικές οικογένειες, όπως εκφράζονται με τον Σύλλογο Θανόντων Συζύγων ΑΞ.Ι.Α., παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 σε συγκεκριμένη ΚΥΑ είχε προβλέψει την καταβολή των αναδρομικών και στα μέλη των οικογενειών, στα οποία έχει μεταβιβαστεί η σύνταξη όσων έχουν αποβιώσει, αλλά δεν θα πάρουν  τα χρήματα που δικαιούνται σήμερα με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ
  • Ο Κ.Μητσοτάκης στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των στελεχών Ε Δ και Σ Α δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει το 50% των αναδρομικών κανονικά κι όχι κουτσουρεμένα και πως η Ν Δ θα καταθέσει νέο μισθολόγιο που θα λαμβάνει υπόψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά των ΕΔ και Σ Α και θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές.
  • H  Ν Δ έχει την πολιτική γενναιότητα και υπερψηφίζει την…κουτσουρεμένη και ανορθόγραφη αυτή τροπολογία, τιμάει τα στελέχη των Ε Δ και Σ Α, τους Πανεπιστημιακούς και Δικαστικούς, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που τους αδικεί κατάφωρα με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

Δείτε την ομιλία σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=Yi4Cy1wrlCY&t

Διαβάστε την ομιλία αναλυτικά

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τη λογική της φιέστας που σας διέπει, ως Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες στην εξαιρετική εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας στο Μέγαρο Μουσικής, ότι καταθέτει τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, της Δικαιοσύνης, αλλά και των Πανεπιστημίων.

Βρισκόμουν στην εορτή και εκπροσωπούσα τον Πρόεδρό μας. Παρατήρησα, όμως, ότι το ακροατήριο ήταν παγερό και αδιάφορο, κύριε Υπουργέ. Δεν χειροκρότησε τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Είχαν προφανώς διαίσθηση για την επερχόμενη αδικία που θα τους επιφύλασσε μέσα σε λίγες ώρες και για μια ακόμη φορά η παρούσα Κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κάνει σημαία του την επιστροφή των αναδρομικών από το 2015 και επί τέσσερα χρόνια συνέχεια. Φτάσαμε στο τέλος του 2018, και μάλιστα μεσούσης μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, για να φέρετε μια τροπολογία με την οποία πραγματικά εμπαίζετε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τους δικαστές και τους πανεπιστημιακούς μας.

Και αυτό, γιατί δεν συνάδει με το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ για την επαναφορά των μισθών των κατ’ αρχήν εν ενεργεία στελεχών στα επίπεδα του έτους 2012, καθώς χορηγεί το 50% μόνο ως αναδρομικά από 1.8.2012 έως 31.12.2016. Όμως, δεν το λαμβάνει υπόψη για την αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικαλέστηκε σήμερα το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, βάσει του ν.4472/2017. Παρότι έχει ρητή ισχύ από 1.1.2017, εφαρμόστηκε, δυστυχώς, καθυστερημένα, από την 1.1.2018, με ευθύνη της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει συνεπώς ότι τα αναδρομικά θα έπρεπε να χορηγηθούν μέχρι τις 31.12.2017 και όχι μέχρι τις 31.12.2016. Ουσιαστικά, τους στερείτε αναδρομικά ενός έτους. Τους κοροϊδεύετε, δηλαδή, μπροστά στα μάτια τους. Επίσης, στο ποσό του υπολοίπου 50% δεν λαμβάνεται υπόψη η αύξηση της προσωπικής διαφοράς από 1.1.2017 και εντεύθεν.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, χορηγούνται τα αναδρομικά ως 30/6/2016, αλλά δεν έχουν αναπροσαρμογή των συντάξεών τους σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Το τραγικό είναι, όμως, ότι σε αυτούς στερείτε αναδρομικά δυόμισι ετών. Ο «νόμος Κατρούγκαλου» επιβάλλει την προστασία των καταβαλλόμενων παλαιών συντάξεων στα προ του νόμου επίπεδα έως 31/12/2018 και περικοπή από 1/1/2019 της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή μεταξύ παλαιάς και νέας επανυπολογισθείσας σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε τα αναδρομικά να χορηγηθούν έως 31/12/2018 και όχι μέχρι 30/6/2016. Με τα μαθηματικά της αριστερής πολιτικής σας τους στερείτε, κύριε Υπουργέ, αναδρομικά δυόμισι ετών.

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω παραλείψεις σας θα οδηγήσουν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να καταφύγουν σε μαζικές δικαστικές διεκδικήσεις, άρα ανοίγει ένας νέος κύκλος δικαστικών περιπετειών. Δεν λύνετε προβλήματα. Δημιουργείτε προβλήματα.

Από την άλλη μεριά θα περιμέναμε σε αυτήν την τροπολογία σας ή σε κάποια άλλη να αποκαταστήσετε την αδικία και για τις ορφανικές οικογένειες, όπως αυτές εκφράζονται με τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων με την επωνυμία «ΑΞΙΑ».

Η προηγούμενη κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Σαμαρά, με τον ν. 4307/2014 επέστρεψε στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και στους πανεπιστημιακούς και δικαστές το 50% των μειώσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφαρμόζοντας με πίστη και σεβασμό τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Μάλιστα αναπροσάρμοσε αυξητικά τους μισθούς και τις συντάξεις. Επιπλέον δεσμεύτηκε να χορηγήσει το υπόλοιπο 50% το έτος 2016 και μετά.

Σύμφωνα με τη σχετική εφαρμογή της γνωστής ΚΥΑ, τα αναδρομικά θα κατατίθεντο στους ήδη τότε συνταξιούχους σε τριάντα έξι μηνιαίες δόσεις. Στο άρθρο 2 της συγκεκριμένης ΚΥΑ είχε προβλεφθεί να καταβληθούν τα αναδρομικά και στα μέλη των οικογενειών στα οποία είχε μεταβιβαστεί η σύνταξη όσων είχαν αποβιώσει.

Εσείς, όμως, σήμερα αγνοήσατε προκλητικά τις ορφανικές οικογένειες, που δεν πήραν τα χρήματα που δικαιούνται, ενώ εμείς καταθέσαμε από 27/3/2018 σχετική ερώτηση. Σας χτυπήσαμε την καμπάνα και δεν την ακούσατε, γιατί δεν λάβαμε μέχρι σήμερα ουσιαστική απάντηση από τους αρμοδίους Υπουργούς όπως όφειλαν με τον Κανονισμό.

Εν κατακλείδι, κύριε Υπουργέ, πρόκειται για μια τροπολογία – κοροϊδία για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Δικαιοσύνης και των Πανεπιστημίων μας και μάλιστα την φέρνετε σήμερα, ανήμερα της εορτής του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι μια τροπολογία με τον χαρακτήρα της ελεημοσύνης για τους ανθρώπους που με υψηλό φρόνημα και ηρωισμό υπηρετούν ή υπηρέτησαν την πατρίδα.

Και για να γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω, με την απόφαση 1128/2016, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό τον ν. 4093/2012, κατόπιν ομαδικών προσφυγών και επανέλαβε την κρίση του για την επάνοδο των αποδοχών στα προ του Αυγούστου του 2012 επίπεδα.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η υπ’ όψιν απόφαση, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο ίδιος έβρισκε συνεχώς πιστώσεις και κωδικούς για την υλοποίησή της, που δυστυχώς δεν αποδεχόταν, όπως λέει ο ίδιος, ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρός μας, δεσμεύτηκε στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ότι θα επιστρέψει το 50% των αναδρομικών κανονικά κι όχι κουτσουρεμένα, όπως εσείς κάνετε σήμερα, και μάλιστα δεσμεύτηκε ότι μόλις γίνουμε κυβέρνηση θα καταθέσουμε ένα νέο μισθολόγιο που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές.

Εμείς, όμως, έχουμε γενναιότητα πολιτική. Υπερψηφίζουμε αυτό το οποίο φέρνετε σήμερα στη Βουλή, όπως δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης, το κουτσουρεμένο και ανορθόγραφο 50%, κατά παράβαση της απόφασης της Δικαιοσύνης, με τη δήλωση ότι αδικήσατε κατάφωρα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είτε βρίσκονται εν ενεργεία είτε στην εφεδρεία.

Επίσης, αδικήσατε το ίδιο και τα στελέχη των πανεπιστημίων και των δικαστηρίων μας με τη δήλωση ότι εμείς τους ΤΙΜΟΥΜΕ -με κεφαλαία γράμματα- και δεν τους ξεχνούμε.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε”.

Προηγούμενο άρθροΜε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Νεκταρίου , στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΗ ΠΑΛΑΙΦΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΟΠΕΛΑΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)