Επιστολή προς τον Αρχηγό Γ.Ε.Σ. Αντ/γο Αλκιβιάδη Στεφανή απέστειλε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης ζητώντας την ονοματοδοσία στρατιωτικού σχηματισμού της 16ης Μ.Μ. Πεζικού Διδ/χου εις μνήμη των καταδρομέων Χ. Δοιτσίδη και Χ. Χατζόπουλου, οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρου.

Έχει ήδη προτείνει στην δημοτική αρχή του τόπου καταγωγή τους, το Διδ/χο, να δοθούν τα ονόματα των δυο σύγχρονων ηρώων στην Κεντρική Πλατεία του Διδ/χου ή σε κεντρική οδική αρτηρία της πόλης.

Με την Επιστολή τίθεται εκ νέου ένα καθολικό αίτημα των δημοτών της Πόλης των Κάστρων προκειμένου το Γενικό Επιτελείο Στρατού να τιμήσει τα δυο στελέχη του, δίνοντας το όνομά τους σε στρατιωτικό σχηματισμό της 16ης Μ.Μ. Πεζικού Διδ/χου.

Αναλυτικά η Επιστολή:

Οι Έλληνες Εβρίτες καταδρομείς Χρήστος Χατζόπουλος & Χριστόδουλος Δοϊτσίδης συμμετείχαν στην επιχείρηση “Νίκη”, την  μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας την 21/22 Ιουλίου 1974 προς την Κύπρο, με σκοπό την ενίσχυση της έναντι της άδικης τουρκικής εισβολής.

Τα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Σούδα, μετέφεραν καταδρομείς με πλήρη οπλισμό. Ωστόσο κατά την προσγείωσή τους  στον Αερολιμένα Λευκωσίας δέχθηκαν τουρκικά πυρά  με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα μεταξύ πολλών στρατιωτικών & οι προαναφερόμενοι καταδρομείς .

Για την ηρωική αυτή θυσία αναγέρθηκε προς τιμήν τους μνημείο στη Λευκωσία και στη Σούδα ενώ έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις από τους εφέδρους καταδρομείς της Κύπρου.

Τιμώντας την θυσία τους, έχω καταθέσει ο ίδιος στην δημοτική αρχή της γενέτειράς τους, το Διδ/χο, πρόταση ονοματοδοσίας της τοπικής Κεντρικής Πλατείας ή μιας κεντρικής οδικής αρτηρίας προς τιμήν των δυο σύγχρονων ηρώων.

Η θυσία των Ελλήνων καταδρομέων θα πρέπει να τιμηθεί από το Γενικό Επιτελείο Στρατού με την ονοματοδοσία στρατιωτικού σχηματισμού της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Διδ/χου, στην μνήμη των δυο Εβριτών σύγχρονων ηρώων, κάτι που αποτελεί και αίτημα των δημοτών της πόλης του Διδ/χου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι θα συμμεριστείτε την επιθυμία του κόσμου και θα ικανοποιήσετε ένα αίτημα που αφορά στην απόδοση τιμής σε στελέχη του Ελληνικού Στρατού που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας.’

Προηγούμενο άρθροΖήτημα «8» και μουσουλμάνων Θράκης έθεσε ο Ερντογάν – Με Χάλκη «απάντησε» ο Τσίπρας
Επόμενο άρθροΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές τουρνουά βόλεϊ Γυναικών στην Αλεξανδρούπολη